Román od polského Dana Browna

nezaplatitelny
Při čtení čtenářských ohlasů lze nalézt takové, jež přirovnávají nový román Nezaplatitelný ke knihám Dana Browna či Umberta Eca. Jak obstál thriller polského beletristy v porovnání s těmito světovými spisovateli?


Titul Nezaplatitelný, jejž vydalo v únoru roku 2015 nakladatelství Host, je dílem polského beletristy Zygmunta Miłoszewskiho. Zygmunt Miłoszewski je spisovatel, reportér a redaktor, který se proslavil především svými detektivkami s hlavní postavou prokurátora Teodora Szackého. Za první dva díly své série (česky vyšly pod názvy Zapletení a Zrnko pravdy) obdržel cenu Nagroda Wielkiego Kalibru za nejlepší polský kriminální román. Obě knihy byly dokonce zfilmovány. Román Nezaplatitelný byl v Polsku vyhlášen Knihou roku 2013.

Píše se rok 1944 a Němci zrovna prohrávají druhou světovou válku. Většina německých  „pohlavárů“ myslí jen na to, jak si zachránit holý život. Jeden z těch největších, známý K. H. Frank, nechává ukrýt svou nejcennější válečnou kořist, vzácné umělecké předměty a něco, co by mu po válce mělo zaručit beztrestnost. To něco měl doručit mladičký číšník Roman Klosowicz, ten však umírá. O mnoho let později je Sofie Lorentzová, historička umění, povolána do premiérovy kanceláře v přísně tajné věci. Bylo nalezeno ztracené dílo samotného Raffaela a ona je ta, která by jej měla doručit zpět do Polska. To však nelze učinit jinak než nelegálními prostředky. Sofie tuto výzvu přijímá a k ruce dostává mladého obchodníka s uměním, tajného agenta ve výslužbě a švédskou zlodějku propuštěnou za tímto účelem z vězení.

Ke knize Nezaplatitelný lze najít spoustu ohlasů od čtenářů i odborných recenzentů. Objevují se v nich jména jako James Bond, Umberto Eco, Indian Jones nebo Dan Brown, která nevyhnutelně evokují kvalitní dobrodružný román plný konspiračních teorií a akce. Román Zygmunta Miłoszewskiho je sice plný konspiračních teorií, co se však týče akce a dobrodružství, ty poněkud pokulhávají, a to hned ze dvou hlavních důvodů. Za prvé je to kvůli velmi častému a vyčerpávajícímu líčení historických skutečností, což by nemuselo vadit těm čtenářům, kteří se o historii zajímají. Za druhé je ovšem román psán podivně kostrbatým stylem. Na ten čtenář narazí již na prvních stránkách. Děj, který by mohl být úžasně napínavý, je v autorově podání trochu zdlouhavý, plný nepřehledného labyrintu postav a trochu zmatený.

Naopak silnou stránkou knihy je viditelný odraz autorovy erudice. Je zřejmé, že autor získal k danému tématu spoustu informací (především co se týče umění a historie). Poutavé jsou i popisy prostředí. Knihu mohu doporučit čtenářům, hledajícím odpočinkové čtivo. Spokojení však budou i ti, kteří hledají příběh ve stylu Šifry mistra Leonarda, ale chtějí se odpoutat od často použitého amerického prostředí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNezaplatitelný

Miłoszewski, Zygmund

Host, 2015

Napsat komentář