Lidé kolem nás

knihy
Zajímá vás, jak žije zakladatel rozvědky Oldřich Černý, ministr zahraničí Jiří Dienstbier, či politický vězeň Rudolf Pernický? Co četla Simona Monyová a jaké dětství měl Antonín Bajaja? Pak právě vám jsou určeny dnešní tipy na poutavé knihy, jež líčí osudy méně i více známých českých osobností.

Jako první vám představíme zajímavou publikaci tuzemského novináře Karla Pacnera. Kniha líčí osudy několika desítek významných českých osobností, jež Karel Pacner za svůj život poznal. V edici Paměť ji vydalo nakladatelství Academia.

Lidé v mé paměti

Autor: Karel Pacner

Počet stran: 468
Vazba: vázaná
Formát: 137×206

Přečtěte si víc o knize Lidé v mé paměti 

Mezi osobnosti, s nimiž se autor během své praxe seznámil, patří geniální popularizátor kosmonautiky Antonín Vítek, zakladatel české rozvědky Oldřich Černý, Jaroslav Šedivý, svého času ministr zahraničí, kolega, se kterým sledoval vypuštění prvních Američanů na Měsíc, ministr zahraničí Jiří Dienstbier či politický vězeň generál Rudolf Pernický. Je to pestrý kaleidoskop příběhů ilustrující jak někdejší komunistickou epochu, tak dobu současnou.

Když k nám vtrhla z úterka na středu 21. srpna 1968 vojska Varšavské smlouvy, trávil Petránek dovolenou na chalupě v Jizerských horách. Žena ho vzbudila: „Jsou tady Rusové.“ Tohle přepadení čekal. Před týdnem se vrátil z Londýna, kde přes měsíc zaskakoval za kolegu. Televize BBC ukazovala záběry sovětských vojsk ve východním Německu a v Polsku, z obrovského týlového zabezpečení si její komentátoři odůvodnili, že se chystají k invazi.
„Sedl jsem do embéčka a chtěl jsem odjet do Prahy. Měl jsem tam však jenom asi čtyři litry benzínu.“

Další tituly v edici Paměť:

  

–––––––––––––––––––––––––

Knihu, již sepsal literární vědec a kritik Jiří Trávníček, vydalo nakladatelství Host. Soubor bezmála třiceti životopisů méně i více známých lidí, jež se podílejí na utváření knižní kultury v naší zemi, můžeme vnímat jako portrét doby minulé, současné, a v poslední části publikace i té budoucí.

Knihy a jejich lidé

Editor: Jiří Trávníček

Počet stran: 536
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210

Přečtěte si víc o knize Knihy a jejich lidé a prolistujte si ukázku z ní 

S knihou jste se mohli již dříve seznámit v našem článku: Jak vznikla noc s Andersenem?

Editorovi se podařilo shromáždit mezi lety 2010 až 2013 pestrý vzorek lidí zabývajících se profesně knihami a nyní přináší jejich osobité vzpomínky a zajímavé osudy, nejen čtenářské, ale také profesní… ba i osobní. Najdeme tu spisovatele, nakladatele, překladatele, editory, knihkupce, ale i propagátory knihy a čtení, literární kritiky a vědce, knihovníky atd.

Antonín Bajaja

Narodil jsem se 30. května 1942, v době heydrichiády, i když samotný atentát jsem zažil v maminčině břiše – asi strach. Děda s babičkou měli ve Zlíně na náměstí hotel. Byl tam i salon s knihovnou a klavírem, na který hrál dokonce Janáček, když jednou projížděl Zlínem. Prarodiče se seznámili v Americe, kam emigrovali za Rakouska-Uherska, a v roce 1920, brzy po vzniku Československa, se vrátili na parníku Aquitania zpět do vlasti: maminka se narodila ještě v New Yorku. Děda byl trochu anarchista a po otci Žid.

Další tituly Jiřího Trávníčka:

  


Zaujaly vás knihy z dnešních tipů? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidé v mé paměti

Pacner, Karel

Academia, 2014

zobrazit info o knizeKnihy a jejich lidé

Host, 2014

Napsat komentář