Obraz první lásky a tragické ztráty v prvotině Elizabeth LaBanové

Esej
On a ona, tak trochu Romeo a Julie – již tolikrát zpracovaný námět nepřestává inspirovat literární tvůrce napříč staletími. O lásce, která musela být skrývána, a o stopě, která poznamenala nejen hlavní aktéry, je nový příběh z pera americké autorky.

Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň“. Přítel je ale to poslední, co Tim hledá – doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Navzdory své snaze zůstat nenápadný se však zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, zároveň ale ví, že pokud jejich cit vyjde najevo, doplatí na to ztrátou svého společenského postavení. Tim a Vanessa svůj vztah tají, a navíc se musejí vypořádat s esejem o tragédii – závěrečnou prací, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole.

Kniha je psána střídavě z pohledu zamilovaného Tima a Duncana, současného čtvrťáka, který zpětně odhaluje celou pravdu o Timovi a Vanesse. Esej o tragédii je působivý příběh o zapovězené lásce a o tom, kam až jsou lidé schopni zajít, aby si uchovali svá tajemství.

Román inspirovaný Goethovým Utrpením mladého Werthera v sobě snoubí téma nešťastné lásky, problémů dospívání a hledání místa ve světě, stejně jako nutnosti uvědomění si hodnoty sebe samého. Esej o tragédii je prvotina, v níž se autorce podařilo zobrazit radosti i trápení mladých lidí v celé jejich tragičnosti.

 

Milý Duncane,

když mi řekli, že budeš bydlet v tomhle pokoji, skoro jsem tomu nemohl uvěřit. Nejspíš už víš, co se chystám říct, ale stejně ti to řeknu. Je důležité, abys věděl, proč a jak se všechno přesně událo. Někdo to vědět musí; někdo by možná mohl ty informace využít a neudělat stejnou chybu jako já. Možná. Nevím.
Musím ti říct jednu důležitou věc – a vsadím se o cokoli, že to, co ti tady zanechám, jsi určitě nečekal: ta slova, hudba, příčina mého neštěstí, stejně jako tvoje domnělá nebo skutečná role v tom všem, to všechno ti poslouží mnohem líp, než by ses kdy nadál.
V podstatě ti dávám ten nejlepší dárek. Ten nejlepší poklad, jaký sis mohl přát. Dávám ti materiál pro tvůj esej o tragédii.
S pozdravem

Tim

 

Esej o tragédii

Autorka: Elizabeth LaBanová

Překlad: Štěpán Hnyk
Počet stran: 288
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-055-5

Právě dnes vychází v nakladatelství Host

Přečtěte si více o knize Esej o tragédii a prolistujte si ukázku z ní

 

Ohlasy na knihu

Esej o tragédii je naprosto úchvatná a strhující kniha, která čtenáři nedá vydechnout, dokud neodhalí tajemství, jemuž Duncan čelí. Po jejím přečtení téměř jistě začnete své vlastní jednání vnímat jinak a díky tomuto románu se možná změní i váš pohled na svět. Je to nesmírně působivá kniha.

– The Guardian

Debutující Elizabeth LaBanová nás zavádí do prostředí soukromé školy a zároveň do myslí dvou sympatických, ale velmi rozdílných dospívajících studentů a do jejich paralelních milostných příběhů… Nepřítomnost rodičů, skvělá škola na předměstí, připravená předat svým studentům to nejlepší, krásně zařízené ložnice s přeplněnými skříněmi, a dokonce i romantický zasněžený školní areál — to vše tvoří prostředí, které jen umocňuje závažnost příběhu a intriky v něm obsažené.

– Booklist

 

Videotrailer k původnímu vydání knihy:

 

Ocenění knihy

  • Vítězka New Voices Selection podle ABC (Association of Booksellers for Children)
  •  Nominace na Kentucky Bluegrass Award 2015
  •  Nominace na Pennsylvania Young Readers Choice Award 2014
  •  Nominace na ALA Best Books for Young Adults 2014
  •  Nominace na Texas TAYSHAS High School Reading List 2014
  •  Ve výběru Children ́s Book Committee na Bank Street College – Children ́s Book of the Year pro rok 2014
  •  Ve výběru Kids ́ Indie Next List (zima 2012/2013)
  •  Nejlepší knihy měsíce ledna 2013 na Amazonu
  •  Nejlepší kniha žánru young adult za leden 2013 podle Spotlight Pick

 

Elizabeth LaBanová

Elizabeth LaBanová je americká spisovatelka žijící ve Filadelfii. Dříve pracovala ve zpravodajství televize NBC, vyučovala a přispívala do několika novin a časopisů. Esej o tragédii (2013) je jejím prvním románem pro mládež a vynesl jí řadu výše uvedených ocenění. Práva na tuto knihu se prodala do jedenácti zemí. V češtině již vyšla autorčina Příručka pro babičku a dědečka (2009; česky Computer Press 2012).

Bývalá novinářka Elizabeth LaBanová napsala svůj první young adult román po třech nevydaných knihách pro ženy na popud svého agenta. „Vždycky to byl žánr, který mě přitahoval, a byla jsem opravdu šťastná, že to můžu zkusit. A jak to tak bývá, můj agent měl pravdu,“ přiznala autorka. To, že se ve své práci nemýlil ani jeden z nich, dokládá i množství ocenění, jež LaBanová za Esej o tragédii nasbírala.

O práci na knize sama autorka říká:

Jako teenager jsem milovala knihy žánru young adult. V poděkování v závěru svého románu jsem ostatně uvedla, že přečtení knih The Outsiders a That Was Then, This Is Now od S. E. Hintonové opravdu změnilo můj život a díky nim jsem začala toužit po tom, stát se spisovatelkou. Třicet let jsem si myslela, že vytvořím svět, jaký vytvořila ona. A pak se stalo několik věcí najednou: můj agent mě povzbuzoval v tom, abych zkusila napsat román v žánru young adult; přečetla jsem – také na doporučení svého agenta ˜– Utrpení mladého Werthera od Johanna Wolfganga von Goethe; a začala jsem přemýšlet o tom, jak tento slavný příběh zmodernizovat. Bylo to někdy v době, kdy se mi v hlavě začal probouzet svět Irvingovy školy. Než jsem se nadála, Tim cestoval ve sněhové bouři do New Yorku a Duncan nastupoval do posledního ročníku.
Sama jsem na střední škole také psala esej o tragédii a mělo to na mě obrovský vliv. Pokud si dobře pamatuju, bylo to poprvé, kdy jsem si školní práci opravdu užila. Dokonce jsem se (ke svému překvapení) na práci na eseji těšila. Po celé roky jsem věřila tomu, že to odstartovalo mou kariéru novinářky, protože jsem zjistila, že mě baví vyhledávat informace a pátrat po jejich smyslu. Když jsem začínala psát knihu, myšlenka na esej o tragédii – nebo podobný esej – se mi zdála pro pozadí příběhu, jenž se rodil v mých představách, skvělá. Esej, který jsem tenkrát sepsala (na psacím stroji!), mám pořád schovaný, a když jsem knihu psala, mockrát jsem do něj nahlížela.

(Informace o knize a autorce, její fotografie i rozhovor: nakladatelství Host)


 Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila také  řada překladové beletrie. Pečuje v jejím rámci o knihy mnoha předních zahraničních autorů, ať již zvučných jmen či začínajících autorů. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEsej o tragédii

LaBanová, Elizabeth

Host, 2014

Napsat komentář