Knihy, v nichž se historie proplétá se zločinem

historie-nahled
V dnešních knižních tipech jsme si pro vás připravili šestici knih, ve kterých se snoubí detektivní žánr s historickým románem. Vydejte se s námi do starověkého Říma, středověké Anglie, nebo třeba do doby Rakouska-Uherska!

Jak si generál Balista poradí s nelehkým úkolem od římského císaře Gallienuse, se dozvíte v románu Římský válečník: Vlci severu. Knihu z období starověkého Říma vydalo nakladatelství BB/art.

Rok 266 n. l. ve znamení krevní pomsty

Píše se rok 263 našeho letopočtu a římský císař pověřil svého generála Balistu novým úkolem. Má se vydat hluboko na území kočovných kmenů za Kavkazem a poštvat je proti sobě tak, aby nemohly škodit římskému impériu. V bitvách, které pro Řím vybojoval, si vyrobil mnoho nepřátel. Již dva gótské kmeny mu odpřísáhly krevní mstu. Nyní mu navíc kráčí v patách tajemný vrah, který postupně zabíjí jednoho člena Balistovy družiny po druhém. Podaří se Balistovi uniknout a zachránit i své nejbližší?

Římský válečník: Vlci severu

Autor: Harry Sidebottom

Překlad: Petr Kovács
Počet stran: 352
Formát: 145×205
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Římský válečník: Vlci severu

Přečtěte si také ukázku z knihy!

———————————————

Edice Zločiny Velké Moravy, jejímž autorem je Stanislav Češka, pokračuje románem Případ nitravské mince. Přijde Slavomír, kníže z mojmírovského rodu, na kloub záhadě falešných mincí? Knihu vydalo nakladatelství MOBA.

Rok 866 n. l. ve víru Velkomoravské detektivky

Hlavními hrdiny jsou opět Slavomír a jeho vikinský přítel Erik. Příběh začíná na Veligradu. Kupec Bojata se právě vrátil z Řezna a přináší překvapenému Slavomírovi dopis s prosbou o pomoc od bavorského krále Karlomana – protivníka, posléze spojence a nyní opět protivníka Moravanů. V Řezně se objevují padělané denáry, které jsou zřejmě přiváženy z Moravy. Slavomír tomu nechce uvěřit, protože na Moravě se mince nerazí. Pomoc však slíbí. Když potom doprovází Konstantina s Metodějem do Nitravy, narazí na povražděné kupce a falešné mince…

Případ nitravské mince

Autor: Stanislav Češka

Počet stran: 280
Formát: 115×185
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si více o knize Případ nitravské mince

Přečtěte si také ukázku z knihy!

———————————————

V knize Třetí pečeť  se opět setkáme s několika hrdiny, kteří figurovali i v předchozím románu Sedmý hřích se trestá smrtí stejné autorky Hany Whitton. Kdo je vrahem? Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Středověká vražedná Anglie po roce 1180

V okolí kláštera Godstow dojde k vraždě a další na sebe nenechá dlouho čekat. Smrt půvabné dvorní dámy královny Eleanor připisují všichni zpočátku jejímu milenci. I smrt královského rádce vypadá jako loupežné přepadení. Ale zločiny se začnou množit a hlavní hrdinka Grace, která se ze své pravomoci ujme vyšetřování, záhy zjistí, že za nimi stojí předivo podlých intrik. Trvá jí ale nějakou dobu, než odhalí složitou síť motivů několika vražd, které ji dovedou k pachateli, jímž je nositel třetí královské pečeti. Stačí však přijít včas, aby zabránila další vraždě?

Třetí pečeť

Autor: Hana Whitton

Počet stran: 208
Formát: 130×200
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Třetí pečeť

Přečtěte si také ukázku z knihy!

———————————————

Královský písař Jiří Adam z Dobrodína je hlavním hrdinou v několika románech známého spisovatele Vlastimila Vondrušky. Jednou z nich je i Ulička hanby, kterou vydalo nakladatelství MOBA.

16. století na Starém Městě pražském

Jiří Adam z Dobronína se v době mládí znal s ženou, která se později vypracovala na majitelku jednoho z nejluxusnějších nevěstinců. Kdysi mu pomohla a nyní potřebuje pomoc sama. Přímo v jejím domě kdosi zavraždil zámožného šlechtice. Jiří Adam z Dobronína spolu se svým pomocníkem bakalářem Petrem a jeho ženou Rozárkou začnou pátrat. Pomalu se začnou na světlo vynořovat nehezké skutky, které spojují pražskou spodinu a skupinu královských úředníků. Záhy půjde všem zúčastněným o život, protože proti nim stojí bezohledný zločinec.

Ulička hanby

Autor: Vlastimil Vondruška

Počet stran: 224
Formát: 120×200
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si více o knize Ulička hanby

Přečtěte si také ukázku z knihy!

———————————————

Podivínský Gabriel Crowther a milovnice dobrodružství Harriet Westermanová se vydávají, již potřetí, za dalším dobrodružstvím, tentokrát na sever Anglie, kde se snaží vyšetřit několik vražd. Knihu Ostrov kostí  autorky Imogen Robertsonové vydalo nakladatelství Jota.

Historická oblast Anglie – Cumberland, rok 1783

Anatom a detektiv amatér Gabriel Crowther žije v domnění, že léto roku 1783 bude stejné jako ta ostatní, svěží a voňavé, a že jej stráví bádáním ve své pracovně. Dostane se mu však nečekaného pozvání od sestry, kterou dlouhá léta neviděl, aby prozkoumal mrtvolu nalezenou na pozemcích, jež kdysi patřívaly jeho rodině. Přijíždí tedy společně s Harriet Westermanovou, která mu v jeho nezvyklé práci pomáhá, do honosného anglického sídla na severu země, a vzápětí jsou oba vtaženi do vyšetřování několika dalších vražd, jejichž oběťmi jsou nejen návštěvníci, ale i zdejší lidé, včetně majitele místního nevelkého muzea.

„Její vypravěčství nemá obdoby, člověka uchvátí a nese jej s sebou. Nedá se tomu odolat.“

spisovatelská dvojice Nicci French

Ostrov kostí

Autor: Imogen Robertsonová

Překlad: Ina Leckie
Počet stran: 398
Formát: 145×210
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Ostrov kostí

Prolistujte si také ukázku z knihy!

———————————————

Život v polském Sanoku naruší série vražd. Mezitím, co probíhá vyšetřování, se městečkem šíří zvěsti o příchodu vlkodlaka z karpatských hor. Knihu Zlatý vlk Bartłomieje Rychtera vydalo nakladateství Host.

Historický thriller ze sklonku 19. století

Zlatý vlk je thriller odehrávající se v barvitě vykresleném, atraktivním historickém prostředí zapadlého Rakousko-Uherského městečka. Čtenář má možnost vstoupit do jiného světa, do časů, kdy chování lidí ovlivňovaly temné pověry a předsudky, do doby, kdy tato část Evropy procházela prvními civilizačními střety, které byly předzvěstí tragického dvacátého století. Autor dokonale stupňuje napětí. Ponurý detektivní příběh čtenáře vtáhne do děje a přenese ho do dávné minulosti a na podivuhodná místa, kde vlkodlaci žijí možná ještě dnes…

Autor vytvořil tak přesvědčivý mysteriózní příběh, že mu uvěří i skeptický čtenář.

Leser-Welt

Zlatý vlk

Autor: Bartłomiej Rychter

Překlad:Petr Vidlák
Počet stran: 328
Formát: 135×205
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Zlatý vlk a prolistujte si také ukázku z knihy!

Nepřehlédněte také naší recenzi Stojí za vraždami vlkodlak?, nebo článek Thriller s historickým pozadím!


Patří historický román mezi vaše oblíbené žánry? Která kniha by podle vás neměla chybět ve vaší knihovně? Podělte se s námi o váš názor v komentářích!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov kostí

Robertsonová, Imogen

Jota, 2014

zobrazit info o knizeŘímský válečník: Vlci severu

Sidebottom, Harry

BB/art, 2013

zobrazit info o knizePřípad nitravské mince
Zločiny na Velké Moravě

Češka, Stanislav

Moravská Bastei MOBA, 2014

zobrazit info o knizeTřetí pečeť

Whitton, Hana

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeUlička hanby
Letopisy královské komory

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeZlatý vlk

Rychter, Bartłomiej

Host, 2013

Napsat komentář