Love story jak od Shakespeara aneb komedie plná zmatků

losingit
Ona je krásná, ale příliš rozumná na to, aby se mohla zamilovat. On je krásný, svůdný, ale zapovězený. Ona je jeho žačkou, on jejím učitelem – má takový vztah vůbec šanci na úspěch?

Nakladatelství Jota přineslo na předvánoční trh zamilovanou romanci jak vystřiženou ze Shakespearovy komedie. Kdo ví, byl-li by tento mocný tvůrce naším současníkem, možná by i on použil tuto zábavnou zápletku, neb nic lidského mu nebylo cizí.

Kniha se jmenuje v originále Losing It a česká překladatelka Jaroslava Novotná ponechala název bez překladu. Ona narážka na cosi ztraceného by totiž převodem ztratila svůj půvab. Jak lze snadno vytušit, autorkou knihy je obyvatelka anglicky mluvící země. Cora Carmacková je mladá americká spisovatelka, která píše o svých vrstevnících, pro něž vymýšlí příběhy plné trapasů, omylů a hlavně lásky. Její román Losing It vychází jako první v rámci edice Beletrie teens v češtině a je tedy pro naše čtenáře novou hvězdičkou na nebi Young Adults literatury.

Hlavní postavou romance je Bliss Edwardsová, studentka posledního ročníku herectví. Má přátele, ale žádnou lásku, a ač disponuje atraktivním vzhledem, je stále panna. Což je v jejím věku a branži zázrak nebo možná spíše úděl. Rozhodně ji to však trápí. Když se svěří své nejlepší kamarádce Kelsey, rozhodnou se věci uvést do pohybu správným směrem. Vyzbrojena kratičkými šortkami a přiléhavým tričkem a posilněna alkoholem hledá v baru muže na jednu noc. Jenže ani odhodlání nic nezmůže proti chladně uvažujícímu rozumu. Ten jí velí odejít. Jenže to by nesměla potkat Garricka Taylora.

Celá kniha je prošpikována sexuálním napětím pramenícím ze zakázaného vztahu žačka – učitel, neb právě to, co je proti všeobecným pravidlům, nejvíc láká a jednou zažehnutý oheň je velmi obtížné uhasit. Možná i proto bych knihu nesvěřila do rukou dětem pod patnáct, šestnáct let. Množství erotických scén naturalistického charakteru by jim totiž mohlo překrýt zbývající obsah knihy. A to by byla škoda.

Humorné scény, trapasy, pošetilé nápady, milostná tajemství, ale také studium a závěrečné studentské představení, to vše je v knize doprovodným jevem skutečného dospívání a nalézání sama sebe. A možná právě ve chvíli, kdy si Bliss uvědomí, čeho chce v životě dosáhnout, bude skutečně připravená se plně otevřít i muži svého srdce.

Styl psaní Cory Carmackové je velmi lehký a zároveň čtivý. Nejspíše nebudete mít problém knihu přečíst na jeden zátah. Celý děj autorka vypráví v první osobě, vtělená do Bliss, z tohoto konceptu vybočuje pouze závěrečný epilog. V něm promlouvá ústy Garricka. Osobně si ale myslím, že onen ženský pohled na věc se jí podařilo podat lépe.

Nejlépe se jí asi povedlo vyjádřit Blissinu rozervanost v okamžiku, kdy jí Cade, kamarád a přítel v dobách dobrých i zlých, vyznal lásku. Bliss mu nechce dávat plané naděje, současně však nechce ztratit nejlepšího kamaráda.

Jak se všem hrdinům romantického příběhu Losing It podaří vybruslit ze všech nástrah, trapasů a citových pastí, které si pro ně autorka připravila, neprozradím. Pokud jste ovšem muži alergičtí na vše sladké a růžové, pak raději sáhněte po úplně jiné knize. Losing It je románem, který bych už na pultech knihkupectví označila nálepkou „pouze pro ženy“ nebo „mužům vstup zakázán“…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLosing It

Carmacková, Cora

Jota, 2014

Napsat komentář