Ukázka z knihy Vysoký krevní tlak

VKTnahlad
Ve vydavatelství Noxi vyšla další pozoruhodná publikace o lidském zdraví. Kniha Vysoký krevní tlak je tu pro všechny lidi, kteří chtějí mít krevní tlak v normě bez užívání chemických přípravků. Vzdorujte individuálním příčinám vašeho vysokého tlaku pomocí vlastního programu na míru. Nechte se navnadit naší ukázkou.

Nedostatek pohybu

V posledním století se náš život ve vztahu k pohybu výrazně změnil. Díky moderní dopravě, autu, rychlovlaku a letadlu, překonáváme dlouhé vzdálenosti s neuvěřitelnou rychlostí, aniž bychom se sami pohybovali. Výtahy v budovách nabízejí pohodlnější cestu než stoupat po schodišti. Do práce a na nákup rovněž jezdíme veřejnými dopravními prostředky nebo autem. I v zemědělství dnes stroje převážně nahrazují tělesnou práci. To má enormní výhody, protože klouby a páteř se tolik neopotřebovávají. Na druhé straně jsme však stále pohodlnější, což má vliv na celý organismus a vznik nadváhy, když je navíc strava hojnější a výživnější než kdykoliv předtím.

Vysoká konzumace soli

Dříve byla sůl drahocenný poklad, který se používal nanejvýš šetrně. Dnes se solí zacházíme marnotratně. Nejen proto, že je směšně levná, ale taky proto, že sůl má něco společného s naším celkovým nabuzením. Lidé s nízkým krevním tlakem, kteří se často cítí unavení a ochablí, mohou šálkem horkého slaného vývaru okamžitě zvednout krevní tlak, a tím se přivést do vyšších otáček. Spotřeba soli se ukazuje i jako civilizační faktor. Pro mnohé to možná bude znít zvláštně: Čím nezávislejší se lidstvo stávalo na vlivech přírody, tím víc se spotřebovávalo soli. Přírodní národy, které jsou ještě silně svázány s kosmem, konzumují méně než jeden gram soli denně – a neznají potíže s vysokým krevním tlakem. Západoevropané naopak snědí často 15 g soli denně (tři čajové lžičky). Jenomže zdravá strava chudá na sůl (s maximálně 6 g soli na den) připadá většině dnešních strávníků až nesnesitelně fádní. Může však u osob citlivých na sůl – to je asi polovina pacientů s vysokým krevním tlakem! – při dodržování tohoto množství snížit krevní tlak až o 15 mmHg. Jestli k nim patříte, můžete to vyzkoušet tím, že nějakou dobu budete jen málo solit a přitom sledovat, jestli vám krevní tlak klesá. Pro dobro chuť můžete místo soli použít mnoho čerstvých bylin.

Stres a kouření

Silný stres vede k tomu, že sympatický nervový systém, který stupňuje pozornost a výkonnost, běží na plné obrátky. Tím je napětí v malých tepénkách vzdálených srdci trvale zvýšené, čímž se tyto tepénky zúží a odpor narůstá: Krevní tlak stoupá, a sice především jeho dolní hodnota.Čím vyšší ale toto základní napětí je, tím méně je krevní tlak schopný kmitat, protože je neustále zvýšený. Kromě toho vysoké napětí způsobuje v sympatickém nervovém systému vylučování hormonu angiotensinu, který zužuje především malé cévy – což ještě zvyšuje krevní tlak. Taky obsahové látky tabákového kouře přispívají k vysokému krevnímu tlaku: poškozují vnitřní kůži tepen a podporují tak vznik arteriosklerózy.

—————————–

Tato kniha vám na základě využití holistické léčby nabízí 3 způsoby léčení a programy na snížení vysokého krevního tlaku pro 3 typy: stresový, břišní a chaotický. Je zaměřena na zdravý životní styl, aktivní pohyb, zdravou výživu, péči o tělo a duši.

Knihu Vysoký krevní tlak vydalo nakladatelství Noxi.


Vydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková.  Nakladatelství se zaměřuje hlavně na knihy o zdraví – zdravém životním stylu, receptech – kuchařky, smoothie, detox, ale také na self help a duchovní tématiku pro klid duše a v neposlední řadě také na beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVysoký krevní tlak
Tři způsoby léčby jak snížit krevní tlak

Boppová, Anette – Breitkreuz, Thomas

Noxi, 2015

Napsat komentář