Legendární cestopisy v nové podobě – již podruhé

LegendaZ+H
I těm, kteří cestopisům příliš neholdují, jistě nejsou neznámá jména Zikmund a Hanzelka. Cestopisy jedněch z našich nejznámějších cestovatelů se dočkaly nového zpracování a ke čtenářům přichází v lákavé podobě.

Na konci roku 2010 milovníci dua Hanzelka-Zikmund jistě uvítali knihu Legenda H+Z s podtitulem První cesta, výbor z cestopisů zachycujících cestu kolem světa v letech 1947-1950. O rok později přichází nakladatelství Jota s druhým dílem, jehož název se od prvního téměř neliší: Legenda Z+H. Editorem je Miroslav Náplava.

Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka se vydali na téměř šestiletou cestu z Prahy směr Blízký Východ, Indonésie, Japonsko a asijská část bývalého Sovětského svazu. Se dvěma společníky vyjeli dne 22.4.1959 ve vozech Tatra za dobrodružstvím a poznáním. Zpět se vrátili 11.11.1964. Procestovali řadu zemí, navštívili mnoho měst a vesnic, pečlivě se dívali kolem sebe a vše si zapisovali, fotili a natáčeli. Výsledkem (krom jiného) byly i cestopisy Obrácený půlměsíc, Tisíc a dvě noci, Světadíl pod Himalájem, Cejlon ráj bez andělů a Past na rovníku. A právě z nich vybrané pasáže obsahuje Legenda Z+H.

Postřehy z odlišného způsobu života či popisy míst jsou psány s citem pro jazyk. Autoři si s češtinou pohráli, dokázali nalézt zajímavá přirovnání; čtení se tak stává požitkem.

Cenné je i to, že se dokázali dívat kolem sebe otevřenýma očima, všímali si nejrůznějších paradoxů. Místním lidem možná ani nedošlo, že je tu nějaký protiklad. Jako příklad lze uvést příhodu z Indie, kde cestovatelům jejich nový indický přítel vyprávěl o uctívání krav, a to i ve chvíli, kdy lidé umírali hlady. Jíst hovězí maso – to nikdy! Také vyprávěl o krvavých náboženských bojích. Zabít krávu či jiné zvíře kvůli masu bylo pro mnohé naprosto nemyslitelné, ale vraždit bezbranné ženy jiné víry zcela v pořádku…

Kniha je dobře zpracovaná i po grafické stránce. Text natištěný na lesklém papíře je prokládán černobílými fotografiemi. Bonusem je přiložená obálka, která obsahuje faksimile dobových materiálů, například výstřižky z novin, rozhovory s autory, ukázku z knihy Cejlon ráj bez andělů, QSL karty, …

Říká se, že za každým úspěšným mužem stojí žena. I v případě zmíněných cestovatelů tomu tak zřejmě bylo. Čtyři muži na dlouhé měsíce opustili své rodiny, manželky, děti. Zatímco jejich drahé polovičky v české kotlině byly odkázány v podstatě jen samy na sebe, Hanzelka, Zikmund a spol. díky tomu mohli cestovat.

Výsledkem jsou ale pozoruhodné a nesmírně čtivé cestopisy. Legenda Z+H je cestou do minulosti, nesmírně zajímavým pohledem do tajuplných zemí před padesáti lety. Nové grafické zpracování je jen onou pomyslnou třešinkou na dortu.

Ti, kteří si přečtou Legendu Z+H, se jistě poohlédnou po dalších cestopisech slavného dua.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLegenda Z + H
Fenomén českého cestopisu – Druhá cesta

Hanzelka, Jiří - Zikmund, Miroslav

Jota, 2011

Napsat komentář