Českou metropoli navštívil vítěz Goncourtovy ceny za rok 2013 Pierre Lemaitre

DSC_0216
Francouzský institut v Praze si pro návštěvníky své kavárny připravil jedno milé předvánoční překvapení – hostem jeho literárního večera, který se konal v pondělí 1. prosince, se stal oblíbený spisovatel Pierre Lemaitre.

 

Přestože se Lemaitre nejen ve Francii proslavil jako autor úspěšné série thrilleru s hlavním hrdinou detektivem Verhoevenem, za kterou získal již několik žánrových cen, největšího kariérního úspěchu dosáhl až svým zatím posledním románem Na shledanou tam nahoře, za který získal v roce 2013 nejznámější francouzské literární ocenění – Goncourtovu cenu. A právě tuto knihu, jež právě vyšla v nakladatelství Odeon, přijel Lemaitre představit českým čtenářům.

kniha Na shledanou tam nahoře byla v prodeji i na místě

kniha Na shledanou tam nahoře byla v prodeji i na v kavárně

Každý, kdo se ten první prosincový večer odvážil překročit práh kavárny Francouzského institutu v Praze, musel nevyhnutelně propadnout atmosféře vzbuzující pocit, že se nacházíte přímo v srdci Paříže. Hosté třímající v jedné ruce sklenku červeného a v druhé úryvek z prezentované knihy vášnivě diskutovali o francouzské literatuře, ze všech koutů se ozývala libě znějící francouzština a samotné prostředí vás jakoby vybízelo, abyste na chvíli všechny své starosti hodili za hlavu a vychutnávali si pocit lehkovážnosti.

na akci nesmělo chybět ani francouzské víno

na akci nesmělo chybět ani francouzské víno

Hned na začátku setkání se slova ujala kulturní attaché a ředitelka Francouzského institutu v Praze, paní Isabelle Guisnel, která krátce českým i francouzským návštěvníkům akce přiblížila práci Pierra Lemaitra a podělila se i o své soukromé zážitky z četby jeho knih, z nichž vycházelo i několik dotazů mířených na autora. Díky tomu jsme se dozvěděli pár podrobností o psychologii Lemaitrových postav, autorových možných záměrech, a také i o tématech, kterých se ve svých románech dotýká.

Isabelle Guisnel

ředitelka Francouzského institutu v Praze, Isabelle Guisnel

Autor prozradil, co ho vedlo k napsání románu z prostředí první světové války:

„Rád bych řekl, že to je téma, které ve mě čtyřicet let hlodalo a kvůli kterému jsem velice trpěl, ale jakmile se to dostalo na povrch, byl jsem osvobozen a mohl jsem o tom psát, ale bohužel, takhle to nebylo. Hodně jsem o první světové válce četl, také jsem přečetl spoustu autorů, kteří v ní bojovali, avšak žádné osobní a ani rodinné vzpomínky nemám. Měl jsem jen hodně literárních vzpomínek, které mě k tomu dovedly.“

autor živě diskutuje o své knize

autor živě diskutuje o své knize

Další dotazy se týkaly českého překladu knihy Na shledanou tam nahoře, o který se postaral Tomáš Havel, způsobu autorova psaní a jeho potřeby znát konec příběhu ještě předtím, než ho napíše, a v neposlední řadě i morálních hodnot, které vyznávají hlavní hrdinové Lemaitrova románu.

zaslouženého potlesku se dočkal i překladatel Tomáš Havel, na jehož popud byla kniha do češtiny přeložena

zaslouženého potlesku se dočkal i překladatel Tomáš Havel, na jehož popud byla kniha do češtiny přeložena

Během večera jsme uslyšeli hned dva úryvky z knihy, jeden v češtině v podání herce Igora Orozoviče a jeden ve francouzštině, který přednesl dokonce sám autor. Poté, co byly položeny všechny oficiální dotazy, nastala chvíle vyhrazená čtenářům a fanouškům Pierra Lemaitra. Ti, co si na setkání s tímto významným autorem vzali výtisk některé z jeho knih, si ho mohli nechat soukromě podepsat.

účastníci setkání si vyslechli hned dvě ukázky z knihy

účastníci setkání si vyslechli hned dvě ukázky z knihy v podání Igora Orozoviče

Setkání s Pierrem Lemaitrem bylo dle mého názoru podnětné i pro člověka, který žádnou z jeho knih zatím nečetl. Oproti běžným setkáním se spisovateli měl autor opravdu spoustu prostoru k vyjádření, o čemž svědčí i samotná délka akce, jež se vyšplhala na víc než dvouhodinové setkání, ale i možnost pro diváky otevřeně se k Lemaitrovým knihám vyjádřit. Anebo jste se mohli jen tak nechat strhnout náladou francouzské kavárny, ve které se zaníceně diskutuje o krásné literatuře.

kdo chtěl, mohl si některou z autorových knih nechat podepsat

autor své knihy i podepisoval

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa shledanou tam nahoře

Lemaitre, Pierre

Odeon, 2014

Českou metropoli navštívil vítěz Goncourtovy ceny za rok 2013 Pierre Lemaitre - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. LUKAN napsal:

    Dobrý den,
    moc děkuji za výhru Zpěvník ke knize Tři bratři.
    Je tam malý překlep,můj tip je 832 místo 382.

  2. Francys napsal:

    To muselo být velmi zajímavé, tohoto spisovatele mám velmi ráda, přečetla jsem od něj pár knih.

Napsat komentář