Je tlustá, škaredá a nemilovaná, ale získá si vaše srdce

Brenda Veliká
Po Americe se prochází velké množství lidí s nadváhou a většinou to moc neřeší. Brenda je z toho nešťastná. Je jí jasné, že se stala obětí genů předaných rodiči, a že se svojí chutí na sladké asi také brzy neprojde dveřmi. Jenže má šestnáct let a moc ráda by také prožila první lásku. Jak na to?

Když se pera chopí C. D. Payne (*1949) autor světoznámého bestseleru Mládí v hajzlu, pak je jasné, že se život Brendy Blattové, hlavní hrdinky knihy Brenda Veliká, kterou na předvánoční trh vypustilo nakladatelství Jota, od základu změní. C. D. Payne je americký volnomyšlenkář a spisovatel. Původně vystudoval historii na Harvardu. Vystřídal asi třicet různých zaměstnání, ale u žádného nevydržel. Nyní má své nakladatelství, muzeum karavanů a píše knihy. Pro ty je jeho znalost různých prostředí i profesí velkým přínosem. Z jeho díla jsme vám již představili romány Neviditelný, Mládí furt v hajzlu a Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla. Pro všechny je charakteristická nadsázka a humor.

Jinak tomu není ani v jeho poslední u nás vydané knize, určené dospívajícím dívkám. Brenda Blattová má šestnáct, je tlustá, ošklivá, nemá žádné kamarádky ani přítele a své vyhlídky vidí pouze v černých barvách. Maminka je široká tak, že neprojde dveřmi, tatínek přes břicho nevidí svoje chodidla, bratr Buford také vyniká rozložitou postavou, a tak není divu, že se Brenda neopovažuje doufat, že by někdy zhubla. Jenže má skvělou hubenou a zároveň bohatou babičku, která se rozhodne život své vnučky změnit. Zaplatí jí proto soukromou internátní školu ve Stocktonu. Zpočátku to vypadá, že kromě týrání malými porcemi jídla zůstane vše při starém. Ale vzápětí získá první kamarádky z řad školních outsiderů. Ovšem totální proměna nastane, když si ji za přítelkyni vybere nejkrásnější dívka Marie Malencottiová.

Najednou se Brenda vyšvihne na žebříčku oblíbenosti, stane se prezidentkou tajného dívčího spolku Arkáďanky a zpěvačkou klučičí akordeonové kapely. Dokonce se blýská na časy i co se týče jejich milostných zkušeností. Není toho dobrého najednou moc? Co může za náhlou oblibu Brendy – je to opravdu jen její přátelství s krásnou Marií, nebo toho přitažlivého má v sobě víc, než kdy tušila?

Pokud se chcete opravdu od plic zasmát, pak je kniha plná ironie, dívčích soubojů, lásek a tajností to pravé pro vás. Popravdě si myslím, že dokonce ani nezáleží na pohlaví čtenáře nebo věku, u komických scén z dívčího internátu se pobaví určitě všichni, kdo mají smysl pro humor. C. D. Payne vládne perem opravdu skvěle. Vykreslil báječně prostředí dívčí školy, její zastaralý pevný řád, který právě vybízí k porušování všech pravidel, i tajné souboje Arkáďanek a Delfanek. Mezi jeho hrdiny najdeme trpasličího homosexuála, ale i zamilovaného profesora. Každičkou postavu prokreslil dovednými tahy, až ožívá před očima a čtenář si připadá jako v dobrém americkém filmu.

Nejvíce si ale zamiluje Brendu samotnou. Je to kus ženské s velmi nízkým sebevědomím, která ale dobře reaguje na pozvání do středu dění. Tak se z ošklivky může vyloupnout milá a zábavná společnice pro dlouhé zimní večery. Její ironie, nadsázka a humor vás totiž určitě dostanou.

Pokud jste zvědaví, jak si příštím rokem pětašedesátník poradil se studentským životem obézní dívky, pak mohu doporučit jediné – přesvědčte se o tom sami a knihu Brenda Veliká si přečtěte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrenda Veliká

Payne, C. D.

Jota, 2013

Napsat komentář