Poetická díla a básně českých autorů

Poezie
Ne každý čte poezii. Někdo jí nerozumí, někomu se nelíbí a tak jí ani nechce rozumět. Přesto se však nadšených čtenářů poezie jistě najde celá řada, a právě těm jsou věnovány dnešní tipy, v nichž vám představíme tři nová básnická díla, která by si rozhodně neměli nechat ujít!

Nejnovější sbírku těch nejlepších básní, které u nás vyšly během roku 2013, vydalo již tradičně nakladatelství Host. Ve světě se tyto „ročenky“ vydávají už od roku 1988 a těší se velkému zájmu čtenářů.

Nejlepší české básně 2013

Editoři: Ivan Wernisch, Wanda Heinrichová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 165×204

Přečtěte si víc o knize Nejlepší české básně 2013

Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, naopak má představit subjektivní pohled editorů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Svazek představuje výběr z básní, jež byly v daném období uveřejněny jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnována publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu.

PETR HALMAY
Krystaly 

Sáček od cukru
v koutě
v odpadcích dvora.
Drobounké krystaly
na bledém betonu.

V posledním parnu
potily se
zdi.

A touha po tobě –
jediný domov
v zákmitu
této chvíle.

Předchozí ročníky Nejlepších českých básní:

  

––––––––––––––––––––

Sbírka básní zasazených do prózy nepříliš známého a dnes již bohužel zesnulého autora Eduarda Zachy vychází v edici WALT nakladatelství Kniha Zlín.

O skryté slávě

Autor: Eduard Zacha

Počet stran: 194
Vazba: brožovaná
Formát: 140×160

Přečtěte si víc o knize O skryté slávě a prolistujte si ukázku z ní

Kniha je souborným a nyní po autorově smrti také završeným celkem – životním dílem méně známého prozaika Eduarda Zachy, patřícího do takzvaných olomouckých Tří králů – vedle básníků Petra Mikeše a Rostislava Valuška, jak je svého času ve své eseji pojmenoval Jiří Kuběna.

Sedím u ohně za jasného slunečného poledne na prostorné louce. Oheň stravuje silná dřevěná polena do bílého žáru a plameny šlehají do značné výše. Přes ohniště naproti mně sedí orel. Teplo a pohled do plamenů ukolébávají do slastného dřímání.
Orel je ale neklidný, s pokrčenými křídly se chvíli klová do hrudi, hned zase strne a s hlavou nachýlenou vpřed bedlivě naslouchá praskání dřeva a soustředěně hledí do žhavého popele. Najednou nemotorně přihopsá přímo k ohni, vyráží zlostné skřeky a snaží se zahnutým zobákem ulovit anebo se alespoň trefit do velikého černého brouka, který vylézá z jednoho žhavého polena.

Další tituly z edice WALT:

  

––––––––––––––––––––

Debut mladého autora Jonáše Zbořila vydalo v Edici poesie Host, určené právě začínajícím autorům, nakladatelství Host. Zajímavou publikaci by si rozhodně neměl nechat ujít žádný milovník současné poezie.

Podolí

Autor: Jonáš Zbořil

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 116×176

Přečtěte si víc o knize Podolí a prolistujte si ukázku z ní 

S knihou jste se mohli již dříve seznámit v našem článku: Začtěte se do básní Jonáše Zbořila!

Klidná básnická tempa, civilní obraznost, putování po drahách velkoměsta, žilky tajemství srdce. Silné svědectví o narůstání „cizího kontinentu“, který v sobě nakonec skrývá příběh každého z nás. Skvělý debut mladého básníka, hudebníka a rozhlasového moderátora, který přináší po delším čase obnovená a graficky vylepšená podoba základní řady Edice poesie Host.

ční

poté co jsi zemřela
ve svém pokoji
vytrhli dveře z pantů
a teď to ční

tolik to ční
že lidé chodí okolo
a zastavují

otvor tak nepříčetně velký

není možno vejít.

Další tituly v řadě Edice poesie Host:

  


Zaujala vás některá z těchto knih? Čtete rádi poezii? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší české básně 2013

Host, 2013

zobrazit info o knizeO skryté slávě

Zacha, Eduard

Kniha Zlín

zobrazit info o knizePodolí

Zbořil, Jonáš

Host, 2014

Napsat komentář