Dopřejte svým dětem moudrost starého Ezopa v novém kabátě

EzopNahled
Ezopovy bajky patří k nejvydávanějším příběhům na světě. Ač od jejich vymyšlení uplynula celá tisíciletí, nic neztrácí na moudrosti, humoru a hlavně pravdivosti. Nové vydání krátkých poučných textů, v nichž zvířata jednají jako lidé, připravil Jiří Žáček a ilustracemi vybavil Adolf Born, který v těchto dnech slaví významné životní jubileum.

Podle dějepisce Herodota žil v Malé Asii v 6. století před Kristem otrok Aisopos čili Ezop. Byl prý hrbatý, znetvořený a koktavý, ale hlavu měl bystřejší a myšlení pronikavější než lidé urostlí a zdraví. Uměl pobavit posluchače zvířecími bajkami a vtipnými příběhy, ale zdaleka ne všichni jeho současníci byli jeho obdivovatelé. Traduje se, že byl v Delfách popraven za údajné rouhání bohům. Ezopovi byla připisována většina starověkých bajek, zapsány však byly až po třech stoletích od jeho smrti. Mnohokrát byly převyprávěny prózou i ve verších a najde se jen málo těch, co by nevěděli, kdo byl Ezop. Ale ať už se ten moudrý muž jmenoval Ezop, nebo jinak, ať už žil v 6. století před Kristem, anebo jindy, ať už byl thráckého původu, nebo jiného, hlavní je, že jeho bajky dodnes nezestárly. Svět se za tu dobu změnil od základu, lidé létají do vesmíru a dorozumívají se přes celou zeměkouli, ale ovládají je tytéž radosti, vášně a zlozvyky jako Ezopovy současníky. Proto jim tak dobře rozumíme – dospělí i děti. Vzít do rukou převyprávění Ezopových bajek od Jiřího Žáčka a číst si s dětmi moudré a vtipné příběhy, prohlížet si ilustrace Adolfa Borna a povídat si o životě, to může být chvíle, která se nám zapíše do paměti.

EzopBajkyUkDalší ukázky najdete zde.

 

Ezopovy Bajky

Autor: Jiří Žáček

Ilustrátor: Adolf Born
Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 206×265 mm
ISBN: 978-80-7391-987-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Ezopovy Bajky vydalo nakladatelství Slovart.

 

Jiří Žáček

Jiří Žáček se narodil se 6. listopadu 1945 v Chomutově. Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni (1959–1963) a stavební fakultu ČVUT v Praze (1963–1970). Po tříleté praxi na vodohospodářské správě v Benešově u Prahy dezertoval od inženýrství k literatuře. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen, v létech 1992–1994 v časopise Vlasta. Od té doby spisovatel na volné noze. Z jeho tvorby pro děti můžete znát například knihu Jiří Žáček dětem, Proč se ten kůň tolik směje, Chytré pohádky pro malé rozumbrady, Jak rozesmát Monu Lisu, Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky, Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky a další knihy plné říkanek, pohádek a básní.

Zdroj:www.jirizacek.cz

Adolf Born

BornilustraceEzopAdolf Born se narodil 12. června 1930 v Českých Velenicích. Vystudoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě a pak přešel Vysokou školu uměleckoprůmyslovou i na Akademii výtvarných umění. S jeho charakteristickým rukopisem se jeho obdivovatelé setkávají již od šedesátých let. Největší proslulost mu přinesla spolupráce s Milošem Macourkem na animovaných filmech a večerníčkových sériích (Mach a Šebestová, Žofka), ale také ilustrace obrovského množství knih jak pro děti, tak pro dospělé.

Zdroje: www.csfd.cz/tvurce/37331-adolf-born, zivotopis.osobnosti.cz/adolf-born.php

 


Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEzopovy Bajky

Žáček, Jiří

Slovart, 2015

Napsat komentář