Erilian a hvězdné finále

obálka
Na pulty knihkupectví míří v těchto dnech závěrečný díl třígeneračního románu, jenž popisuje osudy jednoho rodu čarodějů z tajemného města Erilian. Tentokrát se vydáme spolu s Fínkou na noční toulky křivolakými erilianskými uličkami. Možná se dozvíme, jak hrát na kouzelné housle, lyžovat do kopce, nebo zda se dá cestovat na letvědech.

Všichni, komu tajemný svět kouzel a magie učaroval, se sešli v pondělí 26. května 2014knihkupectví Fantasya, kde proběhl za doprovodu irských lidových písní skupiny Goblin slavnostní křest knihy Erilian – Střípky hvězd. Knihu společně s autorkou Terezou Janišovou představil moderátor Josef Hervert, fotograf David Špidlen, a nechyběl ani patron Martin Dejdar či Tereza Pecáková, šéfredaktorka nakladatelství CooBoo, které vydalo poslední díl trilogie.

Knihkupectví Fantasya je spíše z těch menších, a tak dychtiví návštěvníci a příznivci autorky stáli všude, v obležení byl dokonce i chodník před obchodem. Během podvečera Tereza Janišová přiznala, že prozatím nechává Erilian spát a zkouší úplně jiný žánr. Nová kniha by měla být směsicí sci-fi, fantasy a tajemna, ovšem nic určitého prozradit nechtěla. Máme se nechat překvapit.

Protože je studentkou architektury, několik svých nejoblíbenějších dob zahrnula do své série. První díl Erilian – Město čarodějů se odehrává v éře viktoriánské, díl druhý Erilian – Kouzla na obzoru v secesi a v závěrečném díle Erilian – Střípky hvězd můžeme nalézt prvky dvacátých let minulého století. Protože postavy postupem času stárnou, mění se a vyvíjejí, mohla se vizážistka na ilustračních fotoprojektech pěkně vyřádit. Musím přiznat, že takto propracované fotky postav jsem ještě neviděla a tato vizualizace mne velmi zaujala. Ještě víc mne udivilo, když jsem v některých přihlížejících poznala předobrazy postav.

Martin Dejdar se svěřil se svým obdivem ke skvělým i těm méně dobrým čarodějům. Zavzpomínal na svá ztvárnění mágů v divadelních i filmových rolích, na své eskapády s Jirkou Lábusem, který byl mimochodem kmotrem druhého dílu, a postesknul si nad poklesem obliby knížek mezi mládeží.

Šéfredaktorka nakladatelství CooBoo připomněla, že trilogie Erilian není jen pro teenagery, ale to své si v ní mohou najít mladí i dospělí každého věku. V každém díle je jiná vypravěčka, tudíž se jednotlivé příběhy mohou číst na přeskáčku. Při tomto zjištění jsem zaplesala, jelikož předchozí díly zatím ve své knihovně nemám a odložit čtení dílu posledního až na dobu po jejich pořízení a přečtení bych asi nevydržela.

Poté se mikrofonu chopila Tereza Janišová. Neměla sice po ruce výtisk se založenou ukázkou, ale jelikož svou knihu zná dokonale, příslušnou kapitolu bleskurychle našla. Několik příštích minut bylo věnováno čtení úryvku z deváté kapitoly – Na křídlech letvědice.

Následovala další irská lidovka v podání skupiny Goblin. Pak byl slyšet cinkot skleniček, což znamenalo jediné – okamžik slavnostního křtu nadešel. Martin Dejdar i ostatní knize popřáli, aby i díky ní přibylo čtenářů. Skleničky s tajemným modrým nápojem ťukly o sebe a poslední díl trilogie o městu Erilian se mohl vydat k nedočkavým čtenářům.

Ještě než se přítomní rozešli ke svým domovům, nechali si svůj výtisk Střípků podepsat od autorky. Tereza Janišová je nejen talentovaná spisovatelka, ale i milá a vstřícná osůbka, tudíž nikdo neodešel jen tak s podpisem. Každý dostal alespoň malé věnování či kresbičku.

Byl to nádherný podvečer a věřte mi, že domů se mi vůbec nechtělo. Jak jsem si pak přečetla na stránkách Erilianu, Tereza Janišová křest nazvala erilianskou hustoakcí, s čímž já osobně souhlasím. Řečeno slovníkem dnešní mládeže, bylo to „fakt hustý“.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeErilian 3
Střípky hvězd

Janišová, Tereza

CooBoo, 2014

Napsat komentář