Prázdninová dobrodružství prohřejí zimní večery

Tajemství dědečkova deníku - Martina Boučková
Prázdninové příběhy se dětem líbí vždycky. I když teprve klepe na dveře zima, děti už se těší na prázdninové dovádění nebo s radostí vzpomínají na léto uplynulé. S dnešními knižními tipy se trochu zahřejeme, zavzpomínáme na prázdniny u babičky a ti větší a dobrodružnější mohou vyrazit i na túru do nejexotičtějších koutů světa.

Zima už venku tahá za nos a člověk by nejradši strávil den v posteli, četl dobrou knihu a upíjel teplý čaj, kávu či kakao. Dnešní tipy na knihy od nakladatelství Host však potěší především děti, i když dospělí určitě ocení originalitu českých autorek a krásné ilustrace.

 

Autorka knížky Tajemství dědečkova deníku Martina Boučková nachystala pro menší čtenáře dobrodružství, které je provede českou přírodou, především v okolí Přelouče, Semína a Slavíkových ostrovů. Jedná se o autorčinu prvotinu, v současnosti však chystá k vydání další zábavné příběhy.

Zatímco rodiče odjeli na dovolenou, Karlík tráví prázdniny u babičky Vodněnky v Přelouči. Původně poklidné prázdninové lenošení se ale rázem změní ve velké dobrodružství, když babičku jednou ráno odveze sanitka do nemocnice a městský kluk Karlík se o sebe najednou musí postarat sám. Pustí se do pátrání po svém dědečkovi, o němž ví, že byl námořníkem. Ale nesahají snad jeho kořeny až k pirátům, nebo dokonce vodníkům?

Tajemství dědečkova deníku

 

Ukázka

Naši se mají. Zatímco oni si odletěli na Kefalonii, já jsem musel zakotvit u babičky Vodněnky v Přelouči. Moje babička, které na hlavě roste cukrová vata, se jmenuje Albína Vodněnská. Tak se totiž jmenovala i moje mamka za svobodna. Teda ne Albína, ale Eva. Vodněnská.
Jakmile babičce její černé havraní vlasy zbělaly, rozhodla se pro ráznou změnu zevnějšku. Svou hlavu možná nezodpovědně svěřila dceři paní Kacafírkové, která bydlí o dva bloky vedle. Vodněnka nejspíš nemá čuch na lidi. Každému přece musí být hned podezřelé, že když se někdo dobrovolně obarví nazeleno a navíc mu z hlavy do všech stran trčí bodliny, nemůže to dobře dopadnout.

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Tajemství dědečkova deníku

Autorka: Martina Boučková

Ilustrovala: Eva Chupíková
Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Doporučený věk: 7+

 

––––––––––––––––––––––––

 

Druhý náš tip je určen trochu starším čtenářům. Kniha Annie a berlepsové od Venduly Borůvkové provede děti exotickou Asií, kde mohou doprovázet hlavní hrdinku při jejích neobyčejných dobrodružstvích. Pokud navíc toužíte zjistit, kdo nebo co jsou berlepsové, nezbývá, než si tuto novinku pořídit.

Třináctiletá Annie jede na prázdniny za svou maminkou, která je pracovně v Singapuru. Annie se na mámu, s níž po rozchodu rodičů zůstala sama, moc těší. Společně putují do malajského vnitrozemí, kde se k nim přidá jakýsi Karel, český lékař, který tam údajně také přijel za prací. Je to však vetřelec!

Když máma v džungli ztratí talisman, který Annie dostala od táty, dívka se vydá na svéráznou záchrannou výpravu. Potká při ní tajemné berlepsy, s nimiž zažije neuvěřitelné dobrodružství. To ji zavede až do míst, o kterých vždy snila a která navštívil její otec, než od nich odešel. Annie se ocitne v Tibetu. Jen o pár století dříve…

Dokáže Annie přežít nebezpečnou cestu srdcem velehor? A jak to ovlivní její život?

Annie a berlepsové

 

Ukázka

Máma vystudovala teoretickou fyziku. A s ničím se moc nepáře. Tedy, tak to bývalo. Poslední dobou se chová divně. Něco je jinak. Cítím to už od chvíle, kdy jsem za ní konečně přijela. Prázdniny! Čekala jsem na ně jak na smilování. A teď? Proč se musíme honit po Malajsii? Nechtěla jsem na dovolenou, chtěla jsem být s mámou, sama, povídat si s ní. Jinak než jen po telefonu. Místo toho se honíme po hotelech plných turistů…

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Annie a berlepsové

Autorka: Vendula Borůvková

Ilustroval Jindřich Janíček
Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Doporučený věk: 10+

 


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnnie a berlepsové

Borůvková, Vendula

Host, 2014

zobrazit info o knizeTajemství dědečkova deníku

Boučková, Martina

Host, 2014

Napsat komentář