Ladislav Špaček radí byznysmenům

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bývalý tiskový mluvčí Václava Havla, pedagog, žurnalista a odborník na etiketu Ladislav Špaček zavítal v tomto roce už podruhé do Brna. Zatímco svou poslední návštěvou potěšil hlavně rodiče s dětmi, jeho nová kniha je zaměřená na perfektní vystupování ve sféře byznysu.

Ladislava Špačka našim čtenářům jistě představovat nemusíme. Na jaře jsme vám přinesli reportáž z autogramiády dětské knihy Dědečku, vyprávěj. Předposlední sobotu v září pan Špaček představil v Caffé Knihcentrum v OC Olympia Brno svou zbrusu novou knihu Business etiketa a komunikace. Publikace má být učebnicí etikety, komunikace, prezentace, rétoriky a komunikace s médii. Do cílové skupiny čtenářů více než třistapadesátistránkové příručky s bohatou fotopřílohou patří manažeři v byznysu, úředníci, politici, podnikatelé, realitní makléři a jistě mnoho dalších. Jak nám sám autor hned na začátku besedy vysvětlil, v přehršli nabídek a služeb se spousta lidí orientuje zejména podle dojmu, jaké na něj konkrétní osoby udělají. A také při vyjednávání na mezinárodní úrovni se podle pana Špačka bez zažitých pravidel etikety nikdo neobejde.

Po tomto obšírnějším uvedení knihy a důvodů jejího zvyku přešel pan Špaček k vyprávění o komunikaci a vzájemném naslouchání v mnohem obecnější rovině. S laskavým humorem předváděl běžné situace ze života, kdy nám znalost pravidel mezilidského kontaktu může velice ulehčit soužití. A někteří z přítomných mužů si jistě vzali k srdci jeho rady, jak udělat partnerce radost a zároveň toho až tolik neříct.

Po vyprávění přišly na řadu otázky návštěvníků akce. Hned první z nich zabrousila k tématu, které nás pod pojmem etiketa napadle jako první – vhodné oblečení. Kdo to snad netušil, ten se dozvěděl nejenom, že spodní knoflík u obleku zůstává vždy rozepnutý, ale také proč. A proč by se měl muž vždy zeptat přítomných dam, než si rozepne sako a povolí kravatu. Kdo snad také neví a touží se to dozvědět, toho nezbývá než odkázat na příslušnou kapitolu v některé ze Špačkových knih.

Druhý dotaz byl z trochu jiného soudku. Paní Romana Čechová, která uváděla celou besedu, položila otázku na tělo: Jaké nejhorší faux-pas se člověku tak zběhlému ve společenském styku mohlo stát?

Ke konci besedy se řeč stočila ještě na mezinárodní a kulturní rozdíly a důležitost jejich respektování. Tu nám pan Špaček ilustroval dramatickým příběhem z jeho cest jako prezidentského doprovodu. Další zážitky z toho období najdou zvědaví čtenáři v knize Deset let s Václavem Havlem. Čas určený na setkání bohužel utekl velmi rychle a přešlo se ke slibované autogramiádě. Byla radost vidět na jedné straně ochotu hosta a schopnou organizaci knihkupectví, a na druhé straně opravdový zájem a nadšení početných návštěvníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBusiness etiketa a komunikace

Špaček, Ladislav

Ladislav Špaček, 2013

Napsat komentář