Získejte biografii slavného závodníka s modrou krví

Jiri-Kristian-Lobkowicz-perex
Pokud patříte mezi fanoušky automobilových závodů, jistě vám nemusíme představovat příslušníka známého šlechtického rodu Jiřího Kristiána Lobkowicze. Nezapomenutelně se zapsal mezi hvězdy tohoto sportu a jeho biografie stojí rozhodně za povšimnutí.

Spanilá jízda životem Jiřího Kristiána Lobkowicze

Jiri-Kristian-Lobkowicz-ukazkaSeriál závodů mistrovství světa vozů formule 1 poutá ročně pozornost miliónů fanoušků automobilového sportu. Jejich neméně oblíbeným předchůdcem byly ve dvacátých a třicátých letech 20. století mezinárodní závody kategorie Grand Prix, které se jezdily na několika věhlasných tratích v Evropě. Mezi nimi figurovala i závodní dráha AVUS v Berlíně, trať, která se ve své době stala synonymem závodního motoristického, především automobilového sportu. Dne 22. května roku 1932 hostila i mladého závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze, příslušníka prastarého českého šlechtického rodu. Stala se mu osudnou a smrtí na závodišti skončila jedna slibně se vyvíjející závodnická kariéra.

Kniha, kterou držíte v ruce, se snaží přiblížit nejen životní osudy této závodní „celebrity“, ale i podněty, které vedly mladého muže z aristokratického prostředí k účasti v tak krajně nebezpečné sportovní disciplíně. Přiblíženy jsou i životní příběhy jeho blízkých rodinných příslušníků či závodnických souputníků z aristokratických rodin, jejichž osudy byly v lecčems podobné. Odkrývají se nám tak dosud neznámé kapitoly volnočasového života šlechty, osobité sociokulturní skupiny, která sice ztratila v posledních desetiletích 19. století a zejména v prvních desetiletích 20. století mnoho ze své výlučnosti, zůstával jí však i v době první republiky jakýsi nimbus výjimečnosti, který se plně zračí i v pohledu širší veřejnosti na osobu Jiřího Kristiána Lobkowicze.

 

Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka

Kapitoly z dějin české aristokracie a automobilismu

Autor: Miloš Hořejš

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 2/2015
ISBN: 978-80-204-3694-8

Přečtěte si více o knize Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta. Můžete si také prohlédnout krátkou ukázku.

Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

Svůj debut automobilového závodníka zde měl tehdy jedenadvacetiletý kníže Jiří Kristián Lobkowicz, dědic majetku mělnicko-hořínsko-rožďalovické větve jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších českých aristokratických rodů.
Mladý kníže Lobkowicz v závodě startoval s cestovním automobilem Austro-Daimler a ke konci své jízdy se mu podařilo téměř nemožné – za jízdy úspěšně zařadil zpátečku. To se Austro-Daimleru pochopitelně zcela zásadním způsobem nelíbilo. Jiří Kristián však neztratil sportovního ducha, vyskočil z nepojízdného vozu a vytrhl jednomu divákovi z rukou jízdní kolo, na kterém za ovací pobaveného publika dojel do cíle. Klasifikován samozřejmě nebyl. (str.174)

 

Vyhrajte knihu Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka

V srpnu 1928 odstartoval v Mělníce malý závod automobilů do vrchu. Nejednalo by se o nikterak významnou událost, kdyby ovšem na startovní čáře nestál i kníže Jiří Kristián Lobkowicz, který právě zde odstartoval ve svých jedenadvaceti letech svoji závodní kariéru. Začal ji velice slibně, nicméně jeho láska se mu v roce 1932 stala osudnou. Přečtěte si o životě této významné osobnosti více v jeho biografii.

Právě nyní vám ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka
probíhá od 7. do 20. března 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Jiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJiří Kristián Lobkowicz – Aristokrat s duší závodníka
Kapitoly z dějin české aristokracie a automobilismu

Hořejš, Miloš a kol.

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář