Halina Pawlowská – žena mnoha profesí

320px-Halina_Pawlowska,_Brno,_2008
Právě dnes slaví tato úspěšná spisovatelka, scénáristka, moderátorka a novinářka narozeniny.

Narodila se 21.3.1955 v Praze. Její otec pocházel z Podkarpatské Rusi a matka byla učitelkou. Základní školu vystudovala v Ječné ulici a poté se dostala na gymnázium Nad Štolou, které ukončila v roce 1974. Po absolvování gymnázia se hlásila na vysokou školu, ale kvůli strýci, který byl za první republiky buržoazním nacionalistou, ji nepřijali. Až po dvou letech, na přímluvu od prezidenta, ji vzali na pražskou FAMU, kde studovala obor scenáristika a dramaturgie a v roce 1981 školu úspěšně dokončila.

Několik let po absolvování školy začala pracovat jako dramaturgyně a scénáristka v redakci zábavy Československé televize a později pro FS Barrandov. Místo však bylo po dvou měsících zrušeno a Pawlowská se stala novinářkou. Její první publikovaný článek byl uveřejněn v týdeníku Vlasta a byla to novela na pokračování Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Z těchto článků pak vyšla v roce 1993 stejnojmenná kniha. Kromě psaní také moderovala cestopisný pořad Zanzibar a společenský týdeník V žitě. Díky svým zkušenostem z pořadu V žitě se později stala šéfredaktorkou týdeníku Story. Vedla jej sedm let a následně založila vlastní časopis Šťastný Jim a později ještě časopis Glanc, který vychází do dnes. Psala mimo jiné i pro deníky Metropolitan a Telegraf.

Pawlowská je ale především známa jako spisovatelka. Po její prvotině vyšla novela Díky za každé nové ráno, která byla zfilmována a za jejíž scénář autorka dostala v roce 1994 Českého lva. V roce 2004 vyšla kniha Tři v háji, na které se spolupodílela společně s Michalem Vieweghem a Ivou Hercíkovou. Poslední dílo jí vyšlo v minulém roce pod názvem Velká žena z Východu v nakladatelství Motto.

Autorčiny knihy jsou často inspirovány vlastním životem. Ráda se zabývá milostnými vztahy a s humornou nadsázkou a ironií je rozebírá. Oblíbeným tématem je i její dětství a dospívání. Píše především krátké a vtipné povídky či fejetony, které jsou čtivé a u čtenářů oblíbené. Kromě obsáhlé bibliografie napsala i mnoho scénářů, z nichž nejznámější jsou filmy Vrať se do hrobu a Můj hříšný muž. Úspěšná je i jako moderátorka. Získala dvakrát cenu TýTý za pořad Banánové rybičky.

Zdroj:

http://slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=835 [cit. 8. 3. 2012]

http://motto.cz/autor/pawlowska-halina [cit. 8. 3. 2012]

Foto: Wikipedie

Doporučení:
Share

Napsat komentář