Vyhrajte příběh ženy, která vařila pro Masaryka

Gulas-pro-Masaryka-perex
Zčásti fiktivní, zčásti pravdivá je kronika rodiny hostinské Poldinky, která vařila guláš pro samotného T. G. Masaryka. Kniha však nepojednává jen rodině hostinské a T. G. Masarykovi, ale o době první republiky všeobecně. Zajímá-li vás tedy historie, směle do čtení.

Národní obrození, válka a guláš pro Masaryka

Guláš pro Masaryka je zčásti fiktivní rodinnou kronikou vyhlášené hostinské z jihomoravských Židlochovic, která skutečně vařila guláš pro prezidenta T. G. Masaryka. Kuchařka Poldinka je ale jen jednou z těch obyčejných ženských, které dokážou své blízké pokaždé chránit tím nejprostším způsobem – i uprostřed nejhorší válečné bídy, za epidemií a požárů postaví na stůl mísu s gulášem. A na pozadí této kroniky „bouří“ velké dějiny, probíhá národní obrození se svými spory, obě války, Osvětim. V Blouzněních o Vlasti, o Divadle, o Republice a Lepších Zítřcích, které román prolínají, se autorka také kriticky dívá na nedotknutelné národní mýty a idoly naší novodobé historie. Ptá se, jak jinak by se třeba naše dějiny vyvíjely, kdyby věc národního obrození nevzala za svou jakási kávová společnost básníků, kteří si národ vysnili jako literární postavu? Proč horliví vlastenci raději uvěřili padělkům, i když je před podvrženými rukopisy varoval už sám Josef Dobrovský? A proč se celá desetiletí hádali nad Národním divadlem? Proč studenti uspořádali za hilsneriády štvanici na svého profesora T. G. Masaryka a titíž studenti ho pak nadšeně vítali jako presidenta osvoboditele? A zaplatil skutečně Masaryk z peněz, které byly určeny pro čs. legie, atentát na Lenina? Byl Edvard Beneš agentem NKVD? Nebyl nakonec vznik samostatného Československa historickým omylem? A umíme se dnes, po sto letech, vyrovnat s tak provokativními otázkou?

 

Guláš pro Masaryka

Autorka: Milena Štráfeldová

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 376
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 5/2014
ISBN: 978-80-204-3282-7

Přečtěte si více o knize Guláš pro Masaryka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta. A nezapomeňte se podívat také na ukázku.

Nakladatelství Mladá Fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

Už za dva týdny ale bude v salonku pražského hotelu U Modré hvězdy podepsána mírová smlouva mezi Pruskem a Rakouskem a pruská vojska spořádaně opustí do konce září habsburskou monarchii. Rakousko bude na oplátku nuceno opustit Německý spolek a vilémovské Prusko se konečně může začít sjednocovat po svém. Bismarck brzy vytvoří silné Německo, ovšemže bez rakouského dozoru. Samostatnost v rámci habsburské monarchie dostanou nikoliv loajální Češi, nýbrž rebelující Uhři. Svým dobrým Čechům pošle Jeho apoštolské Veličenstvo místo federace peníze na to jejich Národní divadlo…
A Antonín raději rychle opustí Prahu. Stane se až do konce života úředníkem v rodné Nové Pace. Bude tu spravovat městské účty. Napíše ještě brožurku Naše příjmení (1894) a Řeč lidu na Novopacku a Hořicku (1912). Ke svému Pláči se zcela nehrdinsky přizná až v roce 1919, kdy mu za něj místo vězení hrozí leda tak státní vyznamenání. (str. 62)

 

Vyhrajte knihu Guláš pro Masaryka

Nejen rodinná historie, ale i další významné události doby kolem národního obrození a otázky k nim se vztahující na vás čekají na stránkách knihy. Zajímá vás, jestli vznik Československa nebyl jen pouhým omylem? Nebo jaké spory měli čeští vlastenci s Národním divadlem? Jak by naše historie vypadala, kdyby některé události proběhly jinak? Na tyto a mnohé další otázky možná najdete odpověď právě v této knize, takže neváhejte a vrhněte se do čtení.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Guláš pro Masaryka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Guláš pro Masaryka
probíhá od 7. června do 20. června 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 knih Guláš pro Masaryka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGuláš pro Masaryka

Štráfeldová, Milena

Mladá fronta, 2014

Vyhrajte příběh ženy, která vařila pro Masaryka - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Kuba23 Kuba23 napsal:

    Dobrý den,
    moc děkuji za tuto knihu, už se těším až jí začnu číst.
    Kuba

Napsat komentář