Čtvrtek s českou klasikou!

perexPraha
Pojďte se s námi začíst do povídek Karla Václava Raise, který ve své tvorbě krouží kolem tématu odstrčeného, nebo naopak idylického člověka. I milovníci poezie si přijdou na své. Připravili jsme si pro vás také básně mimořádně talentovaného autora – Vítězslava Nezvala.

Obě knihy vydalo nakladatelství Host, které zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků, do které obě dnes zmíněné publikace patří.

Karel Václav Rais

Autor spadající do období českého realismu se narodil roku 1859 v Lázních u Bělohradu. Zprvu byl Karel Václav Rais označován jako spisovatel pro mládež, později si dobyl slávu tvorbou vesnických povídek a psychologických románů. Ve své tvorbě se opíral o postavy, které se vyznačovaly plachostí a dobrým srdcem. Tyto postavy však byly i přesto docela odstrčené. Takové postavy nalezneme například v románu Kalibův zločin. Tvorba Karla Václava Raise však nebyla jednotvárná. Toho si můžeme všimnout v idylickém díle Zapadlí vlastenci, kde postava dobráka a důvěřivce najde nový domov i osobní štěstí. Umělecky nejbohatší část Raisovy tvorby sleduje dobrého člověka v akci, například v povídkovém cyklu Výminkáři. Karel Václav Rais byl neobyčejným spisovatelem, který se řadil na přelomu 19. a 20. století k nejčtenějším českým spisovatelům.

Povídky

Autor: Karel Václav Rais

Editor: Robert Adam
Počet stran: 527
Formát: 140×207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Povídky

Přečtěte si také ukázku z knihy a náš článek Tvorba Karla Václava Raise

Výbor Povídky, který uspořádal a k němuž komentář napsal Robert Adam, přináší reprezentativní průřez Raisovou tvorbou, v níž je důraz kladen na prostotu vyprávění a soucitný i kritický pohled na mezilidské vztahy. Idylický obraz venkova, jak byl do té doby čtenářům předkládán, se v jeho povídkách mění. Rais své čtenáře ale nešokuje ani neohromuje; jeho hrdinové — většinou starci a děti — hodnověrně zápasí o své místo v životě. Pořadatel vybral prózy, které dobou neztratily na účinnosti a dokáží oslovit i dnešního čtenáře.

——————————————-

Vítězslav Nezval

Vítězslav Nezval byl představitel avantgardní poezie, poetismu a surrealismu. Narodil se roce 1900, pocházel z rodiny moravského učitele a své dětství strávil v Šamikovicích u Třebíče. Jeho schopnost neobyčejně rychle tvořit a jeho temperamentní povaha jej po vydání prvních sbírek dostala do čela avantgardní básnické generace. Když básnická avantgarda ztrácela na početnosti tvůrců a zastavoval se i její vývoj, snažil se Vítězslav Nezval společně s Karlem Taigem udržet modernost a revolučnost umění pospolu. Tím Nezval v průběhu třicátých let přešel plynule k surrealismu. Základem jeho básní byla smyslová obraznost a překvapivé střídání úhlů pohledu. Někdy se vymykala kontrole a nabírala ponurý ráz plný tajemných podob. Vítězslav Nezval byl jedním z mála velkých českých básníků, který se dosud nedočkal kritického vydání. Tento velikán zemřel v roce 1958 na srdeční selhání.

Básně III

Autor: Vítězslav Nezval

Editor: Milan Blahynka
Počet stran: 556
Formát: 143×206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Básně III

Prolistujte si také ukázku z knihy!

Výbor zahrnuje tvorbu postsurrealistickou a období po roce 1945, kdy se Nezval stal autorem protežovaným komunistickým režimem. I v této době však napsal pozoruhodné básně. Svazek obsahuje: 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida (anonymně 1936), které mají formu villonských balad a staly se po svém vydání senzací, sbírku Pět minut za městem (1940), jíž se Nezval vzdaluje surrealismu a přiklání se ke klasikům a lidové písni, Balady Manoně (1945), Kůň a tanečnice (připraveno k vydání 1944, vyšlo až posmrtně), Křídla (1952) a sbírku básní Nedokončená (posmrtně) s autobiografickým básnickým pásmem Život básníka.


Závěrem dnešních tipů se ptáme: máte rádi českou klasickou literaturu? A dáváte přednost próze, nebo poezii? Podělte se s námi o váš názor v komentářích!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBásně III

Nezval, Vítězslav

Host, 2014

zobrazit info o knizePovídky

Rais, Karel Václav

Host, 2013

Napsat komentář