Vrah, který k smrti miluje

big_nocni-lovec-165010
Další sadistický psychopat přichází na scénu. Tentokrát krvelačný neznámý unáší ženy v nejlepších letech, zašívá jim ústa a genitálie a nechává je, aby umíraly ve strašlivých bolestech. Dopadení vraha je jako obvykle na detektivu Robertu Hunterovi.

V pořadí již třetí detektivní román Chrise Cartera, nesoucí název Noční lovec, vydalo roku 2013 nakladatelství BB/art. Chris Carter se narodil v Brazílii, v rodině italského původu. Vystudoval psychologii a soudní psychologii na University of Michigan. Jako člen týmu soudních psychologů při Úřadu státního návladního státu Michigan zkoumal a vyšetřoval mnoho zločinců, včetně pachatelů sériových a mnohonásobných vražd. Na začátku 90. let Chris opustil Los Angeles, strávil deset let jako kytarista v řadě rockových skupin a posléze z hudební branže odešel, aby se věnoval práci spisovatele na plný úvazek. Nyní žije v Londýně. Jeho dalšími knihami jsou detektivní thrillery Dvojitý kříž a Popravčí. Na titul Popravčí si můžete na našem webu přečíst recenzi.

Robert Hunter řeší obzvláště zapeklitý případ. Pachatel zločinu zabil třicetiletou ženu, krátce před smrtí jí navíc zašil ústa a pohlavní orgány. Čím jej oběť popudila natolik, že na ní vykonal tak strašlivý čin? Vyšetřování se pro policejní oddělení stává osobnější, když při pitvě ženy zemře soudní koroner a jeho mladý pomocník. Mrtvola měla totiž v pohlavních orgánech zašitou bombu, která se aktivovala při prudším pohybu…

Vyšetřovatelé si zprvu myslí, že šlo o akt pomsty na nevěrné ženě. Když je však nalezena další oběť, dojde jim, že vraždy budou pokračovat. Pachatel je ke všemu velmi vybíravý. Hledá jen třicetileté ženy, jež jsou si podobné jako vejce vejci. Nejen že mají všechny oříškově hnědé vlasy a jsou velmi hezké v obličeji, navíc jsou to buď hudebnice, nebo výtvarnice. Co nabádá vraha, aby pátral právě po takových ženách? Vede záhada k něčemu, co se stalo v dávné minulosti?

Detektiv Hunter a jeho tým nejsou jediní, kdo v Los Angeles pátrají po bestiálním zabijákovi. K případu se přimotá i soukromá vyšetřovatelka Whitney Meyersová, kterou si najal otec jedné zmizelé ženy. Když vyjde najevo, že i ona ztracená hudebnice oslavila třicáté narozeniny a pyšní se hnědými vlasy, stoupá pravděpodobnost, že se také stane obětí vraha. Jedinou naději pro Whitney Meyersovou i pro její pohřešovanou klientku představuje navázání spolupráce s detektivem Hunterem.

Titul Noční lovec vybočuje z řady ostatních detektivních thrillerů nejvíce tím, že jeho autor nechal svou fantazii pracovat skutečně naplno a nekladl před ni žádné morální zábrany. Vedle Carterových vrahů vypadají ostatní zabijáci jako neškodní pouliční zlodějíčci. Snad díky tomu, že se autor sám dostal do přímého kontaktu se sadisty, vrahy a psychopaty všeho druhu (přičemž se často všechny tři tyto osobnosti vešly do jednoho těla), dokázal vytvořit osobnost, která čtenáře svou zvrhlostí fascinuje i děsí zároveň.

Spisovatel však nedisponuje jen nekonečnou a snad i trochu zvrhlou fantazií, i jeho talent k literární tvorbě je nepopiratelný. Každá z krátkých kapitol končí tak, že čtenář si stěží dovolí odložit knihu a jít dělat něco jiného. Musí číst dál a dál, dokud se nedoví, jak celý příběh dopadne a jestli bude vrah dopaden. Všeobecné napětí zvyšují kapitoly psané z pohledu obětí a samotného vraha.

Knihu Noční lovec doporučuji nejen těm, jimž se líbily předchozí Carterovy knihy, ale i čtenářům, kteří chtějí sáhnout po nevšedním detektivním thrilleru, při jehož čtení se budou snad i bát.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční lovec

Carter, Chris

BB/art, 2013

Napsat komentář