Vyhrajte laskavý román o starém vzteklounovi

Muz-jmenem-Ove
Máte rádi film Lepší už to nebude? Ptáte se, co to má společného s knihami a příběhem, o kterém má podle nadpisu článek být? Tak si ho pojďte přečíst a velmi rychle se to dozvíte.

Právě nyní vychází kniha Muž jménem Ove od švédského autora Fredrika Backmana. Ten ve svém románu popisuje mrzutého a vzteklého muže, který byl proti své vůli před pár lety donucen jít do důchodu. A Oveho nevrlá nálada se rozhodně nezlepší ani poté, co se naproti jeho domu přistěhují noví sousedé. Jak změní člověku život jedno setkání s Ovem, obzvlášť pokud mu nacouváte do schránky, to si přečtěte v knize plné laskavého humoru, po jejímž přečtení budete nerudného Oveho jednoduše milovat. Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro dva z vás právě nyní připravili možnost knihu Muž jménem Ove vyhrát.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

O autorovi

Fredrik Backman (nar. 1981) pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. V roce 2012 mu vyšel román Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě a jeho nejnovější knihou je Babička pozdravuje a omlouvá se. Román Muž jménem Ove se připravuje k vydání v dvaceti pěti zemích, jen ve Švédsku se dosud prodalo přes 600 000 výtisků. Chystá se rovněž jeho filmové zpracování.

 

Fredrik Backman o sobě a psaní

Jmenuju se Fredrik. Píšu. Dřív jsem měl opravdovou práci, ale potom jsem se náhodou doslechl, že prý existují lidé ochotní platit za to, když člověk píše o jiných lidech. Pomyslel jsem si, že to určitě musí být lepší než pracovat. A to tedy vážně je. Nemluvě o skutečnosti, že teď můžu při vydělávání peněz na živobytí sedět, což je pro mou zásadní zálibu v pojídání sýra naprosto skvělé.
Nejdřív jsem psal pro takzvané „časopisy“, což spočívalo v tom, že jsem nejprve bloumal po venku, abych se potkal s opravdovými lidmi, poslouchal jejich vyprávění, pak jsem se vrátil zpátky do redakce a napsal o tom článek.
Časem jsem se doslechl, že existují ještě jiní pisálci, takzvaní „autoři“, kteří píšou takzvané „knihy“. Autor si vytvoří postavy a vymyslí, co mají říkat, aniž by přitom opustil svůj pracovní stůl. Napadlo mě, že by se takhle dal skvěle ušetřit čas, a tím pádem bych mohl jíst víc sýra. Tak jsem to zkusil. Je to opravdu skvělé. Právě jím sýr.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host a web literárních agentů Partners in Stories)

 

Muž jménem Ove

Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem.
Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků byl sice vystřídán už před pár lety – což on sám považuje za převrat –, ale to mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku.
Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkají.
Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi humorně ztvárňuje řadu situací, které jsou nám důvěrně známé. Je to kniha, jež má svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako román Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel nebo film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.

 

Autor: Fredrik Backman

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Jitka Herčíková
Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-7491-034-0

Přečtěte si více o knize Muž jménem Ove, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Nezapomeňte ani na ukázku a náš článek o této knize.

 

Ukázka z knihy

Bylo ráno za pět minut šest, když se Ove poprvé setkal s kocourem. Kocourovi se Ove nelíbil o nic víc než kocour Ovemu. Pocity byly vzájemné a oboustranné.
Ove vstal jako obyčejně o deset minut dřív. Nechápal lidi, kteří zaspí a pak se vymlouvají, že jim nezvonil budík. Ove nikdy v životě budík neměl. Budil se ve třičtvrtě na šest a vždycky hned vstal.
Postavil na kávu, odměřil jí přesně stejné množství, jaké si dávali se ženou po ránu celá čtyři desetiletí od doby, co bydlí v téhle čtvrti. Jedna lžička na šálek, jedna navíc na konvici. Ani víc, ani míň. Dneska už lidi neumějí uvařit poctivý kafe. Stejně jako už nikdo nepíše rukou. Na psaní mají počítač a espreso jim vaří stroje. A kam asi směřuje společnost, kde už nikdo neumí psát rukou ani uvařit kafe? Co? přemýšlel Ove.
Zatímco si vařil jeho šálek poctivé kávy, oblékl si Ove modré kalhoty a modré sako, vklouzl do dřeváků a strčil ruce do kapes, jako to dělávají chlapi ve středním věku, když čekají na to, čím je svět zase zklame. Pak se vydal na inspekční kolečko po okolí. Jako každé ráno.
Řadové domky byly tiché a temné. S tím se dalo počítat. V jejich čtvrti rozhodně nežije nikdo, kdo by měl snahu vstávat dřív, než je nezbytně nutné, to Ove věděl. Bydlí tu samí podnikatelé a lidé s volnou pracovní dobou.
Kocour seděl s nonšalantním výrazem uprostřed cestičky mezi domy. Tedy kocour… Měl sotva polovinu ocasu a jediné ucho. Tu a tam postrádal kusy kožichu, jako kdyby mu z něj někdo vyrval celé chomáče chlupů. Stěží tu může být řeč o kocourovi, jak se patří, pomyslel si Ove. (str. 14–15)

 

Vyhrajte knihu Muž jménem Ove

Vzteklý a nerudný starý muž Ove byl původně postavou autorova blogu, ale čtenáři si jej tak oblíbili, že si vyprosili knihu. A ta rozhodně stojí za to! Ne nadarmo je ve světě bestsellerem a Oveho zbožňují miliony čtenářů. Zařadíte se mezi ně i vy?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Muž jménem Ove vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy Muž jménem Ove
probíhá od 14. května do 27. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Muž jménem Ove

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž jménem Ove

Backman, Fredrik

Host, 2014

Vyhrajte laskavý román o starém vzteklounovi - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. mamina89 mamina89 napsal:

    Dnes mi prisla vyhrana kniha Muz jmenem Ove.Dekuji

Napsat komentář