Temní ilumináti jsou nenáročným čtením, ve kterém nečekejte poučení

40642_-my_princess-
Pod pojmem fantasy literatura si nejspíš představíme upíry, mytologické postavy nebo mimozemské technologie. Jenže i humor je součástí tohoto žánru!

Takzvaná komická fantasy je charakteristická tím, že svět, ve kterém se příběh odehrává, je jen zástěrkou pro nadmíru podivné příhody, vesměs satirické, ale takové, které mají určitý vztah k realitě našeho světa. Takovým je i dílo Jana Pohunka Temní ilumináti, kterou vydalo nakladatelství Straky na vrbě.

V první řadě musím předeslat, že příběh rozhodně není vhodný pro ty z vás, kteří nemají rádi humor. Myslím tím humor cynický, protože tato kniha je jím doslova nabyta. Hlavními postavami jsoutři muži. Jaroslav Malina, přezdívaný Generál a člen spolku SPELIS, jeho přítel, alkoholik Čeburaška a profesor Miloš Štajgr.

Shodou náhod se ocitnou v dosahu tajné společnosti, tzv. Temných iluminátů. Brzy zjistí, že svět spěje ke svému zániku. Nesmrtelný pratyran Algol chce spustit řetězovou reakci s pomocí telepatie, čerpat mentální energii a pak otevřít bránu do Podsvětí. K tomu, aby uspěl, potřebuje na svůj pokus člověka. Vybírá si profesora Štajgra, kterého drží na hradě Houska. Malina neváhá a vydává se ho osvobodit. A nejen jeho. Právě on se stává jediným, který může zachránit svět…

Zpočátku se jedná o vcelku nudné čtení, postupně ale děj začíná nabírat na obrátkách. Autorovi se nepodařilo zrovna úspěšně vkročit do příběhu, začátek je příliš zdlouhavý, chvílemi se vám bude zdát, že přeskakujete z místa na místo. Nicméně po několika desítkách stránek se Janu Pohunkovi podařilo úspěšně navázat a vytvořil vskutku zajímavý příběh. Je vidět, že má dokonalý smysl pro detail. Možná chvílemi až takový, že najednou nebudete vědět, o čem vlastně čtete, zapomenete hlavní linii příběhu a budete se muset vrátit o pár stránek dozadu. Především má ale velmi bujnou představivost, kterou dokázal přenést v barvitém líčení na papír. Možná budete místy i překvapeni, protože směs toho všeho, co autor v knize použil, je někdy neuvěřitelná. Ovšem jedná se o styl fantasy a to je svět, ve kterém není nemožného téměř nic.

A protože jde o komickou fantasy, čeká na vás samozřejmě humor.  Někdy snad až příliš hrubý či krutý. Nicméně se budete bavit – někteří více, jiní méně, protože záleží na tom, za jakou hranici jste ochotni udělat krok. I tak předpokládám, že knížku přečtete během chvíle. Absurdita, kterou Jan Pohunek čtenářům předkládá, vás totiž dostane natolik, že budete s nedočkavostí obracet stránku za stránkou. Konec konců, proč ne. Zpráv o tom, že konec světa v letošním roce nastane výbuchem sopky v Yellowstonském národním parku, dopadem komety nebo přepólováním magnetických pólů Země, je tolik, že už nevíme, čemu věřit. Tak proč to nezkusit s humorem sobě vlastním. A samozřejmě ne ledajakým. Když už, tak pořádným, že se sami budeme divit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemní ilumináti
Harc po Čechách

Pohunek, Jan

Straky na vrbě, 2010

Napsat komentář