České knihy pro děti

knihy-pro-deti-nahled
Sněhu nám tato zima moc nedopřála, a tak je třeba dítě zabavit jinak než zimními radovánkami. Tím spíš o jarních prázdninách. Zabavte jej třeba knihou českého autora! Můžete se inspirovat těmi, které si představíme v dnešních knižních tipech.

Dobrodružný příběh tří kamarádů, kteří se vydali za hledáním dobra a zla, to je fantasy Průvodce ztracených,  již páté dílo ze série Sedmý smysl autorky Ilky Pacovské. Knihu vydalo nakladatelství Albatros.

Průvodce ztracených

Tentokrát nás děj zavede do školy v Airbowanu, která se nachází v nevlídné krajině na pomezí mezi životem a smrtí. Vládnou zde harpyje, jež jsou také učitelkami Toma a Sama. Druhá – zcela nová oblast, kam se dostaneme – je Jižní kontinent a hrad Belistoun s okolím. Tomovým posláním je zachránit Sama a pomoct jeho duši splynout s tělem, ale objeví se další úkoly, jejichž splnění přivádí chlapce až k hranici smrti. Obstojí desetiletí kluci v neobyčejně těžké situaci? Jak si poradí se zlem, krutými podmínkami a temnými silami?

Škůdci Magického lesa

Konečně nastaly prázdniny. Sváťa vzdychal. Rafan s Hankou se balili na cestu do Magického lesa. Vron je upozornil, aby tentokrát počítali s tvrdými přírodními podmínkami a vybavili se na pořádnou zimu. Budou přespávat ve stanech na sněhu nebo si mohou postavit iglů. To rozhodně nebylo prázdninové pohodlí podle Sváťova gusta. Ale zůstávat dva týdny doma bez kamarádů by bylo ještě horší. Navíc ho pobyt v Magickém lese přitahoval. Nikde jinde člověk nemohl být blíž přírodě. Akorát kdyby se akce nekonala v zimě! Hanka po něm hodila dvoje teplé ponožky. Chytil je v letu a strčil do vaku. Dobrá nálada jeho přátel byla nakažlivá. Koneckonců se jedná jen o dva týdny. Snad je nějak přežije.

Knihu ilustroval Jan Patrik Krásný

Autor: Ilka Pacovská

Ilustrace: Jan Patrik Krásný
Počet stran: 368
Formát: 114×194
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Průvodce ztracených

Přečtěte si také ještě jednu krátkou ukázku z knihy!

———————————————

Asi každý měl v dětství doma knížku říkanek. Pro ty nejmenší děti je tou pravou kniha U maminky – Špalíček českých říkadel a pohádek, která obsahuje také hádanky! Knihu pro vaše děti vydalo nakladatelství Knižní klub.

U maminky – Špalíček českých říkadel a pohádek

Klasické i méně známé lidové pohádky, písně, hry, říkadla a hádanky pro nejmenší děti, ilustrované Josefem Ladou a sebrané do špalíčku, vyprávějí o každodenním životě obyčejných lidí, o jejich radostech i strastech, o domácích zvířátkách i o práci.

Já jsem malá panenka

Já jsem malá panenka
s kulatou hubičkou,
mám sukničku lemovanou
červenou pentličkou

(Z Moravy)

Kniha obsahuje ilustrace Josefa Lady

Autor: Karel Plicka, František Volf

Ilustrace: Josef Lada
Počet stran: 136
Formát: 216×282
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize U maminky – Špalíček českých říkadel a pohádek

Prohlédněte si ukázku z knihy!

———————————————

Klasikou, která by neměla chybět v žádné domácí knihovně, je Kytice / České pohádky od Karla Jaromíra Erbena. Kniha patří do edice Česká knižnice, jejímž editorem je Mojmír Otruba a vydalo ji nakladatelství Host.

Kytice / České pohádky

Kytice poprvé vyšla roku 1853, druhé rozšířené vydání 1861, třetí autor již připravoval k tisku, ale vyšlo až několik měsíců po jeho smrti. České pohádky Erben uveřejňoval jednotlivě od roku 1844, souborně poprvé vyšly až posmrtně 1905 péčí Václava Tilleho. V Erbenových básních a pohádkách nevystupují reálie soudobého života, jejich posláním je vyslovit duši národa a nadosobní mravní řád. K vydání připravil a komentář napsal Mojmír Otruba, aktualizoval Tomáš Stejskal.

 Vodník

1.
Na topole nad jezerem
seděl Vodník podvečerem:
„Sviť, měsíčku, sviť,
ať mi šije niť.

Šiju, šiju si botičky
do sucha i do vodičky:
Sviť, měsíčku, sviť,
ať mi šije niť.

Dnes je čtvrtek, zejtra pátek –
šiju, šiju si kabátek:
Sviť, měsíčku, sviť,
ať mi šije niť.

Zelené šaty, botky rudé,
zejtra moje svatba bude:
Sviť, měsíčku, sviť,
ať mi šije niť.“

Autor: Karel Jaromír Erben

Editor: Mojmír Otruba
Počet stran: 296
Formát: 139×206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Kytice / České pohádky

Přečtěte si komentář k publikaci v ukázce z knihy!

———————————————

Pro děti, které milují pejsky, jsme v dnešních tipech připravili rovnou dvě knihy. Tou první je Robin, pes a já autorky Dagmar Lhotové. Publikace obsahuje krásné ilustrace, jejichž autorem je přední český malíř a grafik Jiří Fixl. Knihu vydalo nakladatelství Grada.

Robin, pes a já

Autorka slavných obrázkových seriálů o kocourovi Vavřincovi přichází s příběhem dvou sourozenců, kteří se na konci malého města, kde žijí se svými rodiči, cítí tak trochu jako robinzoni na pustém ostrově. Z jejich osamocení je nečekaně vytrhne zaběhnuté psisko, které jim do života přivede nové, nejen psí, přátelství.

Velmi zvláštní neděle

Park před naším domem byl ráno jako umytý. Po včerejším dešti se úplně vyčasilo, tátův kamarád předvídal a předpověděl vždycky všechno přesně.
„Mně to připadá, jako by slunce bylo napěchovaný do každý skuliny. A do každý jámy.“ vyjádřil se o slunečním svitu Robin dost nepoeticky.
Kluci tak mluví. Jinak než holky. Já bych řekla: „Park celý září.“
Pro nás tuto neděli zářila i celá domácnost. Hlavně dobrou náladou. Tatínek ráno rozhoupal lampion v předsíni i v pokoji (přece jen se nám podařilo oba zavěsit) a rozhodl se, že budeme v oslavách pokračovat. Zbylo nám ostatně mnoho báječného jídla, takže jsme si připadali jako o vánočních svátcích, kdy neustále uždibujeme z nějakých dobrot.

Autor: Dagmar Lhotová

Ilustrace: Jiří Fixl
Počet stran: 80
Formát: 170×240
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Robin, pes a já

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

———————————————

Druhým titulem o těchto roztomilých mazlíčcích je kniha Pohádky a vyprávění o pejscích autorky Lucie Křesťánové. Knihu vydalo nakladatelství Brána.

Pohádky a vyprávění o pejscích

Pohádky pro všechny děti, které mají rády pejsky, a také pohádky pro vaše psí kamarády s krásnými ilustracemi Zdeňky Študlarové. Obsahem knihy Pohádky a vyprávění o pejscích je pět dojemných pohádek, v nichž hrají hlavní roli psi. Jedna vypráví o hluché dalmatince Bee, další o zakletém ohaři v obraze, jiná o koktavé boxerce Bince, smutné vyprávění se šťastným koncem je o týraném Žolíkovi a veselý je příběh plyšového bernardýna Mrňouska.

Ukázka z pohádky o hluché dalmatince Bee

Koncem dubna se dočkala. Cirkus se vrátil do města. Tolik objímání, tolik radosti. Všichni byli zdraví, i když přečkali tvrdou zimu. Hned první večer předvedli lidem nové představení. Bea, to se ví, nevystupovala, protože se musela starat o štěňátka. Cirkusová rada ve složení Anna, Tibor, Áron, Ignác a Ernestina rozhodla, že štěňata zůstanou u cirkusu. Jejich výcvik hned začal. Za rok nato, když přijel cirkus znovu do města, už bylo vystoupení dalmatinů a pudlíků známé po celém kraji.

Knihu ilustrovala Zdeňka Študlarová

Autor: Lucie Křesťanová

Ilustrace: Zdeňka Študlarová
Počet stran: 104
Formát: 194×226
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Pohádky a vyprávění o pejscích, a nezapomeňte také na ukázku z knihy!

Přečtěte si naší recenzi Pohádkové příběhy o čtyřnohých kamarádech!


Která z knížek vás nejvíce zaujala? Potěšila by některá i vaše dítě? Napište nám svůj názor do diskuze!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKytice / České pohádky

Erben, Karel Jaromír

Host, 2013

zobrazit info o knizeU maminky
Špalíček českých říkanek a pohádek

Plicka, Karel - Volf, František

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizeRobin, pes a já

Lhotová, Dagmar

Grada, 2014

zobrazit info o knizePrůvodce ztracených

Pacovská, Ilka

Albatros, 2014

zobrazit info o knizePohádky a vyprávění o pejscích

Křesťanová, Lucie

Brána, 2013

Napsat komentář