Současná česká próza

perexPraha
Dnes se s knižními tipy vydáme do českých krajů – představíme si současné literární autory. Pojďte s námi, je z čeho vybírat!

Útlá kniha Ivana Krause obsahuje příběh o neobyčejném povolání veřejného písaře. Knihu Veřejný písař vydalo nakladatelství Academia.

Veřejný písař

Poutníci , kteří opustili svou zem, dosud neznalí nového jazyka země, do které dorazili, se obracejí na veřejného písaře. Pomáhá jim vyplňovat nezbytné úřední dotazníky. Vše, co se nevešlo do úředně vymezeného prostoru formulářů, ukládá se písaři v hlavě. Poznal jsem jeho kancelář, jeho návštěvníky a jejich příběhy. Protože nejsem nucen krátit tyto osudy do omezeného prostoru kolonek, do otázek a odpovědí, rozhodl jsem se, že tuto svobodu využiju a příběhy napíšu.

Ujistili mne, že to neudělají, že se politice vyhnou, ale už v čekárně si otevřel pan Wroblewski polské exilové noviny a přečetl z nich nahlas něco panu Kawalerowiczovi. Sotva začal číst, pan Kawalerowicz s tím nesouhlasil a rázně ho přerušil.

Autor: Ivan Kraus

Počet stran: 88
Formát: 130×200
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Veřejný písař

Nepřehlédněte také zbytek ukázky z knihy a naši recenzi!

—————————————————————-

Svižný příběh v další knize vypovídá o životě neobyčejné ženy. Oplývá mnoha dějovými zvraty, autobiografickými prvky i erotickými pasážemi. Knihu s přitažlivým názvem Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice autorky Lenky Požárové vydalo nakladatelství Motto.

Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice

Autorka kuchařek vyráží do Střední Ameriky, kde v doprovodu charismatického obchodníka s kávou zažívá mnohá dobrodružství. Setkání s džunglí, sopkami, kávovými plantážemi, indiány, mnohočetnou rodinnou, surfováním v moři, místní krmí i přírodními živly jsou popisována s nakažlivým humorem i chutí k jídlu. Vzápětí na povrch vyplouvají skutečnosti, které této „idylce“ předcházely. Je to příběh o velkém přátelství, o velké vášni i o velkém dobrodružství.

Fernando odchází často po snídani za prací, ale já se sama nenudím. Zjišťuju, že jsem si už na jednoduchý příbytek zvykla. Už nebojuju s chatrčí. Peču, vařím, vymýšlím složení směsí cascary, ochutnávám, fotím, zaznamenávám… a nebouřím se. Mé sny jsou smysluplné.

Autorka: Lenka Požárová

Počet stran: 320
Formát: 130×200
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Muž s vuní kávy, žena se špetkou skořice

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

—————————————————————-

Zavzpomínejte s knihou Péra a perutě na dobu před sametovou revolucí. Prostý příběh o přátelství Fialky a Patrika Ivy Pekárkové vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Péra a perutě

Svůj první román propašovala Iva Pekárková v roce 1985 na západ ukrytý v hlavě. Prostý příběh o přátelství, autostopu, lásce, touze, ochraně přírody a dálniční prostituci obletěl začátkem 90. let svět a lidem ze svobodnějších zemí pomáhal chápat, jak asi vypadal život za železnou oponou, v zadrátovaném Československu. Přátelství Fialky a Patrika, dvou zbloudilých duší zuřivě pátrajících po svobodě a barvách duhy v zemi, která nabízela jen konformní šeď, jistě i dnes osloví čtenáře. Těm starším oživí vzpomínky na zemi, ve které jsme žili. 

Patrik odmítal žít v šedi a bojoval s ní: proti sériovému myšlení vyrukoval se sériovými činy. V sériových činech pak hledal nepropojené články řetězů a opájel se jimi. V standardních lidech probouzel nestandardní jednání a sklony.
Tím, že bludný kruh kolem sebe víc a více utahoval, snažil se mu uniknout.
Tak jako já.

Autorka: Iva Pekárková

Počet stran: 336
Formát: 130×200
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si více o knize Péra a perutě

Nepřehlédněte také ukázku z knihy!

—————————————————————-

Poslední kniha v dnešních tipech nás zavede do šedesátých let 19. století – do období vzniku prvních českých spolků. Knihu Jiné životy Hynka Harra Jakuba Dotlačila vydalo nakladatelství Host.

Jiné životy Hynka Harra

Příběh první české parapsychologické společnosti, jejíž členové se snažili položit vědecké základy studia telepatie a spiritismu dřív, než většina vědců usoudila, že telepatie a spiritismus žádný vědecký základ nemají. Román kombinuje realitu 19. století s vizí světa, jakou prosazovaly parapsychologické teorie. Z tohoto základu vyrůstá fantaskní příběh o toleranci, národní a lidské identitě, ale hlavně o Hynku Harrovi, mladém učiteli matematiky, který se jedné neděle zastaví na schůzi českých parapsychologů, a dá tak do pohybu události, jež mu zcela změní život. Jako nadané médium odjíždí do Berlína, zapojí se do války mezi Rakouskem a Pruskem, aby nakonec zjistil, že všechno je tak trochu jinak.

Ten večer, kdy se nakláněl nad dírou vysekanou v ledu, si Svatav poprvé v životě uvědomil, že je starý, že je vlastně mnohem starší, než si namlouvá. V díře se objevily první ryby, ale on je nezačal chytat. Místo toho myslel na smrt. Na to, že jestli okamžik něco neudělá, utečou mu zbývající dny stejně prázdně, jako mu utekly ty předchozí, jako obličej bude přilepený k ledu, jeho šaty nasáklé vodou, jeho oči zalepené sněhem, a oni nebudou schopni říct nic víc, než že ho je škoda.

Autor: Jakub Dotlačil

Počet stran: 320
Formát: 138×206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Jiné životy Hynka Harra

Prolistujte si celou ukázku z knihy a nepřehlédněte také náš článek!


Kteří současní čeští autoři jsou vašimi oblíbenci? Napište nám!

Tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeřejný písař

Kraus, Ivan

Academia, 2014

zobrazit info o knizeMuž s vůní kávy, žena se špetkou skořice

Požárová, Lenka

Motto, 2014

zobrazit info o knizePéra a perutě

Pekárková, Iva

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeJiné životy Hynka Harra

Dotlačil, Jakub

Host, 2014

Napsat komentář