Vyhrajte příběh jednoho hotýlku a lidí okolo něj

Hotylek-perex
Některé věci zůstávají stejné navzdory režimům, dějinám i válkám a právě mezi ně patří i hotýlek, který vlastní Václav Mánes. Ten jej převzal po svém dědečkovi Leopoldovi a od šedesátých let je s tímto domem jeho život nenávratně propojen.

Hotel pana Leopolda

Některé věci jako by existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel – vlastně spíš hodinový hotýlek – pana Leopolda, založený v dobách první republiky a nabízející párům potěšení a rozkoš za protektorátu, a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce.

Po velmi úspěšném románu Slepá mapa, popisujícím dramatické životní osudy tří generací žen, se v nové knize autorka věnuje především mužskému hrdinovi: Leopoldovu vnukovi Václavu Mánesovi, který převzal vedení hotýlku v šedesátých letech. Václav je muž bez jasných názorů i charakteru, což mu umožňuje obratně proplouvat komunistickým režimem a držet rodinný podnik stále pohromadě. To má však zničující vliv na vztahy v rodině i životy lidí, kteří se ocitnou v jeho blízkosti. Ve svém novém románu Mornštajnová potvrzuje, že je rozenou vypravěčkou, která dokáže čtenáře strhnout.

 

Hotýlek

Autorka: Alena Mornštajnová

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 319
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2015
ISBN: 978-80-7491-496-6

Přečtěte si více o knize Hotýlek, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nepřehlédněte ani rozhovor s Alenou Mornštajnovou nebo její povídku napsanou pro Klub knihomolů – Duch babičky Terezky.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Když se Václav dvacátého pátého července několik minut před sedmou probudil, nic nenasvědčovalo, že vstává do posledního dne svého života. Přesně v sedm hodin – jak měl už mnoho let ve zvyku – spustil nohy z postele, provedl pár protahovacích cviků a svižným krokem vyšel na zahradu.
Bylo po dešti, stébla trávy se ještě ohýbala pod těžkými kapkami a barvy květů byly v ranním slunci zářivější a radostnější než jindy. Václav odkopl boty, ráznými tempy napumpoval studenou vodu do vědra, zvedl je do výšky a převrátil na sebe. Pak udělal krok a natáhl se po ručníku. Bosá noha mu sklouzla po něčem vlhkém. Václav se s rozpaženýma rukama převrátil dozadu a celou vahou narazil hlavou na kovovou konstrukci pumpy.
Oba – Václav i rozšlápnutý slimák – byli na místě mrtví. Ani je nestačilo napadnout, že dnešní ráno je moc krásné a je škoda umírat. (str. 9)

 

Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová (nar. 1963) ystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. V roce 2013 vyšel její debutový román Slepá mapa, který byl nominován na Cenu Česká kniha 2014.
(Zdroj informací a fotky: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Hotýlek

Na pozadí neobyčejného hotelu, či spíš hodinového hotýlku, se odehrává příběh Václava. Ten díky svým nejasným názorům a charakteru proplouvá komunistickým režimem bez povšimnutí a dokonce se mu daří jako správci držet rodinný podnik pohromadě. To má však neblahý vliv na jeho vztahy a životy lidí, kteří se ocitnou v jeho okolí. Jaké pozoruhodné příhody se odehrály mezi zdmi hotelových pokojů? To si pojďte přečíst.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Hotýlek vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Hotýlek
probíhá od 27. května do 9. června 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Hotýlek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHotýlek

Mornštajnová, Alena

Host, 2015

Napsat komentář