Homérova Iliada z moderního pohledu

Achilleova píseň
Již brzy se na pultech českých knihkupectví objeví historický román Achilleova píseň, kniha, jejímž základem je hrdinský epos Ilias starořeckého básníka Homéra. Autorka na něm pracovala celých deset let a příběh se nese především v milostném duchu.

Řecko v časech hrdinů. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea.

Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není – silný, krásný, syn bohyně –, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího – k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy.

Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí, sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká. Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru.

Titul vydalo nakladatelství Host.

Achilleova píseň

Autor: Madeline Millerová

Překlad: Tomáš Kačer
Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Datum vydání: 16. ledna 2014 

Přečtěte si víc o knize Achilleova píseň a prolistujte si ukázku z ní 

 

Napsali o knize

Achilleova píseň je poctou odborníka Iliadě a zároveň pozoruhodným originálním uměleckým dílem nesmírně talentované debutující spisovatelky. Madeline Millerová nám nabízí nový pohled na trojskou válku a její hrdiny. Výsledkem je kniha, kterou nelze odložit.

- Ann Patchettová, autorka Země divů

Skvělá prvotina Madeline Millerové Achilleova píseň je příběhem velké vášnivé lásky mezi Achilleem a Patroklem, stejně tragické, jako byla láska Romea a Julie. Nové ztvárnění největšího válečného eposu západního světa představuje velkou výzvu i pro odborníka, jako je Millerová. Zvládla ji s ohromující grácií a stylem plným napětí.

– The Dallas Morning News

O autorce

Madeline Millerová

Madeline Millerová (1978) se narodila v Bostonu. Vystudovala latinu a klasickou řečtinu, poté se specializovala na adaptaci klasických textů do moderní podoby. Deset let vyučovala na střední škole latinu, klasickou řečtinu a Shakespeara. V současnosti žije, učí a píše v Cambridgi v Massachusetts. Achilleova píseň je jejím prvním románem. V roce 2012 získal cenu Orange za beletrii psanou ženami a umístil se v žebříčku bestsellerů New York Times. V současnosti se překládá do více než dvaceti jazyků.

(Informace o autorovi a foto: nakladatelství Host)


hostNakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAchilleova píseň

Millerová, Madeline

Host, 2014

Napsat komentář