Ve světové krimi zločinci nikdy nespí!

krimi
A jejich autoři taky ne. Navíc kromě řady nových pokračování úspěšných sérií plných dramatických zvratů a komplikovaných zápletek vám dnes představíme také jednu nadějnou novinku, která má skvěle našlápnuto stát se další uznávanou ságou!

O jakou knihu že to tedy jde? Jmenuje se Svědomí a vzešla z pera amerického bestseleristy Jamese Grippanda jako první díl série o úspěšném obhájci Jacku Swyteckovi! V Česku ji vydalo nakladatelství Fragment.

Svědomí

Trestní obhájce Jack Swyteck si už léta nerozumí se svým otcem Harrym, guvernérem státu Florida. Harry nechá jednoho z Jackových klientů popravit na elektrickém křesle, ačkoli Jack pevně věří, že muž je nevinen. Na scéně se však objeví šílený psychopat, který se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. Jeho geniální manipulace a touha po krvi zaplétají Jacka i Harryho do sítě obvinění, vydírání a lží. 

Zjistěte víc o knize Svědomí a přečtěte si ukázku z ní!

Třiasedmdesátiletý Wilfredo Garcia stál v kuchyni u svého starého plynového sporáku a vařil si večeři. Bistec Palamilla a platanos fritos, flank steak a smažené banány. Pocházel z Kuby a do Spojených států přišel v roce 1962 s už dospělými dětmi. Novou řeč nikdy neovládl to takové míry, aby vysvětlil, co chce říct, často přeskakoval z angličtiny do španělštiny. Lidé ho nicméně měli rádi a i rodilí Američané, kteří s ním mluvili, mu jeho jazykovou bariéru snadno odpustili.
Wilfredo byl zavalitý, měl hřejivé tmavě hnědé oči a baculaté tváře. Miloval jídlo. Většinou večeřel doma, protože okolí Adams Street nebylo po setmění úplně bezpečné.

––––––––––––––––––––––––

Dílo Martina Guffy z nakladatelství Mladá fronta, jež v sobě střídá prvky thrilleru a detektivky, vyšlo jako volné pokračování knihy Muž s unavenýma očima. Pražští policisté se v něm budou snažit vyřešit komplikovaný případ, kde schází oběti i důkazy, mají pouze jedno zmatené svědectví umírajícího zloděje…

Bez těla

Když se jednou notorický zlodějíček Krajka při docela obyčejné vloupačce rozhodne otevřít i dveře koupelny, netuší, jaká hrůzná podívaná na něj uvnitř čeká. Později po brutálním útoku sám umírá a detektivům zanechá jen několik vystrašených vět o tom, co tehdy vlastně viděl. Anebo co si myslel, že vidí? Protože až do poslední chvíle není jisté, zda se vražda, o které mluví, skutečně stala. Chybí totiž mrtvé tělo.

Zjistěte víc o knize Bez těla a přečtěte si ukázku z ní!

Díval jsem se z okna na střechy domů, nad kterými v tom červnovém dni vzduch horkem skoro pochodoval.
Takže jsem byl zase zpátky. Sotva rok a půl poté, co jsem za sebou policejní dveře s velkým prásknutím zabouchl s tím, že už nikdy více. Ale jak se říká, chceš-li boha rozesmát, seznam ho se svými plány. Ne že bych v něj tedy nějak zvlášť věřil, ale když jsem před několika měsíci ležel bezmocně na podlaze jednoho kasina a moje krev se vsakovala do tmavého koberce, přece jen jsem se k němu obrátil s určitými návrhy.

––––––––––––––––––––––––

Napínavou detektivku skotského autora Petera Maye vydalo, stejně jako jeho předchozí bestseler Skála, nakladatelství Host. Muž z ostrova Lewis je druhý díl napínavé trilogie o policejním detektivovi Finu Macleodovi, která se těší globálnímu úspěchu a řadě literárních ocenění!

Muž z ostrova Lewis

Na ostrově Lewis je nalezeno tělo mladého muže, které nese stopy po několika strašných ranách. Fin Macleod se mezitím vrací na svůj rodný ostrov. Až dokud testy DNA neprokážou příbuzenský vztah těla z bažiny a otce Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové. Tormod Macdonald celý život tvrdil, že je jedináček. A Fin zjistí, že Tormod měl dobrý důvod, proč v tomto ohledu lhát. 

Přečtěte si víc o knize Muž z ostrova Lewis, prolistujte si ukázku z ní a nezapomeňte ani na recenzi knihy (recenzi předchozího dílu Skála si můžete přečíst zde), vydanou na našich stránkách!

Gunn už zdálky spatřil auta zaparkovaná u silnice. Černomodré nebe, zachmuřené a zhmožděné, se jednolitě valilo od oceánu těsně nad zemí a pravidelný pohyb stěračů rozmazával po čelním skle první plivance deště. Cínovou šeď oceánu rozdělovaly bílé hřebeny tři čtyři metry vysokých vln a osamělý modrý maják policejního auta po boku sanitky byl pouhým smítkem, které pohltila nesmírná rozloha krajiny.
Za zaparkovanými auty se choulily hrubě omítnuté domky Siaderu, plné očekávání a ostražitosti, nicméně přivyklé nepolevujícím útokům počasí.

––––––––––––––––––––––––

Třetí díl knižní řady o komisaři Connym Sjöbergovi Spi, děťátko, spi vychází znovu v nakladatelství Vyšehrad. Od jiných děl z žánru krimi se tato detektivka liší například tím, že se v ní švédská autorka Carin Gerhardsen věnuje i psychice hlavních postav a svižný děj staví na velkém množství přímé řeči.

Spi, děťátko, spi

Hammarbyjská policie stojí před brutální popravou filipínské ženy a jejích dvou dětí u ní v bytě. Proč žije švédský otec dětí téměř bez kontaktu s okolním světem? A jak si žena, která si vydělává úklidem načerno, mohla koupit byt v hodnotě několika milionů? Kriminální komisař Conny Sjöberg pracuje na vyšetřování, ač jeho tým není zcela při síle. Jak příběh souvisí s trýzněným mužem, uvězněném v domku v opuštěné zahrádkářské kolonii? 

Přečtěte si víc o knize Spi, děťátko, spi a prolistujte si ukázku z ní!

„Nemohl jsi přece ksak… Přece jsi to minulý týden uměl a minulý rok a… Nemohl jsi přece zapomenout všechno, co znáš o odčítání!“
„Chtěl jsi klít.“
„Ne, nech… Teda chtěl, ale neudělal jsem to.“
„Chtěl jsi lhát.“
„Člověk si může myslet, co chce, tohle je svobodná země, Simone. Přestaň už s tím a zkusíme to znovu.“
„Taky je svoboda projevu, člověk si může říkat, co chce.“
„Necháme už právních věd a budeme se místo toho věnovat matematice? Pokud tohle narýsuju na osu… Uf, do pr… Åso!“

––––––––––––––––––––––––

Dnešní velkolepou přehlídku těch nejnapínavějších světových krimi novinek zakončíme také víc než grandiózně, a to románem severského spisovatele Henninga Mankella Bílá lvice! Jedná se o již páté pokračování populární série komisaře Kurta Wallandera, kterou v českém překladu vydává nakladatelství Host.

Bílá lvice

V poklidném kraji Švédska náhle bez vysvětlení zmizí Louisa Åkerblomová, členka metodistické církve. Mezitím v Jihoafrické republice zahájil prezident de Klerk spolu s Nelsonem Mandelou dlouhou cestu ke svobodě a zrušení apartheidu. Wallander se najednou proti své vůli ocitá uprostřed tajného spiknutí a nezbývá mu než s nasazením vlastního života zabránit ohavnému zločinu.

Přečtěte si víc o knize Bílá lvice a prolistujte si ukázku z ní!

V podvečer 21. dubna 1918 se v jedné nenápadné kavárně ve čtvrti Kensington v Johannesburgu sešli tři mladí muži. Nejmladší z nich byl čerstvě devatenáctiletý Werner van der Merwe. Nejstaršímu Henningu Klopperovi bylo dvaadvacet. Třetí mladík se jmenoval Hans du Pleiss a chybělo mu jen několik týdnů do jednadvacátých narozenin. Na schůzce chtěli naplánovat oslavu. Žádného z nich by ani ve snu nenapadlo, že se jejich setkání v kensingtonské kavárně zapíše do historie. Na oslavu narozenin ten podvečer řeč nepřišla. Henning Klopper totiž přišel s návrhem, který měl v budoucnu změnit celou jihoafrickou společnost.


Máte rozečtenou nějakou z těchto krimi sérií? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBez těla

Goffa, Martin

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeSvědomí

Grippando, James

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeMuž z ostrova Lewis

May, Peter

Host, 2014

zobrazit info o knizeSpi, děťátko, spi

Gerhardsen, Carin

Vyšehrad, 2014

zobrazit info o knizeBílá lvice

Mankell, Henning

Host, 2014

Napsat komentář