Barakuda: příběh o ztrátě iluzí

Christos Tsiolkas - Barakuda
Podle ohlasů z jednoho velkého australského deníku je román Barakuda, který u nás vydalo nakladatelství Host, vášnivý, občas brutální, ale vždy strhující. Měl by také být nesmírně dojemným vyprávěním o lásce, nenávisti a strachu z neúspěchu.

 

Mladý talentovaný plavec Daniel Kelly dostane jedinečnou příležitost uniknout z prostředí dělnické třídy. Jeho vynikající schopnosti v bazénu, stejně jako touha pomstít se bohatým chlapcům ze soukromé školy, na niž dostal sportovní stipendium, by mu měly pomoci získat slávu a bohatství.

Všechno, co Danny kdy udělal, každá oběť, kterou přinesla jeho rodina — vše se podřizovalo honbě za tímto snem. Ale po selhání na prvním mezinárodním mistrovství začne ničit vše, za co doposud bojoval, a ke všem okolo sebe se otočí zády.

Barakuda je román o snech a ztrátě iluzí, o přátelství a rodině. Teprve když Daniel Kelly ztratí úplně všechno, zjistí, co to znamená být dobrým člověkem a co je zapotřebí k tomu, aby se jím stal.

 

Barakuda

Autor: Christos Tsiolkas

Překlad: Tomáš Kačer
Počet stran: 445
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-169-9

Román Barakuda vydalo nakladatelství Host.

 

Knižní trailer

Ukázka

První rada, kterou kdy trenér Dannymu dal, se netýkala plavání: nebylo o tempech, nebyla ani o dýchání, nebyla ani o tom, jak zlepšit skok do vody nebo obrátky. To všechno přijde později. Nikdy tu první radu nezapomene.

Oddílu právě skončil trénink a Danny stál u okraje bazénu a třásl se. Ostatní kluci se znali; osud jim předurčil, že se jednou spřátelí, když ještě byli embryi v matčině lůně a když je jejich otcové připsali na seznam studentů Píčovského gymplu. Danny si ta slova v duchu opakoval stále dokola: Píčovskej gympl, Píčovskej gympl, Píčovskej gympl. Tuhle přezdívku vymyslel spolu s Demet, když jí prozradil, že musí přestoupit na jinou školu. „Musíš, nebo chceš?“ Nezbývalo mu než odvrátit zrak, když jí odpovídal: „Udělají tam ze mě lepšího plavce.“ „Bude to tam samej boháč,“ namítla. „Na Píčovskej chodí jenom zazobanci, to snad víš, ne?

Prolistujte si zbytek ukázky.

 

O autorovi

Christos Tsiolkas (nar. 1965) je australský spisovatel řeckého původu. Vyrostl a žije v Melbourne. Píše filmové scénáře a divadelní hry. Za své romány Ari (1995; česky Mladá fronta 2002), The Jesus Man (Ježíšův člověk, 1999) nebo Dead Europe (Mrtvá Evropa, 2005) obdržel množství literárních cen, kniha Ari byla také zfilmována (Head On, 1998). S románem Facka (2008; česky Host 2011) se probojoval do širší nominace na Man Bookerovu cenu 2010 a v roce 2009 získal Zlatou medaili Australské literární společnosti. Barakuda (2014, e-kniha 2013) je jeho pátým románem.

Christos Tsiolkas
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

Ohlas na knihu

Tsiolkas je mistrný kronikář ducha doby, líčí postavy uvězněné mezi nesmiřitelnými světy – mezi dělnickou a střední třídou, anglosaským a řeckým světem, gayi a heterosexuály, světem tělesným a intelektuálním. Jestliže Facka byla vynikající předlohou pro televizní seriál, Barakuda má díky silnějšímu ději všechny charakteristické rysy celovečerního filmu.

- The Guardian

 

Tip na další knihu autora

Knihu Facka, ve které Tsiolkas vypráví o lásce, sexu, rodičovství a výchově dětí v 21. století, vydalo nakladatelství Host v roce 2011.

Všechno se vyvíjí skvěle. Maso voní, přátelé žertují, teplota už klesla pod úroveň drásavých veder. Piknik jak má být. Do té doby, dokud Harry nevlepí facku tříletému dítěti svých přátel, které vyděsilo jeho syna. Zábava zamrzne. Harryho vyšetřuje policie a čeká ho soud. Zdánlivě banální událost započne nečekanou spirálu sporů, které se točí kolem našich představ o rodině a výchově dětí. Odkrývají víc, než bychom si přáli. Tsiolkas postupně dává slovo osmi různým vypravěčům, kteří se osudného pikniku zúčastnili, a dopřává čtenáři delikátní hru perspektiv.

 


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBarakuda

Tsiolkas, Christos

Host, 2014

Napsat komentář