Exkluzivní kniha vzpomínek Ladislava Špačka na Václava Havla

deset_let_s_vh_obal_web_nahled
Dne 18. prosince 2011 zemřel bývalý prezident, dramatik a spisovatel Václav Havel. Vydavatelství Mladá fronta a.s. připravuje na 1. března 2012 k vydání exkluzivní knihu bývalého tiskového mluvčího Ladislava Špačka plnou osobních vzpomínek na léta strávená ve společnosti tohoto jedinečného člověka.

Kniha bude slavnostně pokřtěna 5. března 2012 v 17 hodin v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí 41,Praha 1.

Nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych napsal paměti, nemám tým asistentů, poznámky, stohy dokumentů. Přesto mě vlna zájmu, která se vzedmula po smrti Václava Havla, přivedla k myšlence zavzpomínat na společná léta strávená na Hradě. Nečekejte nic systematického ani vyčerpávajícího, není to historická studie. Jsou to jen střípky vzpomínek, které mi zůstaly v paměti. Chtěl jsem, aby se široké veřejnosti dostal do ruky plastický obraz osobnosti, která měla tak významný vliv na naše osudy v posledních desetiletích.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček
Deset let s Václavem Havlem
Osobní vzpomínky prezidentova mluvčího

Kniha přináší unikátní svědectví Ladislava Špačka o tom, jak se s Václavem Havlem seznámil, o začátcích spolupráce v komůrce Havlova bytu u Vltavy, až po triumfální zahraniční cesty plné úsměvných i dobrodružných příhod.

Ladislav Špaček strávil s Václavem Havlem více než deset let, a tak má čtenář nad stránkami této knihy možnost vytvořit si představu, jaký skutečně byl Václav Havel jako člověk i státník, jaký byl v soukromí, jak snášel úskalí prezidentské funkce, jaké byly jeho politické vize i každodenní starosti.

Václava Havla poznáme mnohem důvěrněji, než jak jsme zvyklí z médií, kniha uvádí tisíce drobných detailů, kterých si autor za těch téměř 4000 dnů po jeho boku nemohl nevšimnout. Dozvíme se, koho a co Havel měl rád, ale také s jakými problémy se musel během prezidentské funkce na Hradě vyrovnat. Poznáme zblízka světové osobnosti, se kterými Havel během svého mandátu spolupracoval, vrátíme se k důležitým událostem uplynulých dvaceti let, ve kterých hrál Václav Havel důležitou roli.

Špaček nepíše systematické paměti plné historických odkazů, ale nabízí v drobných samostatných útvarech střípky vzpomínek. Od počátků spolupráce s prezidentem v roce 1992, přes rozdělení československého státu. Dále následují první léta ve funkci českého prezidenta, vzápětí dramatické kapitoly o nemocích, které Václava Havla v prezidentské funkci postihly, a také líčení změn v jeho osobním životě.

Poznáme blíže obě Havlovy manželky, jeho přátele, dozvíme se, kde trávil svůj čas Václav Havel nejraději a čím přispěl k rozvoji Pražského hradu. A protože měl Ladislav Špaček v úřadě mluvčího na starosti zvláště vztahy s médii, bere si na paškál také chování a způsoby práce novinářů. Vzpomíná také, jak práce jeho samotného mohla ovlivnit veřejné mínění či dokonce politickou situaci.

Mnoho prostoru dostávají v knize i zážitky z cest s prezidentem – celkem uletěli za těch deset let vzdálenost ze Země na Měsíc a zpátky, navštívili více než šedesát zemí světa. Ladislav Špaček má tedy co vyprávět a činí to, jak jinak, vkusně, s nadhledem a humorem.

 

Ladislav Špaček
Deset let s Václavem Havlem
Osobní vzpomínky prezidentova mluvčího

Vydává nakladatelství Mladá fronta
Cena
: cca 279 Kč
Rozměr
: 130 x 200 mm
Počet stran
cca 240 stran + 24 stran obr. Přílohy
Vychází
1.3.2012

———————————————————————————————————–

Více o Mladé frontě:

Vydavatelství Mladá fronta je jedním z největších vydavatelských domů v České republice. Své dobré jméno staví na mnohaleté zkušenosti, profesionalitě a dynamickém růstu. Tomu odpovídá i široké a pestré portfolio titulů divize Časopisy. Vydavatelství Mladá fronta vydává v divizi Noviny od roku 2007 ekonomický deník Mladá fronta E15 a od roku 2009 i multiregionální týdeník Mladá fronta Sedmička. Divize Online provozuje například ženské weby (Dáma.cz, Recepty.cz, Maminka.cz, Fitweb.cz), mužské weby (Živě.cz, MobilMania.cz, Autorevue.cz), zpravodajské weby (E15.cz a Sedmička.cz) a cestovatelský portál Orbion.cz.

Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeset let s Václavem Havlem

Špaček, Ladislav

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář