Cesta od počátku lidského druhu až po současnost

perex_sapiens
Kniha hebrejského historika Yuval Noah Harari sleduje vývoj lidského druhu. Nenechte si ujít ukázku z knihy, která je věnována průmyslové revoluci.

Permanentní revoluce

Průmyslová revoluce otevřela cestu k  transformaci energie a k masové výrobě zboží, takže osvobodila lidstvo ze závislosti na životním prostředí. Člověk vykácel lesy, odvodnil močály, přehradil řeky, zaplavil louky, položil miliony kilometrů železničních kolejí i silnic a vystavěl města, která se pnou do nevídané výšky. Revoluční proměna světa měla lépe sloužit Homo sapiens, ale příroda od té doby trpí a živočišné druhy rychle vymírají. Z naší zelené a modré planety se stává nákupní středisko z betonu a plastu.

Sedm miliard lidí už dnes žije na Zemi, a kdybychom je všechny dali na váhu, ukázala by 300 milionů tun. Kdybychom ale přidali všechna chovná zvířata, krávy, prasata, ovce a slepice, přibylo by dalších 700 milionů tun. Zato váha všech velkých volně žijících zvířat, od dikobrazů a tučňáků až po slony a velryby, by nepřesáhla 100 milionů tun. Dětské knížky, pohádky a televizní programy jsou sice plné žiraf, vlků a šimpanzů, ale v přírodě jich žije už jen poskrovnu: žiraf 80 000, vlků obecných 200 000, šimpanzů 250 000. Chováme ale 1,5 miliardy kusů skotu, doma máme 400 milionů psů a jsou nás miliardy.

Homo sapiens dobyl svět.

Značné poškození životního prostředí a nedostatek surovin jsou samozřejmě dvě různé věci. Ve skutečnosti zdrojů, které lidstvo umí využít, stále přibývá a tento vývoj bude pravděpodobně pokračovat. Katastrofická proroctví o vyčerpání surovin se zřejmě mýlí, ale obavy z trvalého poškození planetárního ekosystému jsou zcela oprávněné. Na objev ještě čekají naleziště nových materiálů a zdroje energie, ale člověk ničí poslední oázy volné přírody a vyhubí možná většinu živočišných druhů. Poraněná příroda by mohla ohrozit i samo přežití Sapiens. V důsledku globálního oteplování, zvyšujících se hladin oceánů a masivního znečištění by se životní podmínky na Zemi mohly velmi zhoršit a lidstvo by muselo vynaložit nesmírné úsilí, aby zvládlo přírodní katastrofy, které si svou činností přivodilo. Věda a technika nám sice umožňují krotit sílu přírody a přizpůsobit ekosystém lidským potřebám a zálibám, ale právě tím vznikají nebezpečné vedlejší účinky. Pokusy zvládnout přírodu drastickou manipulací mohou vést k ještě většímu chaosu.

Často se mluví o ničení přírody. Nejde však o likvidaci, jde o proměnu. Přírodu nelze zničit. Když před pětašedesáti miliony let vyhubil asteroid dinosaury, vytvořil zároveň podmínky pro rozvoj savců. Dnes hubí lidstvo jeden živočišný druh za druhým a možná zničí i samo sebe, ale některým živočichům nové podmínky náramně vyhovují. Krysy a švábi si vedou velmi dobře a nejspíš by vylezli i z doutnajících sutin nukleárního Armagedonu a množili se vesele dál. Za 65 milionů let možná zhodnotí inteligentní krysy devastaci způsobenou člověkem a pocítí podobnou vděčnost jako my, když si připomeneme dávný meteorit, jenž ukončil nadvládu dinosaurů a vytvořil podmínky, z nichž jsme vzešli.

Poplašné zvěsti o nadcházejícím konci lidstva jsou však poněkud předčasné. Od nástupu průmyslové revoluce si vedeme stále lépe. V roce 1700 byla planeta domovem 700 milionů lidí, v roce 1800 nás bylo 950 milionů, do roku 1900 se počet bezmála zdvojnásobil na 1,6 miliardy, v roce 2000 už bylo miliard 6 a dnes žije na Zemi více než 7 miliard Homo sapiens.


Ukázka je z knihy Sapiens, kterou vydalo nakladatelství Leda.
Bližší informace o knize se můžete dočíst v článku Vývoj lidstva od zvířat k bohům.

Celou ukázku najdete zde.

Nakladatelství Leda je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Od založení v r. 1992 usilují o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost. Autoři publikací jsou renomovaní odborníci s hlubokou jazykovou a metodickou erudicí. Na každé jazykové publikaci se prakticky podílejí i rodilí mluvčí, kteří slovníky a učebnice podrobně lektorují, provádějí jazykovou úpravu či vytvářejí audionahrávky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSapiens
Od zvířete k božskému jedinci

Harari, Yuval Noah

Leda, 2013

Napsat komentář