Poznejte lépe sami sebe

telo
Určitě každého z vás zajímá, jak funguje jeho tělo. Tato kniha není pouze popisem funkcí různých tělesných orgánů, ale především obrovským výčtem zajímavostí a kuriozit souvisejících s lidským tělem. Můžete se dozvědět, jak tento „složitý stroj“ pracuje a proč tomu tak je.

V knize se ukrývá celá pokladnice informací. Tvoří ji směsice čísel, údajů a statistik z různých oborů. Zavítáte do oblasti anatomie, fyziologie, medicíny, historie i mytologie.

Tyto údaje nejsou nijak organizovaně seřazeny. Kniha je tedy určena k náhodnému listování. Téměř každá informace, článeček a kuriozita jsou doprovázeny výstižným obrázkem či fotografií. Fotografie pořízené v minulosti jsou černobílé, ostatní barevné. Nechybí ani mnoho zvětšených mikroskopických snímků. Viděli jste někdy, jak vypadají nejdelší nehty na světě?  Jak vypadal nejdéle žijící člověk ve svých 20 a jak ve 119 letech?

I takovéto fascinující fotografie v sobě kniha ukrývá.

Téměř všechny informace, které jsem se o sobě dozvěděla, jsou úžasné. Většina z nich byla pro mě nových. Až dosud jsem netušila, kolik mám v sobě „zastaralých částí“ (nedůležitých a bez funkce), které svaly mi „vykouzlí“ úsměv, že mé tělo má v sobě množství železa odpovídající ocelovému hřebíku, proč mě někdy „brní“ ruka, jakou rychlostí se pohybuje kýchnutí, co mi způsobuje křeč v noze, jaká je teorie vzniku „píchání v boku“ při běhání, kolik vyprodukuji za den oxidu uhličitého, kolikrát do minuty mé oko mrkne, čím se mi rozšiřují zornice v oku, co může způsobit zčervenání kůže, které kovové prvky mé tělo nepotřebuje (a mohou se hromadit v tkáních), jak dlouho trvá spolknutému jídlu, než se mi dostane jícnem do žaludku nebo že s postavou typu hrušky je mé tělo lépe chráněno před kardiovaskulárními chorobami.

Spoustu těchto zajímavých informací naleznete v knižní novince s výstižným názvem Úžasné tělo. Knihu vydalo nakladatelství Metafora v Praze roku 2012. Autorem je Jack Challoner.

Najdete v ní, mimo jiné, několik dobrých rad, spoustu zábavných postřehů, bizarních souvislostí, učených i vtipných článků. Nenahradí však konzultaci s lékařem, to je dobré mít na paměti.

Kniha vyvrací některá údajná fakta, o nichž se můžeme dočíst na internetu. Za cíl si klade předložit čtenářům jasná vysvětlení a zpochybnit mnohé zažité mýty. Snaží se „uvést věci na pravou míru“. Jelikož procesy čtenářům náležitě vysvětluje, tak se jí to, myslím, povedlo. Doporučila bych ji dospělým čtenářům všech generací.

Ukázka z knihy

ÚPLNĚ SAMA

Kost jazylka, která je umístěná v krku,

uprostřed mezi Adamovým jablkem

a spodní čelistí, je jediná kost v těle, která

není napojená aspoň na jednu další kost.

Slouží jako pevná základna pro pohyb jazyka.

Doporučení:
Share

Napsat komentář