Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě

uvodni
Kde nesmí chybět správný knihomol? No přeci na knižním veletrhu! Havlíčkův Brod hostil Podzimní knižní veletrh.

Barevný podzim přinesl již tradiční Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, pořádaný nakladatelstvím Hejkal. Na letošním 23. ročníku, který se konal ve dnech 18. a 19. října, nesměla naše redakce chybět.

Od pátku byl veletrh otevřen pro veřejnost, od desíti hodin proudily do Kulturního domu Ostrov skupinky lidí. Po zakoupení vstupenky studuji program vylepený na stěně, plánek ani program nejsou v ceně vstupenky. Rozmýšlím se, zda vyjít po schodech do prvního patra, anebo zamířit vpravo do předsálí, kde slyším ruch. Rozhodnu se postupovat systematicky, a tak zamířím do předsálí. Těch několik stánků obejdu se zvědavostí mi vlastní. Poté se pouštím více do nitra, jedním ze dvou vchodů vcházím do velkého sálu. Pohlédnu na šest dlouhých řad napříč celou místností, stánky postavené jeden vedle druhého, celý prostor je maximálně využitý. Dokonce i pódium hostí stánky knihkupců. Jediná nevýhoda pódia je, že na něj vedou jen jedny neširoké schody pouze pro jednoho člověka. Úzké uličky slouží akorát pro dva proudy, jeden vpřed, další vzad, jako na silnici. Kdo chce zvolit rychlejší přesun, když se „doprava“ ucpe, musí projít prostředkem.

Vystavovala zde nakladatelství velká a známá (Academia, Argo, Atlantis, BB/art, Dokořán, Epocha, Fragment, Grada Publishing, HOST, Metafora, Mladá Fronta aj.), a ta, která se do povědomí čtenářů teprve zapisují a často nesou jméno samotného autora knih. Dalšími vystavovateli byly: Centrum Vysočina, Český PEN klub, Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana, Knihovna Václava Havla, Krajská knihovna Vysočiny, Literární noviny. Prezentovaly se zde také tiskárny a univerzity z různých měst.

Největší koncentraci lidí jsem zaznamenala u knih pro děti, kde bylo možno zakoupit pexesa, různé hry, leporela. Nejvíce mě pobavili plyšoví Lichožrouti (postavičky z dětských knížek Pavla Šruta). Prohlížela jsem si krásně nakreslené kalendáře, obrazy a ozdoby do dětských pokojíčků, papírová, loutková divadla, pohádky a kulisy.

V 11.30 na stánku nakladatelství Šulc-Švarc podepisoval svoji nejnovější knihu Co oči nevidí spisovatel, překladatel a básník Jiří Žáček. Přestože se jedná o lyrickou sbírku, většina jeho fanoušků byla věku školního. Tudíž nedochází jen k podpisu knih, ale také deníčků a diáříků. Na závěr společné foto autora s houfem dětí a kluci a holky zas běží o stánek dál.

V pravé poledne jsem se zúčastnila autorského čtení laureátů Ceny Jiřího Ortena – Marka Šindelky, Jany Šrámkové a Ondřeje Buddeuse. Neváhejte shlédnout naši reportáž.

V 13.00 ve stejném salónku četla ze své nejnovější knihy pro děti Julie mezi slovy spisovatelka Petra Dvořáková. Co pobavilo celý sál, se dozvíte v naší následující reportáži.

Lehce před čtrnáctou hodinou, za doprovodu četné ochranky, zamířil ke stánku nakladatelství Fragment bývalý prezident České republiky Václav Klaus. Po krátkém úvodním proslovu podepisoval své knihy. Zvědavost přítomných zvítězila nad negací, tudíž se v davu přihlížejících potkali jak příznivci, tak odpůrci bývalého prezidenta.

V 15.00 v prostoru PEN pořádala Masarykova univerzita besedu s RNDr. Ivanem Mrázkem, geologem a cestovatelem o jeho nové knize Drahé kameny starověkých civilizací. Pan Mrázek barvitě líčil své osobní zážitky z cest.

Ve stejnou dobu, jen o pár metrů vedle, probíhala na stánku nakladatelství Druhé město autogramiáda Michala Viewegha. Jeho nejnovější kniha Můj život po životě psaná formou deníku vyšla tento měsíc. Známý spisovatel podepisoval nejen svoji novinku, ale také knihy vydané v předchozích letech.

V prvním patře mě zaujaly vystavené obrazy zobrazující krásy našeho hlavního města. Výtvarník Ivan Svatoš nejen rád maluje Staré Město pražské, ale také ručně přepsal kaligrafickým perem, ilustroval a vydal knihu Máj od Karla Hynka Máchy ve svém Svatošově nakladatelství.

Postupně jsem míjela stánky s učebnicemi, cestopisy a slovníky od nakladatelství Lingea, cykloknihy, křížovky. V antikvariátech, kde ceny knih začínaly na pouhých třiceti korunách českých, jsem objevila například knížky o rybaření, přírodě, fantasy, románky pro ženy, životopis Edith Piaf, zkrátka „všehosměs“. Některé stánky prodávaly přímo na váhu. Posléze moji pozornost upoutal malý stoleček na balkónku. Kochala jsem se pohledem na nádherné nástěnné kalendáře s fotografiemi z cest po Jižní Americe od autorky Zuzany Samkové. Vybrat jsem si mohla i magnetky a pexesa s příběhy zvířátek či diáře.

Knihy se prodávaly se slevou 10 až 50 %. Někteří účastníci přišli předvídavě s batohy či nákupními taškami na kolečkách. Mně stačil můj batůžek, i tak bylo někdy náročnější se s ním proplést davem, nezavazet. Volné ruce, které se tak rády dotýkají knih, se mi však hodily.

Program byl pestrý a návštěvnost všech věkových skupin hojná. Podzimní knižní veletrh v krásném Havlíčkově Brodě se již stal tradiční akcí, která láká stále více účastníků z řad nakladatelů a knihkupců i čtenářů. Z čehož vyplývá, že ať už se knižní veletrh koná v naší stověžaté matičce, anebo na Vysočině u řeky Sázavy, knihomolů je všude stále dost. :-)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLichožrouti navždy

Šrut, Pavel - Miklíková,Galina

Paseka, 2013

zobrazit info o knizeCo oči nevidí

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2013

zobrazit info o knizeJulie mezi slovy

Dvořáková, Petra

Host, 2013

zobrazit info o knizeMůj život po životě

Viewegh, Michal

Druhé město, 2013

Napsat komentář