Kam až sahají kořeny mafie v Česku?

Mafie-po-cesku
Z rodiny chudých hokynářů bohatým mafiánem, který si kupuje luxus, ženy i vliv – to je život „pana Barryho“. Jenže jsou věci, které se koupit nedají… Zdena Frýbová ve svém románu lící život za hranicí zákona a jeho vliv na charakter člověka.

V románu Mafie po česku zachytila Zdena Frýbová kořeny českého mafiánství, které sahají hluboko až do poválečné doby. Rodina Bohuslava Panenky snila odjakživa hokynářský sen o zázračném společenském vzestupu, o zbohatnutí a obklopení se přepychem, který to vše potvrdí. Předlistopadový král veksláků, zlodějů a šmelinářů „pan Barry“ dovedl tento rodinný sen k směšné dokonalosti. Pochopil, že potřebuje peníze nejen k blahobytu, ale i k ovládání politicky a ekonomicky vlivných lidí, korumpování a využívání lidské bezcharakternosti a závisti pro své zájmy. Rád si kupuje nejen ženy, ale i luxus, který se jim líbí. Možná byl kdysi člověkem normálně citlivým, který své ego a sobectví udržuje v mezích, ale ve zhoubném víru šedé ekonomiky se v něm všechno patologicky změnilo. Jako bůh milostivě ochraňuje svou rodinu, pro některé lidi má infantilní slabost, a současně dokáže být bezohledný, krutý a zaslepený. Tato rozpolcenost, která se v románě ukazuje barvitým řetězem bizarních zápletek a psychologických zvratů, je motorem Barryho úspěchů. Jakmile mu však peníze a moc dovolí vystoupit ze svého polosvěta do normální společnosti, kterou by ve svém velikášství také rád ovládal jako své veksláky, šmelináře a zkorumpované úředníky, jeho rozpolcenost ho sráží do propasti, zůstane zoufale sám a zbude mu jen žíravá lítost nad troskami svého pokřiveného světa.

Mafie po česku

Autorka: Zdena Frýbová

Počet stran: 448
ISBN: 978-80-7244-322-2
Vazba: vázaná
Formát: 135×207

Knihu Mafie po česku vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

Zdena Frýbová

(1934, Praha – 2010, Praha)

Spisovatelka, novinářka, autorka humoristických a společenských románů, které se v době svého vzniku staly bestselery. Její poslední román Milostí prezidenta se umístil na druhém místě nejprodávanějších knih v roce 2007.

 

 

 



Působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Do konce roku 2013 vydalo nakladatelství přes 250 původních děl českých autorů. Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd, Miloslav Šimek, Jiří S. Kupka, Helena Longinová, Anna Bauerová, Valja Stýblová, Iva Lecká.

Zdroj informací a obrázku: sulc-svarc.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMafie po česku

Frýbová, Zdena

Šulc-Švarc, 2014

Napsat komentář