Najděte svůj styl

perex_detox_satniku
Podle systému feng-šuej platí, že uklidíš-li si v bytě, je to, jako by sis uklidil sám v sobě. V ukázce z knihy Petry Šustákové můžete najít i další inspiraci pro úklid nejen v šatníku.


Když v roce 2008 vyšla moje první kniha Obrazová příručka o líčení, ani ve snu by mě nenapadlo, že bude nějaká další kniha. Za těch pár let jsem se v mé profesi posunula dál a získala více zkušeností i v oblasti stylingu.

Velmi často jezdím ke klientkám domů a pomáhám jim tvořit nový šatník. Postupem času mi docházelo, že je to vlastně taková psychologická očistná věc s nádechem duchovna, která je velmi potřebná. Každá žena má nutkání uklízet a organizovat. Některá víc, některá míň. Některá žena sebere odvahu, jde do toho po hlavě hned a na nic nečeká.

Organizace šatníků, skříní a šuplíků je důležitou součástí života. Sama jsem se řadu let zabývala tím svým. Vždy jsem měla sklony k tomu, abych nic neschovávala. Vše, co nepotřebuji, jsem radikálně vyřazovala. Rodiče mi říkali, že jsem takový pročišťovač. A vidíte, teď při mé práci se to náramně hodí.

Díky mé profesi vizážistky a stylistky jsem našla spoustu fíglů, jak si vše správně uspořádat. Řekla jsem si, že
když radím ostatním, měla bych začít hlavně sama u sebe. Teď už mám vše dokonale přehledné a svoje pravidla dodržuji poctivě!

Tato kniha vám bude „skvělou zkratkou“ k cíli. Podělím se s vámi o tipy, inspiraci a užitečné kontakty. Vše doplněné ilustračními fotkami nebo nákresy. Občas jsem k tomu přimíchala poznatky a pocity, které jsem sama při pročišťování svých skříní a šuplíků prožívala.

Hodně štěstí!

Petra

——

Proč vůbec začít rovnat věci ve skříni

Podle systému feng-šuej platí jedna věc: uklidíš-li si v bytě, jako by sis uklidil sám v sobě. A přesně to je ten důvod.
Rovnáním a zpřehledňováním věcí ve skříni rovnáme a zpřehledňujeme i svůj život. Ranní „starty“ se zkrátí na minimum a zbylou energii a čas budete moci vložit do užitečnějších věcí.

  • Vaším bytem pak bude energie protékat¨jedna radost (můžete a nemusíte tomu věřit). Vy osobně, ale i vaše návštěvy se budete cítit lépe a bude u vás přetrvávat pocit uklizeného, čistého, harmonického a šťastného prostředí.
  • V bytě nastolíte úplný přehled a náhle bude prostor naplněn kreativním myšlením a inovativními nápady. Váš domov vás totiž významně ovlivňuje, jak v tom dobrém, tak i v tom špatném.
  • Rovnáním věcí také zjistíte, do jaké míry se váš styl oblékání změnil. Už vás třeba nebudou bavit krátká trika, trička s potiskem, bláznivé designy nebo rozevláté sukně. Zjistíte, že máte ráda uhlazenější styl nebo naopak.
  • Například jste před dvěma lety změnila zaměstnání a odešla pracovat na volnou nohu, vaše oblékání doznalo jistých změn. Nemusíte už nosit tolik konzervativního oblečení a váš šatník se tím pádem trochu přifouknul.
  • Připadá vám, že nemáte dostatek prostoru k tomu, abyste vše přerovnala? Vaše rodina se rozrostla, změnila jste třeba zaměstnání a teď pracujete doma? Zamyslete se nad tím, jestli nepotřebujete o něco větší byt.
  • Naučíte-li se srovnávat věci a vracet je vždy na to správné místo, pak je velká šance, že to po vás převezmou i vaše děti. Příklady táhnou!
  • Dalším receptem může být přehodnocení a zbavení se starých věcí, případně odložení části věcí mimo byt.
  • S jasně postaveným šatníkem už vás nákupy nebudou stresovat a doslova si je užijete. Budete vědět, co vám sluší, kde co máte a co přesně potřebujete doplnit nebo obnovit.
  • Budete mít radost z výběru oblečení a každý den začnete optimisticky a s lehkostí.
  • Organizací šatníku a věcí, které máme doma, se vlastně také zdokonalujeme. Učíme se nelpět na věcech a necháváme je volně procházet životem. Zbavujeme se strachu z toho, co objevíme. Získáme tím svobodu a volnost.
Ukázka je z knihy Detox šatníku, kterou v nakladatelství Grada vydala Petra Šestáková.

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabízí naučné a odborné knihy ze všech odvětví – právo, stavebnictví, ekonomie, psychologie, finančnictví, marketing…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDetox šatníku
Najděte svůj styl

Šestáková, Petra

Grada, 2014

Napsat komentář