Zasoutěžte si o knihu Sapiens

perex_sapiens
Vývoj lidstva od bezvýznamného lidoopa až do dnešní podoby, včetně důležitých milníků, jako byl například objev zemědělství či vědy a techniky, velmi poutavě popisuje kniha Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci, jejímž autorem je hebrejský historik Yuval Noah Harari.

Cesta lidstva

Kniha sleduje z dlouhodobé perspektivy revoluční zvraty na cestě lidského rodu od vzniku Homo sapiens až po současnost. Dramatický je příběh bezvýznamného lidoopa, který před dvěma miliony let někde v koutě Afriky získal vědomí, vyvraždil své přírodní bratrance a ovládl celou planetu.
Základní životní parametry člověka jsou určeny biologicky, ale poskytují úžasný prostor. Ne biologie, ale kultura (kolektivní víra) je klíčem k pochopení dramatického rozvoje lidstva. Jen ona umožňuje spolupráci velkého počtu lidí, kteří se navzájem neznají.
Po první, kognitivní revoluci před 70 000 lety následovaly další překvapivé zlomy v dějinách – objev zemědělství, peněz, společenské mytologie, imperiální společnosti, kapitalistického úvěru a víry v budoucnost, objev vědy, techniky i genetického inženýrství. Zdá se, že dějiny mají směr – vždyť obchod a kapitalismus, věda a technika, planetární komunikace i geopolitické vědomí spojily svět do globální vesnice.

 

Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci

Autor: Harari Noah Yuval

Vydalo: nakladatelství Leda
Počet stran: 520 + 12 (barevná příloha)
Vazba: pevná
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-7335-344-5

Přečtěte si více o knize Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Leda. Nezapomeňte si přečíst náš článek o této knize a ukázkovou kapitolu, nebo delší úryvek ze stránek nakladatele.

Nakladatelství Leda je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Jako jediné nakladatelství u nás se systematicky věnuje jak hlavním světovým jazykům, tak jazykům menších národů a států. Ediční řady slovníků a učebnic v současné době zahrnují 22 evropských jazyků, dále čínštinu, indonéštinu a japonštinu.

 

Ukázka z knihy

Zásadní vliv na společnost mělo zavedení jízdního řádu ve veřejné dopravě. Protože dělníci začínali práci v osm hodin, vlak nebo autobus musel dorazit k branám továrny nejpozději v 7.55. Kdyby se jen o několik minut zpozdil, klesla by výroba a opozdilci by mohli být propuštěni. V roce 1784 začaly v Británii jezdit dostavníky pravidelně podle jízdního řádu, ten ale uváděl jen čas odjezdu, ale nikoli příjezdu. Všechna města totiž měla vlastní čas, který se od londýnského lišil někdy až o půl hodiny. Když bylo v Londýně 12.00, v Liverpoolu mohlo být 12.20 a v Canterbury 11.50, a protože neexistovaly telefony, rozhlas ani rychlíky, nikdo o tom nevěděl a nikomu to nevadilo.
První vlak určený pro veřejnost začal přepravovat cestující mezi Liverpoolem a Manchesterem v roce 1830 a už za deset let nato vznikl první jízdní řád. Protože vlaky jezdily rychleji než dostavníky, rozdílné místní časy začaly působit zmatek. V roce 1847 daly britské železniční společnosti hlavy dohromady a vyhlásily jednotný jízdní řád podle časomíry greenwichské observatoře. V roce 1880 podnikla vláda nevídaný krok a uzákonila, že všechny jízdní řády se musí podřídit greenwichskému času. Stát poprvé v dějinách přijal jednotný čas a přinutil obyvatele, aby se řídili centrálními hodinami, nikoli místním časem nebo východem a západem slunce.
Byl to počátek celosvětové sítě jízdních řádů, které jsou dnes seřízeny na setinu vteřiny. Moderní sdělovací prostředky, rozhlas a později televize, se nejen přizpůsobily, ale staly se přímo stoupenci a posly časomíry. Jedna z prvních informací, kterou rádio vysílalo, byl přesný čas. Legračním pípáním upozorňovalo i ty nejodlehlejší osady a lodě na moři, aby si seřídily hodinky. Zprávy, které rozhlasové stanice začaly vysílat každou celou hodinu, dodnes začínají hlášením přesného času a nezměnila to ani válka. Zprávy BBC do okupované Evropy ohlašoval každou hodinu magický zvuk svobody, živě vysílané odbíjení Big Benu. Důmyslní němečtí fyzikové dokonce dokázali z nepatrných odlišností úderů zvonu určit londýnské počasí a poskytnout svému letectvu velmi cennou informaci. Když to britská tajná služba zjistila, bylo živé vysílání nahrazeno nahrávkou. (strana 427–428)

 

Vyhrajte knihu Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci

Kniha Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci možná změní váš názor na vývoj lidstva. Nevysype se z ní totiž jen spousta nezáživných údajů, ale naopak se dozvíte mnoho zajímavostí o vývoji lidstva od primáta až po dnešního člověka.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Leda vám přinášíme soutěž, ve které jeden z vás může právě knihu Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci
probíhá od 3. února do 16. února 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSapiens
Od zvířete k božskému jedinci

Harari, Yuval Noah

Leda, 2013

Napsat komentář