Matička Praha, jak ji znáte i neznáte

To je Praha
Každý rok proudí do našeho hlavního města davy natěšených turistů, aby na vlastní oči viděli staroměstský orloj, Pražský hrad nebo Karlův most. Na památku si do své domoviny odvážejí ruské matrjošky nebo jiné kýčovité cetky. Uchovala si Praha ještě nějaký půvab, nebo se stala jen metropolí bez autenticity?

Na tuto otázku najdete odpověď v knize To je Praha, jež jako první z nové série publikací Tribute to Šašek (Pocta Šaškovi) navazuje na dílo Čechy zapomenutého cestovatele Miroslava Šaška.

Zatímco u nás zná knihy Miroslava Šaška jen málokdo, v zahraničí patří k jedněm z nejslavnějších českých emigrantů a jeho ilustrované autorské knihy jako To je Paříž, To je Londýn nebo To je New York patří stále mezi vyhledávané tituly, přestože od jejich prvního vydání uplynulo mnohdy více než půl století.

To je Praha3

Žižkovský vysílač skrývá vyhlídku a kavárnu.

Díky Nadaci Miroslava Šaška, jež je nositelkou autorských práv k jeho knihám, a nakladatelství Baobab však dílo tohoto významného umělce nezůstalo zapomenuto a od roku 2003 vychází u nás v reedici. Přestože Miroslav Šašek vytvořil devatenáct originálních průvodců měst, jako jsou Benátky, Řím, Hong Kong nebo Edinburgh, či dokonce celých zemí, Izraele, Irska, Austrálie nebo Řecka, stále existuje spousta zajímavých míst, k jejichž netradičnímu zmapování se již nedostal.

Nová řada průvodců Tribute to Šašek se snaží nenásilně navázat na cestovatelovo dílo, ale zároveň vytvořit něco nového, proto se tvorby jednotlivých průvodců, jež Miroslav Šašek nestihl vytvořit, chopí ti nejlepší evropští ilustrátoři, aby svým osobitým stylem pokračovali v jeho odkazu. První takovou knihou je právě titul To je Praha, o jehož výtvarné ztvárnění se postarala ilustrátorka Michaela Kukovičová a jejíž text napsala spisovatelka Olga Černá, Šaškova praneteř a jedna ze zakladatelek Nadace.

To je Praha

Na Vltavě najdete jak parníky, tak i šlapadla.

Kniha To je Praha je úctyhodným pokračováním Šaškovy tvorby. Oběma autorkám se výborně podařilo vyjádřit hlavní myšlenku jeho průvodců – neotřelým způsobem ukázat kouzlo daného místa a zaměřit se nejen na památky, ale i na zajímavé detaily, jež jsou pro tento kousek světa typické.

Na první pohled vás jistě zaujmou poutavé ilustrace, v nichž se snoubí technika koláže s kresbou, jež jsou hlavní doménou výtvarnice Michaely Kukovičové. Propracované obrazy zavání dobou šedesátých let, v nichž vznikly mnohé Šaškovy průvodce, přesto se však jedná o současný titul, který pracuje s aktuálními reáliemi.

V Praze narazíte také na soustu soch.

V Praze narazíte také na spoustu soch.

Autorky vám nabídnou procházku Prahou, během které navštívíte nejen neopomenutelné dominanty našeho hlavního města, jako je Karlův most, Petřín nebo Staroměstské náměstí. Zavítáte také na pražské ostrovy jako je Žofín, Kampa nebo Střelecký ostrov, pokocháte se Františkánskými zahradami, Stromovkou i letohrádkem Hvězdou, ale spatříte rovněž nejslavnější lahůdkářství Jana Paukerta, kde byly vynalezeny téměř před sto lety Čechy milované chlebíčky, nebo Knihkupectví Řehoře Samsy, na něž navazuje jednostránkový komiks stručně zachycující Kafkům román Proměna.

Zblízka si budete moci prohlédnout i největší hrad na světě, Pražský hrad, Astronomickou věž v Klementinu, kde se nachází nejdéle souvisle měřící meteorologická stanice u nás, tajemný Židovský hřbitov nebo čertovskou legendou opředený Faustův dům.

Hlavní nádraží v Praze.

Hlavní nádraží v Praze.

V průvodci však narazíte na spoustu dalších zajímavých legend a příběhů. Autorky vám budou vyprávět například o Golemovi, o atentátu na Heydricha, o prezidentu Václavu Havlovi a jeho koloběžce, či o hrdinském činu sira Nicolase Wintona, jehož socha vás přivítá na pražském Hlavním nádraží.

Kniha To je Praha vám nabízí vše, co si od jedinečného průvodce, který nemá své obdoby, můžete přát. Neukáže vám jen zajímavá místa, která byste měli navštívit, stručně a nápaditě vám představí i jejich jedinečné příběhy, jež mnozí z nás nikdy neslyšeli, nebo na ně dávno zapomněli.

Tento titul udělá radost jak dětem, které hravou formou seznámí s naším hlavním městem, tak i dospělým, jež v něm možná najdou zajímavé tipy na výlet. Výborně se však bude hodit taktéž jako krásný suvenýr, na který se vám doma nebude jen lepit prach, ale jež vám připomene, že Praha má stále svým návštěvníkům co nabídnout.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTo je Praha

Černá, Olga

Baobab, 2015

Napsat komentář