Knihy, ze kterých vám strachem půjde mráz po zádech

eyes-1406451-m
Někteří autoři ve své literární praxi vyzkouší mnoho. O některých se tvrdí, že jejich autorská práce zraje jako víno. Jste čtenářem románů Stephena Kinga? Dnes vás provedeme několika úspěšnými romány z různých etap jeho života.

Právě dnes slaví Stephen King své šedesáté šesté narozeniny. Pojďme se společně podívat na jeho knihy, které u nás vydalo nakladatelství Beta Dobrovský.

První román Stephena Kinga

Šaty si poprvé oblékla 27. května ráno ve svém pokoji. Koupila si k nim zvláštní podprsenku, která jí patřičně zdvihala prsa (ne že by to nějak potřebovala), ale přitom ponechávala jejich horní polovinu obnaženou.
Když si ji na sebe vzala, zmocnil se jí závratný, snový pocit, jakási směsice studu a vyzývavého vzrušení.
Šaty sahaly téměř na zem. Sukně byla volná, ale v pase stažená, látka bohatá a nezvyklá na kůži – Carrie dosud nosila jen vlněné a bavlněné látky.
Šaty hezky splývaly, ale i tak ještě chyběly střevíčky. Carrie hned nedostatek napravila. Pak si urovnala límeček a odešla k oknu. Ve skle viděla jen neurčité obrysy, ale všechno se zdálo v pořádku. Později třeba…
Dveře se za ní otevřely s tichým cvaknutím kliky, a když se Carrie otočila, uviděla matku.
Měla na sobě bílý pracovní svetr a v jedné ruce držela černou kabelku.
V té druhé měla Ralphovu bibli.
Podívaly se na sebe.
Carrie se podvědomě napřímila. Stála v paprscích ranního slunce, které sem pronikaly oknem.
„Červené,“ zabručela matka. „To jsem si mohla myslet, že budou červené.“
Carrie mlčela.
„Vidím ty tvé nečisté polštáře. Každý je uvidí. Budou si prohlížet tvé tělo. V Knize se praví…“
„Mami, to jsou moje prsa. Má je každá žena.“
„Sundej si ty šaty,“ řekla matka.

———————————————————

A jak to bylo dál? Přečtete si více o Kingově poutavé prvotině Carrie i delší ukázku.

Děj Kingova prvního románu se odehrává mezi americkými teenagery. Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě neočekávaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí.


Je libo trochu sci-fi?

V období, kdy měl Stephen King problémy s velkým množstvím alkoholu a drogami, napsal román Tommyknockeři. Na toto období sám není pyšný, i přesto jeho literární um neztrácel na atraktivnosti.

Bobbi sáhla po svítilně – a vtom jí strnula ruka.
Na protější stěně zahlédla jakousi zelenou skvrnu, hned vpravo od příborníku strýce Franka. Skvrna povyskočila o pět centimetrů, pohnula se doleva, potom doprava. Bobbi se přízračnou silou déjà vu okamžitě vybavil nedávný sen. Opět pomyslela na svítilnu v Poeově povídce, ale tentokrát se s ní mísila ještě jedna vzpomínka: na Válku světů. Na tepelný paprsek nájezdníků z Marsu, který rozséval zelenou smrt po Hammersmithu.
Otočila se k psovi. Uslyšela, jak jí v krku jako zanesené panty zavrzaly šlachy. Věděla, co uvidí. Světlo vycházelo z Peterova oka. Levého oka. Zářilo strašidelným zeleným přísvitem Eliášova ohně, který se po klidném, dusném dnu vznáší nad bažinou.

———————————————————

Zaujala vás ukázka? Přečtěte si více o knize Tommyknockeři

Bobbi, spisovatelka žijící poklidným způsobem na své farmě, jednou v lese zakopla o kus kovu. Poháněna nevysvětlitelnou zvědavostí začala kopat a postupně za pomoci ostatních odhalovat zabořený vesmírný koráb. „Tommyknockeři“ potřebují lidské bytosti pro výrobu energie. Mění fyzicky i psychicky Bobbi i ostatní obyvatele Havenu a nutí je pomocí hrůzných vynálezů ničit všechny, kteří jsou proti nim. Ubrání se lidé? Kolik životů bude obětováno, aby vetřelci mohli odletět?


Z etapy rekonvalescence

V roce 1999 Stephen King prožil vážnou autonehodu, která si žádala dlouhé zotavování. I přes to však vznikly velmi poutavé knihy, které stojí za přečtení!

Všechny ručičky přístrojů na řídicí desce sklesly a strnuly.
„Co to sakra je?“ zahučela Claudie Sandersová. Otočila se k Chuckovi. Měla vykulené oči, ale nejevila známky paniky, jen překvapení. Na paniku nebyl čas.
Chuck řídicí desku vůbec neviděl. Viděl jen, jak se čumák letadla bortí a hrne se k němu. Pak  uviděl, jak se obě vrtule oddělují.
Vidět víc už nestačil. Nestačil vůbec nic. Seneca nad silnicí číslo 119 explodoval a rozprášil po krajině ohnivý déšť. Z nebe se řítily jeho součásti. Vedle úhledně rozříznutého sviště dopadlo se zaduněním Claudettino předloktí, z něhož se ještě kouřilo.
Bylo dvacátého prvního října.

———————————————————

Zjistěte více o knize Pod kupolí. Přečtěte si také jeho delší ukázku

Malé městečko odřízne od okolního světa neproniknutelná bariéra neznámého původu a obyvatelé jsou náhle ponecháni sami sobě. Ovzduší je postupně znečišťováno, zásoby se tenčí, energetické zdroje docházejí, pokusy o proražení bariéry jsou marné. Vláda státu je bez ohledu na veškeré své zdroje bezmocná a může pouze zvenčí přihlížet.


Pokud byste si chtěli přečíst více kratších příběhů v jedné knize, doporučujeme nahlédnout do sbírky Černočerná tma.

Streeter si toho nápisu všiml jen proto, že musel zastavit a vyzvracet se. Poslední dobou zvracel často a přicházelo to skoro bez varování – někdy se mu předtím udělalo jen trochu nevolno, jindy ucítil vzadu v ústech mosaznou pachuť a někdy ho nevarovalo vůbec nic.
Prostě grg a už to jelo ven. Řídit auto bylo tudíž nebezpečné, jenže teď řídil každý den, částečně proto, že nejpozději od podzimu si už volantu neužije, a částečně proto, že měl hodně o čem přemýšlet. A za volantem se mu vždycky přemýšlelo nejlíp. Nacházel se na Prodloužené Harris Avenue, široké komunikaci, která se táhla dvě míle souběžně se silnicí na letiště okresu Derry a kolem obchodní zóny, což byly většinou motely a sklady. Ve dne bylo na této komunikaci rušno, protože spojovala západní a východní stranu Derry a také obsluhovala letiště, ale večer silnice osiřela. Streeter zajel na stezku pro cyklisty, popadl blicí igelitový pytlík z hromady dalších na vedlejším sedadle, vnořil do něj obličej a nechal to vyletět. Večeře pořádala reprízu. Byl by si ji prohlédl, kdyby otevřel oči. Neudělal
to. Když člověk viděl jedny svoje zvratky, viděl všechny.

———————————————————

Přečtěte si více o knize Černočerná tma a podívejte se na další ukázku z ní

Ve čtyřech temných příbězích nám mistr napětí Stephen King připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života. Nejenže si nemůžeme být jisti, jestli opravdu známe své nejbližší, ale ani nevíme, čeho jsme v jistých situacích sami schopni. „V každém z nás se skrývá cizinec…,“ tvrdí autor.


O jednom z jeho nejlepších děl

V roce 2012 u nás nakladatelství Beta Dobrovský vydalo jedno ze zatím nejlepších děl Stephena Kinga, která byla v USA v roce 2011 nominována mezi nejlepší romány roku. Řeč je o knize Dallas 63, ve které se snoubí napínavé vyprávění s širokým záběrem děje.

Ve čtvrt na jedenáct jsme se dostali na Harry Hines Boulevard a minuli ukazatel k letišti Love Field. Tři minuty poté došlo k nehodě. Doufal jsem, že se nic takového nestane, ale vyhlížel jsem ji a čekal na ni, a když na křižovatce Hines a Inwood Avenue projel popelářský vůz stopkou, byl jsem aspoň napůl připravený. Už jsem něco podobného zažil, tehdy cestou na hřbitov Daleká vyhlídka v Derry. Popadl jsem Sadie za krk a stlačil jí hlavu ke klínu. „Dolů!“
Za vteřinu to s námi hodilo proti přepážce, která oddělovala řidiče od cestujících. Rozbilo se sklo. Zaskřípal kov. Všichni, kdo stáli, vyletěli dopředu jako ječící hromada mávajících končetin, tašek a svátečních klobouků. Bílý dělník, který předtím řekl Fňukno, visel zlomený v pase přes pokladničku, která stála na začátku uličky. Veliká hospodyně prostě zmizela, zavalená lidskou lavinou.


Přečtěte si více o knize Dallas 63 a nepřehlédněte i ukázku

Jake Epping je pětatřicetiletý učitel angličtiny na střední škole v Lisbon Falls, stát Maine, který si přivydělává učením v jednom vzdělávacím programu pro dospělé. Netrvá dlouho a Jake dostane od jednoho ze studentů slohovou práci. Jakeovi prozradí tajemství: jeho skladiště je portálem do roku 1958. Vyšle Jakea na šílenou – a šíleně nemožnou – misi, při které se má pokusit zabránit vraždě Kennedyho. A tak začne Jakeův nový život pod jménem George Amberson v novém světě, kde žije Elvis, JFK, neklidný samotář Lee Harvey Oswald a krásná středoškolská knihovnice Sadie Dunhillová, která se stane láskou Jakeova života – života, který porušuje všechna běžná pravidla času.


Firma Pavel Dobrovský BETA s.r.o. byla založena v roce 1990. Věnuje se nakladatelské činnosti, distribuuje knižní produkci od více než 300 nakladatelů a obchodních partnerů po celé České republice. Zajišťuje distribuci zboží i na Slovensko. Provozuje maloobchodní síť prodejen, spolupracuje s knihovnami, školami, nemocničními zařízeními, kterým poskytuje zajímavé slevy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTommyknockeři

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2013

zobrazit info o knizeCarrie

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2007

zobrazit info o knizeČernočerná tma

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2011

zobrazit info o knizePod kupolí

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2010

zobrazit info o knizeDallas 63

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2012

Napsat komentář