Průřez tvorbou Zdeňka Hanky

Spisovatel_Zdenek_Hanka_nahled
Zdeněk Šťastný začal psát koncem osmdesátých let pod pseudonymem Zdeněk Hanka. Pak odjel do Kanady a soustředil se na budování své lékařské kariéry. K psaní se vrátil až o několik let později…

S českým spisovatelem a lékařem žijícím v Kanadě jste se mohli seznámit v rozhovoru Do Kanady za českým autorem. Dnes bychom vám rádi představili některé jeho knihy, které vyšly v nakladatelství Mezera v letech 2009 a 2010.

Zdeněk Hanka znovu začal psát po delší odmlce a navázal tak na své předchozí práce Vila v Rokli, Lék pod kůží, Zoologická zahrada – vyšlo v Braillově písmu – a Uspávanka. V románu Kavárna vypráví dva paralelní příběhy, jeden o čtveřici přátel, druhý o bezohledném advokátovi Markovi.

Zdeněk Hanka: Kavárna

Počet stran: 236
Formát: 155 x 214
ISBN: 978-80-87148-16-7
Vazba: vázaná
Doporučená cena: 275 Kč

Kniha Kavárna je poutavý příběh o věcech mezi nebem a zemí, ale i těch o nic méně uchopitelných, přesto velmi pozemských. Napínavě psaný román, Rudynek a jeho přátelé, kavárnička ve Francii a nakonec otázka: Dají se podle aury přečíst lidé?

—————————————————

Autor o svém psaní říká, že mu umožňuje vytvářet nové přátele a nabízet je také svým čtenářům. Pokud na scénu vstoupí postava záporná, pak prostě zanikne zavřením knížky. Jak sám uvádí, nechává své hrdiny jednat a jít příběhem a on děj pouze zapisuje.

obálka knihy PlatinaZdeněk Hanka: Platina

Počet stran: 192
Formát: 155 x 214
ISBN: 978-80-87148-19-8
Vazba: vázaná
Doporučená cena: 275 Kč

Napínavý příběh o hledání ve vnějším i vnitřním světě – neobvyklá vidění, operace hlavy a zdánlivě hladká ubíhající cesta; dvě dějové linie, které se míjejí a nakonec propojí v nečekaném rozuzlení.

—————————————————

Děti vidí svět jinýma očima, protože se tak docela očima nedívají. Kolik je toho skryto ze světa dětí pohledu dospělého! Není často tak krkolomné soužití dospělých důsledkem toho, že dospělí učí děti a nikoli děti dospělé? Hrdinou příběhu je malý člověk. Holčička. Ačkoli o tom neví, řídí osudy dospělých kolem sebe zásadním způsobem a mění jejich životní cesty.

obálka knihy Hedvábný řetěz

Zdeněk Hanka: Hedvábný řetěz

Počet stran: 274
Formát: 110 x 150
ISBN: 978-80-87148-25-9
Vazba: vázaná
Doporučená cena: 222 Kč

Malá Naema, černošská holčička, vyrůstá v dětském domově; Ivo a Renata, kteří sami děti mít nemohou, ji adoptují jako svou dceru. A zde začíná jejich společná a nelehká cesta.

—————————————————

Poslední z knih, které vám chceme představit, je inspirována autorovým životem. V poutavém příběhu se setkáváme s lékařem, který se s rodinou odstěhuje do Kanady, nevzdává se a i přes překážky jde za svým cílem…

obálka knihy Partitura pro srdce

Zdeněk Hanka: Partitura pro srdce

Počet stran: 212
Formát: 155 x 214
ISBN: 978-80-87148-20-4
Vazba: vázaná
Doporučená cena: 275 Kč

Příběh úspěšného lékaře, který je donucen k odchodu do Kanady, opustí sice skalpel, ale ne víru v sebe sama. „Sám sebe člověk pozná ve chvíli, kdy je donucen stát na okraji, dívat se do očí hrozbě. Nikde nejsou otěže, které by mohl uchopit, ruce má prázdné.“


Vlastním jménem Zdeněk Šťastný, narozen 20. ledna 1956 v Uherském Hradišti, od školních let žije v Praze a od roku 1999 v Kanadě. O svém psaní říká, že múzy ho navštěvují jen z čiré zvědavosti. Zdeněk Hanka získal zkušenost s jevištěm, amatérským filmem, byl aktivním členem hudební skupiny a rád maluje. Psát začal během studentských let drobnými povídkami, soubor Rozhovory s oblohou nebyl nikdy publikován a vycházel z jeho horolezecké činnosti. Rozhodl se pro studium medicíny, po ukončení studia pracoval v nemocnici Kadani, později v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze jako novorozenecký lékař. Ve druhé polovině devadesátých let předkládá privatizační projekt zdravotnického zařízení, jehož je ředitelem. Projekt je vládou podpořen a schválen pro realizaci. Tlak vnějších subjektů zainteresovaných na privatizaci ho přinutí ustoupit od privatizace a odstěhovat se s rodinou do Kanady.

Více se o autorovi i jeho tvorbě můžete dočíst na internetových stránkách http://www.zdenekhanka.cz.

Zdroj informací a foto: Zdeněk Hanka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHedvábný řetěz

Hanka, Zdeněk

Mezera, 2010

zobrazit info o knizeKavárna

Hanka, Zdeněk

Mezera, 2009

zobrazit info o knizePlatina

Hanka, Zdeněk

Mezera, 2010

zobrazit info o knizePartitura pro srdce

Hanka, Zdeněk

Mezera, 2010

Napsat komentář