Zahrajte si o 3 detektivky od Joa Nesbøho

Jo Nesbo – Netopýr
Napětí na každé straně, to jsou knihy norského autora detektivních příběhů – Joa Nesbøho. V nedávné době navíc jeho knihy vyšly v brožované vazbě. Můžete tak mít svého oblíbeného autora a jeho hlavnho hrdinu, detektiva Harryho Holea, vždy s sebou v lehčí a skladnější podobě.

Netopýr

Netopýr je 1. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co vyjde najevo, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem – symbolem smrti.

Autor: Jo Nesbø

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Kateřina Krištůfková
Počet stran: 397
Vazba: brožovaná
Vydáno: 10/2013
ISBN: 978-80-7473-115-0

Přečtěte si více o knize Netopýr, nebo si prolistujte ukázku. Na našem webu najdete navíc recenzi.

 

Švábi

2. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B12 nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu – za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo.

Autor: Jo Nesbø

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Kateřina Krištůfková
Počet stran: 349
Vazba: brožovaná
Vydáno: 10/2013
ISBN: 978-80-7473-116-7

Přečtěte si více o knize Švábi, nebo naši recenzi.

 

Ukázka z knihy

„Podle rudé barvy ve vašem obličeji je mi jasné, že vám tohle připadá trapné, Harry, jenomže já nepotřebuju opilé kriminalisty, to jistě chápete. Vraťte se sem zítra. Najdu někoho, kdo vás odveze do bytu, ve kterém budete bydlet.“
Harry zavrtěl hlavou a odkašlal si: „Fobie z létání.“
„Co prosím?“
„Mám fobii z létání. Pomáhá mi na to gin s tonikem. A obličej mám rudý proto, že se mi teď ten gin začal odpařovat kožními póry.“
Liz Crumleyová na něj dlouze hleděla. Pak se podrbala na lesklé lebce.
„To je mrzuté, detektive. A co pásmová nemoc?“
„Čilý jako rybička.“
„Fajn. Zajedeme do toho bytu cestou na místo činu.“
Byt, který mu zapůjčila ambasáda, se nacházel v módním obytném komplexu přímo naproti hotelu Šangri-La. Byl mrňavý a spartánsky zařízený, byla v něm však koupelna a větrák nad postelí a skýtal výhled na mohutnou a hnědou řeku Chao Phraya tekoucí dole. Harry si stoupl k oknu. Hladinu křižovaly dlouhé úzké dřevěné loďky, za jejichž lodními šrouby nasazenými na dlouhých hřídelích vířila špinavá říční voda. Na druhé straně řeky se tyčily novostavby hotelů a kancelářských budov nad neurčitou hmotou bílých zděných domů. Bylo těžké vytvořit si nějaký dojem o velikosti města, protože jakmile se člověk pokusil dohlédnout dál než přes čtyři ulice, mizelo ve žlutohnědém oparu, Harry však předpokládal, že je velké. Hodně velké. Strčil do okna, aby se otevřelo, a dolehl k němu rámus. Zalehlé uši se mu ve výtahu uvolnily a teprve teď si uvědomil, jak ohlušující je lomoz tohoto města. Hluboko pod sebou u obrubníku viděl vůz Liz Crumleyové, který z té výšky vypadal jako model od firmy Matchbox. Otevřel plechovku teplého piva, kterou si vzal v letadle, a spokojeně konstatoval, že nápoj značky Singha je stejně hnusný jako norské pivo. Zbytek dne mu hned připadal snesitelnější.

 

Levhart

8. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.

Autor: Jo Nesbø

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Kateřina Krištůfková
Počet stran: 736
Vazba: brožovaná
Vydáno: 1/2014
ISBN: 978-80-7473-165-5

Přečtěte si více o knize Levhart, prolistujte si krátkou ukázku z knihy a pusťte si také trailer k této knize. Na našem webu najdete i recenzi.

 

O autorovi

Zdroj: Kniha Zlín

Jo Nesbø (narozen 1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář.

V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální román Flaggermusmannen (Netopýr), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Následovaly další knihy s Harrym Holem v hlavní roli a v roce 2008 publikoval Nesbø další kriminální román s novým hlavním představitelem Rogerem Brownem, který vyšel pod názvem Hodejegerne (Lovci hlav). Jo Nesbø píše také humorné knížky pro děti, v nichž vystupuje jako hlavní postava doktor Proktor.

Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen ve čtyřapůlmilionovém Norsku se jich doposud prodalo jeden a půl milionu.

(Informace a foto: nakladatelství Kniha Zlín)

 

Vyhrajte jednu ze tří knih z pera Joa Nesbøho

Jo Nesbø je nedílnou součástí světa detektivních příběhů již mnoho let. Jeho knihy jsou překládané do rozličných jazyků, vydávané v různých typech vazby a velmi vyhledávané mezi čtenáři. Pokud máte rádi napětí, jistě i vy oceníte mistrně napsané knihy tohoto norského autora.

Ve spolupráci s nakladatelství Kniha Zlín vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát právě jednu knih Joa Nesbøho dle vlastního výběru. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy Netopýr, Švábi a Levhart
probíhá od 26. února do 11. března 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 detektivky Joa Nesbøho

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNetopýr (paperback)

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2013

zobrazit info o knizeŠvábi (paperback)

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2013

zobrazit info o knizeLevhart (paperback)

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2014

Zahrajte si o 3 detektivky od Joa Nesbøho - DISKUZE

Počet reakcí: 5
  1. Danulka napsal:

    Mdoc děkuji za doručení výhry, kniha došla super zabalená, již čtu…

  2. grafoman grafoman napsal:

    Dobrý den,
    dnes jsem dostal knihu „K výšinám císařského trůnu“ z vyhrané aukce a už se na ni těším. Autora mám rád.

  3. bali napsal:

    Dobrý den,
    kniha Levhart dorazila v pořádku.
    Díky moc.

  4. Gudrun Gudrun napsal:

    Dobrý večer, kniha vyhraná v aukci v pořádku dorazila, díky a těším se na další aukce a soutěže. Lenka

  5. zurekpetr napsal:

    Kniha Netopýr v pořádku dorazila. Díky moc, už se těším, až se do toho pustím.

Napsat komentář