Nahlédnutí pod pokličku románu

Stare_knihy
Jaké ingredience musí být v románu bezpodmínečně přítomné? Které mu dodají šťávu a potěší i opravdové fajnšmekry? A kterých si nejvíce váží sami autoři? Tyto otázky  i spoustu dalších ve své nové knize zodpovídá jeden z nejznámějších romanopisců současnosti.

Literární kritik, filosof, sémiotik a estetik Umberto Eco se psaní beletrie věnuje již několik desítek let a jeho díla znají čtenáři po celém světě. Jeho nejnovější kniha, jejíž český překlad vydalo nakladatelství Argo, však přesto nese název Zpověď mladého romanopisce. Hned v jejím úvodu Eco sám sebe s nadsázkou označuje za dosud mladého a slibného spisovatele, od něhož se v nejbližších padesáti letech můžeme dočkat ještě řady děl, název jeho nové knihy však, jak se zdá, spíše upozorňuje na problém, před kterým Eco při jejím psaní stál. Přes svůj dlouholetý profesní i osobní zájem o literaturu, celosvětový beletristický úspěch a široké znalosti z řady oborů se jako autor románů stále považuje za amatéra, a na otázky, jak píše, proto většinou odpovídá spíše vyhýbavě. Ve své nové knize se však odhodlává některé své výroky upřesnit, rozvinout a doplnit řadou dalších myšlenek, takže čtenář může sledovat úvahy a nápady, které stály za vznikem děl jako Jméno růže, Foucaultovo kyvadlo nebo Pražský hřbitov.

Samotné psaní však není jediným tématem Ecovy knihy. Kromě svých tvůrčích postupů autor vysvětluje také teorie o tom, jakou roli v životě románu hraje čtenář a jakou autor, jak lze text interpretovat a jak se tomu autor může bránit, a zamýšlí se také nad tím, proč nás osudy románových hrdinů dokážou přivést až k slzám.

Poslední část knihy je věnována seznamům, tedy součástem románu, které většina čtenářů pravděpodobně považuje spíše za zdlouhavé, nepotřebné a někdy možná i trochu nepochopitelné. Eca, který se s nimi setkal již v řadě literárních děl od středověku až po současnost, však seznamy naopak fascinují. Vysvětluje proto jejich význam, rozlišuje nejrůznější funkce soupisů a řad slov a objasňuje také důvody, proč je nezřídka zařazuje i do svých románů.

Ecovo nejnovější dílo je zčásti populárně naučným výkladem o sémiotice a literární teorii a historii, zčásti esejistickým pojednáním o vlastních zásadách, nápadech a experimentech při psaní a zčásti strhujícím dobrodružstvím, na jehož začátku stojí řada dokončených a uzavřených románů a na konci tytéž romány, ale otevřené, přístupné interpretacím a nekonečné ve svých možných významech, odkazech a skrytých myšlenkách. Kromě uchvacujícího čtení je však kniha také zpovědí mladého romanopisce. Autora, v jehož textech nalezneme nejen obdivuhodné znalosti z řady oborů, smysl pro detail a téměř perfekcionistický záznam skutečných míst, ale především radost z možností literatury, ze sdílení se čtenářem a z psaní ve všech jeho podobách.

 

Foto: en.wikipedia.org

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpověď mladého romanopisce

Eco, Umberto

Argo, 2013

Napsat komentář