Mysl napadená počítačovým virem

Mona
Ani déšť nedokázal kudrnatou holčičku v tyrkysových svátečních šatech odradit od dobrodružné cesty na pole za babiččiným domem. Když dívenka v hromadě bláta našla plechového tygříka, běžela ho ukázat mamince a babičce. Nebýt toho, že se jednalo o granát z izraelské kazetové pumy, svět by o pět let později neokusil, jak chutná Monina pomsta…

Debutový román Mona od švédského spisovatele Dana T. Sehlberga nás zavede do prostředí, kde se mísí až fantaskní pokrok v oblasti výpočetní techniky a neurologie s vysokou politikou a mezinárodním terorismem. Tento nápaditý thriller s prvky sci-fi je výsledkem autorových zkušeností z oblasti IT a masmédií, jež zkombinoval se  zájmem o aktuální dění a nejnovější vědecké poznatky. Román Mona, který u nás vydalo nakladatelství Kniha Zlín, je prvním dílem z připravované dvoudílné série. Volné pokračování nazvané Sinón by v originále mělo vyjít začátkem příštího roku.

Libanonský specialista na počítačové viry Samír Mustafá po pěti letech usilovné práce doladil dosud nejpropracovanější a nejničivější virus, s jakým se svět setkal.  Jeho životní dílo má sloužit jako pomsta za smrt jeho rodiny, zvláště pak milované dcerky Mony, podle níž je tato počítačová hrozba pojmenována.

Ve stejnou dobu se švédskému vědci Ericu Söderquistovi podaří konečně dokončit jeho největší a také nejambicióznější projekt nazvaný Mind surf. Program, díky kterému by lidé dokázali ovládat internet pouhými myšlenkami, by mohl změnit život všem nevidomým a handicapovaným a způsobit obrovský průlom jak na poli neurologie, tak i výpočetní techniky.

Když svůj vynález vyzkouší na své ženě Hanně, netuší, jak dramatické důsledky bude tento experiment mít. Organizace Hizballáh totiž použila Monu na izraelskou banku TBI, což způsobí chaos nejen v Izraeli, ale ovlivněna je i celosvětová ekonomika. Chvíli poté, co virus prolomil ochrannou bariéru banky, se Ericova žena, jež pracuje pro švédskou pobočku TBI, připojí ke svému pracovními emailu přes Mind surf. O pár dní později skončí v nemocnici v bezvědomí…

Nejvýraznějším rysem thrilleru Mona je jeho roztříštěnost. Příběh románu je vyprávěn prostřednictvím hned několika dějových linek, přičemž každá se odehrává v jiném koutě světa. Díky tomu budete moci navštívit nejen Tel Aviv nebo Stockholm, ale i Nice, Dubaj, Jeruzalém či Pásmo Gazy. Ve správný moment se však tyto linky setkají a jednotlivé kousky skládačky se spojí do dokonalého, velmi propracovaného obrazu.

Přestože má kniha trochu pomalý rozjezd, je už od začátku patrné, že jakmile nám autor prozradí dost informací o obou projektech i o hlavních aktérech románu, začnou se dít velké věci. Sehlberg si výborně pohrává s mírou napětí, kterou postupně zvyšuje, díky čemuž se nejspíše nebudete schopni od románu odtrhnout.

Nelze opomenout ani autorovy znalosti hned z několika různých oblastí, jež v Moně skvělým způsobem zúročil, aniž by čtenáře zahltil příliš velkým množstvím informací.

Osobně se domnívám, že Mona není zcela mainstremovým románem, ale že spíše zaujme čtenáře zajímající se o informační technologii, neurologii nebo zahraniční politiku a problematiku terorismu. Pokud patříte mezi fanoušky zmíněných oblastí vědění, určitě si tento titul nenechte ujít.

Ukázka z knihy

Sledoval ji pohledem. Otevřela červenou plechovku a vhodila dovnitř bílou pilulku velikosti aspirinu. Potom nápoj opatrně protřepala, aby se lék rozpustil. Ležel tiše, ale tělo měl napjaté jako pružina. Pomohla mu vypít obsah plechovky. Polykal krev, žaludeční šťávy a colu. Pak mu jemně položila hlavu zpátky na koberec a vstala.

„Takže, Muhammade. Teď se můžeš alespoň radovat z toho, že tento nepříjemný večer už brzy skončí. Není to ironie, že se tvojí záchranou stal americký národní nápoj?“

Postavila plechovku na bar a bez ohlédnutí vyšla z pokoje. Arabský magnát zůstal ležet na podlaze jako umělý ostrov uprostřed temně rudého moře. Zborcená miniatura hotelu Burdž al-Arab. Se spuštěnou plachtou. Tělo už nebylo napjaté. Srdce přestalo bít během jediné minuty. (str. 23)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMona

Sehlberg. Dan T.

Kniha Zlín

Napsat komentář