Atentát na Heydricha

smrt-v-praze
Atentát na Heydricha byl největším úspěchem českého odboje za druhé světové války. Německý historik Hellmut G. Haasis přichází kromě informací o samotném  atentátu i s příběhem parašutistů z operace Anthropoid a lidí, kteří jim pomáhali.

Zpracování atentátu na Heydricha z pera německého historika a spisovatele Hellmuta G. Haasise přináší jednak nový pohled na český odboj, jednak celou řadu málo známých podrobností atentátu.

Haasis nejprve vytváří psychologický portrét Reinharda Heydricha, třetího muže v mocenské hierarchii nacistického Německa a strůjce tzv. konečného řešení židovské otázky.

Centrem autorovy pozornosti je však český protinacistický odboj – především v okupovaném Protektorátu. Mapuje český nekomunistický odboj od počátku okupace až do Heydrichova příjezdu do Prahy v září 1941 a konstatuje, že „nebýt českého odboje, který vzbuzoval respekt, nemusel by Heydrich do Prahy nikdy přijít“. Hlavními hrdiny jeho knihy jsou parašutisté z operace Anthropoid, jejich spolubojovníci z dalších výsadků, a především síť jejich ubytovatelů a pomocníků většinou z řad sokolského odboje. Sleduje osudy těchto později často pozapomenutých rodin i v době masivního teroru po atentátu – většina z nich za heydrichiády za pomoc parašutistům zaplatila životem.

Zcela jednoznačně jsou však hlavními hrdiny jeho knihy parašutisté z operace Anthropoid, jejich spolubojovníci z dalších výsadků, a především síť jejich ubytovatelů a pomocníků většinou z řad sokolského odboje. Haasis pečlivě mapuje pohyb parašutistů po jednotlivých domácnostech a sleduje osudy těchto mnohdy později pozapomenutých rodin i v době represí po atentátu – většina z nich za heydrichiády za pomoc parašutistům zaplatila životem. Uvádí příklady statečných, kteří ač byli krutě vyslýcháni, až do své popravy mlčeli, nikoho neprozradili. Hojně využívá také materiály gestapa, např. Pannwitzovu zprávu o atentátu na Heydricha. Zabývá se problematickou postavou Ladislava Vaňka, bývalého šéfa sokolské odbojové organizace Jindra, který po zatčení v roce 1942 prozradil strukturu skupiny, po válce se mu však podařilo vyhnout obviněním.

Haasisova kniha vrcholí líčením posledního boje parašutistů v chrámu sv. Cyrila a Metoděje s mnoha živými detaily a popisem obrazu atentátu v historii – od zamlžování jeho významu a mlčení za komunistické éry až po jeho důstojnou, i když pozdní připomínku v podobě památníku vybudovaného v místě smrti parašutistů v devadesátých letech.
Díky autorově osobnímu zaujetí a napínavému podání událostí tak v knize barvitě ožívá tato akce protinacistického odboje evropského významu.

Ukázka z knihy

Martinovi na gestapu jen tykali, mluvili německy, zdvořile. Tento muž vzbudil podezření, protože požádal o propustku, aby mohl navštívit sestru v Litoměřicích. Na otázku, co si myslí o atentátu, odpověděl chytře a předstíral rozhořčení. Pak se musel venku postavit tváří ke zdi vedle ostatních čekajících. Když ho předvedli zpátky k výslechu, byly tam dvě ženy, které měly jako očité svědkyně atentátu zjistit, zda ho viděly. Měl štěstí, ženy zavrtěly hlavou. Když prohlásil o aktovkách, které se nalezly na místě činu, že je nezná, zavedli ho opět k výtahu. „Když jsme jeli dolů a potom procházeli vstupní halou, nebyl jsem už schopen myslet. Cítil jsem se naprosto vyčerpaný. U vchodu mi dala služba podepsat prohlášení, že o tom, co jsem v budově viděl a slyšel, nebudu s nikým hovořit. Aspoň myslím, že tak nějak to prohlášení znělo, protože jsem ho podepsal, aniž jsem si to pořádně přečetl.“
Tak hladce to probíhalo zřídkakdy. I nepatrná neobratnost, sebemenší protest proti tomu, proč je člověk podezírán, mohly znamenat vězení, týrání a na konci koncentrační tábor Mauthausen nebo zastřelení v Kobylisích.

Pokračujte ve četní ukázky zde!

 

Smrt v Praze

Autor: Hellmut Haasis

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7260-315-2
Doporučená cena: 277 Kč

 

Knihu Smrt v Praze vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Německý spisovatel a historik Hellmut G. Haasis (1942) je autorem rozhlasových a divadelních her, prózy a literatury faktu. Zaměřuje se především na pozapomenuté epizody boje proti nacismu ve střední Evropě a na judaika.
K jeho nejznámějším pracím patří Den Hitler jag ich in die Luft. Der Atentäter Georg Elser (Vyhodím Hitlera do vzduchu. Atentátník Georg Elser), biografie osamělého atentátníka, který připravil nálož v Měšťanském pivovaru v Mnichově v roce 1939, jež Hitlera nezabila jen náhodou, dále Edelweisspiraten (Piráti protěže), vyprávění o neorganizované opozici mladých lidí proti Hitlerovi, a Braune Universität (Hnědá univerzita), první publikace o kontinuitě působení nacistických profesorů. V roce 2002 v knize Smrt v Praze (Tod in Prag) zpracoval historii atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942.

(Zdroj informací: nakladatelství Prostor)


Nakladatelství Prostor se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány Američana Paula Austera. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Eda Kriseová, Lubomír Kubík, Miroslav Stoniš či Jiří Pehe.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt v Praze
Atentát na Reinharda Heydricha

Haasis, Hellmut G.

Prostor, 2015

Napsat komentář