Tipy na knihy oceňovaných autorů

Cena
Není to tak dávno, co jsme vám představili několik titulů úspěšných autorů, jejichž knihy získaly různé literární ceny. Dnes pro vás máme připraveny další úspěšné knihy úspěšných autorů!

Zdroj: Knížní klub

První oceněná autorka v dnešních tipech se jmenuje Vladimíra Klimecká, rodačka z Horní Bečvy, která je členkou Literárního kruhu autorů Hodonínska. Její kniha Druhý život Marýny G. popisuje život čtyř žen v různých obdobích české historie 20. století. Kniha byla oceněna Literární cenou Knižního klubu pro rok 2013. Tato cena má u nás již osmnáctiletou tradici a oceněný rukopis vychází knižně v den jejího udělení. Knihu vydalo nakladatelství Knižní klub.

 Druhý život Marýny G.

Autorka: Vladimíra Klimecká

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-242-4111-1

Přečtěte si více o knize Druhý život Marýny G.

Prolistujte si také ukázku z knihy 

Svět žen je vždy jiný než svět mužů. Kronika velké valašské rodiny, v níž projdeme celé 20. století, je psána výhradně z perspektivy žen. Marýna, Růža, Josefka a Fany — kolem nich míjejí československé dějiny se všemi zvraty, propastmi a výšinami, nadějí i rezignací. Obě světové války, osvobození, 50. a 60. léta rezonují ve třech příbězích, čtvrtý je ukotven v naší současnosti. 

———————————————

Marie-Pierre Reyová, francouzská spisovatelka a profesorka specializující se na ruskou a sovětskou historii, napsala knihu o Napoleonově tažení na Rus. Je velmi zajímavé podívat se na Napoleonské války i jinak, než jak je známe z učebnic dějepisu. Díky pestrému líčení doby a díky dokumentaci z přístupných archivů, byla kniha Tragické tažení 1812 vyznamenaná francouzskou literární cenou Fondation Napoléon za rok 2012. Knihu u nás vydalo nakladatelství nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Tragické tažení 1812

Autor:  Marie-Pierre Reyová

Počet stran: 392
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7306-552-2

Přečtěte si více o knize Tragické tažení 1812

Přečtěte si také krátkou ukázku z knihy v našem článku

Kniha sleduje Napoleonovo tažení na Rus v celém průběhu vojenských operací s kritickým pohledem na jejich lidské náklady, ztráty, oběti a utrpení. Kritický pohled zachycuje také případy lidské nízkosti, kdy „nositelé civilizace“ se odhalují jako bezohlední kořistníci. Barvitě je zachycena také atmosféra života v Moskvě v očekávání okupace, během ní a těsně po ní.


———————————————

Zdroj: Kniha Zlín

Ten, kdo se orientuje v detektivním literárním žánru, určitě zná jméno Jo Nesbø. Tento talentovaný norský spisovatel, specialista na detektivky, získal za své knihy již řadu cen. Dnes si představíme knihu Spasitel, která byla v roce 2009 nominována na literární cenu CWA International Dagger udílenou za nejlepší detektivní román. U nás knihu vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Spasitel 

Autor: Jo Nesbø

Překlad: Kateřina Krištůfková 
Počet stran: 526
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-87497-08-1

Přečtěte si více o knize Spasitel a prolistujte si ukázku z knihy

16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Chorvatský nájemný vrah s červeným šátkem kolem krku dokončil svůj poslední úkol a opouští nepozorován místo činu. Následujícího dne při pohledu do ranních novin zjistí, že zastřelil nesprávného muže. Chorvat nemá peníze, nemá kde spát, docházejí mu náboje ve zbrani, a především policie v čele s Harrym Holem už je mu na stopě. 

———————————————

Jako poslední knižní tip jsme si pro vás připravili knihu Zuckerman zbavený pout. Tuto knihu napsal známý americký prozaik Philip Roth, který byl kandidátem Nobelovy ceny za literaturu. Philip Roth se také významně podílel na propagaci české a polské literatury a získal již mnohá literární ocenění. Tím posledním je Cena Mezinárodního PEN klubu a Allenovy nadace za službu literatuře. Knihu u nás vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Zuckerman zbavený pout

Autor: Philip Roth

Počet stran: 168
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-204-2508-9

Přečtěte si více o knize Zuckerman zbavený pout

Přečtěte si také ukázku z knihy 

V románu Philip Roth v roce 1981 zpracoval vlastní zážitky z doby před více než deseti lety, kdy v roce 1969 vydal román Portnoyův komplex. Zuckerman zbavený pout barvitě zachycuje bouři mediální a čtenářské pozornosti, kterou na sebe Nathan Zuckerman strhl románem Carnovský.


Jaké literární ceny znáte? Vybíráte knihy podle toho, jak jsou hodnoceny? Napište nám!

Nenechte si ujít šanci a vydražte si tyto knihy
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTragické tažení 1812
Napoleonův vpád do Ruska v novém světle

Reyová, Marie-Pierre

Pavel Dobrovský – BETA, 2013

zobrazit info o knizeSpasitel

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2013

zobrazit info o knizeDruhý život Marýny G.

Klimecká, Vladimíra

Euromedia Group, 2013

zobrazit info o knizeZuckerman zbavený pout

Roth, Philip

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář