Knižní tipy z české tvorby

glasses-961834-m
V dnešní knižní nabídce vám představíme několik titulů ryze českých autorů. Je libo klasiku, poezii, či detektivku? Odpočiňte si ve volné chvíli s českou literaturou!

Vojáka Švejka jistě každý alespoň trošku zná. Co si však přečíst novelu, ve které Jaroslav Hašek teprve pověstného Švejka tvořil? Novela Dobrý voják Švejk v zajetí, vydaná tento rok nakladatelstvím Mladá fronta, byla napsána již v roce 1917, což je zhruba o tři roky dříve než Haškovy nejznámější Osudy dobrého vojáka Švejka, a pojednává o Švejkovi, jak ho možná ještě neznáte.

Novela Dobrý voják Švejk v zajetí je předchůdce známých Osudů dobrého vojáka Švejka. Hašek ji napsal v roce 1917 v ruském zajetí a vydal ji v létě téhož roku v knihovničce časopisu Čechoslovák. V tomto díle se objevují zárodky budoucího Švejka, je to předzvěst epochálního díla světové literatury, kterým Osudy nepochybně jsou. Zde se čtenář setkává se Švejkem v jeho počátcích. 

 

Přečtěte si více o knize Dobrý voják švejk v zajetí a ukázku z ní.

Podívejte se také na medailon Jaroslava Haška

——————————————————

Když se z Haškovy klasiky vrátíme zpět do současnosti, a přitom nás zajímá doba před první světovou válkou, není nic lepšího, než vyhledat současného autora, který o zmíněné době píše. Velmi pěknou knihou vydanou nakladatelstvím Host je kniha Slepá mapa autorky Aleny Mornštajnové. Seznámí vás se strhujícím příběhem tří hlavních hrdinek a nejen jich.

Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství.
Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, odjíždí s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si  vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv.  

Více v naší recenzi nebo článku Strhující příběh tří silných žen.

Přečtěte si také rozhovor s autorkou Alenou Mornštajnovou.

Zaujala vás kniha Slepá mapa? Prolistujte ukázku z ní, nebo si přečtěte autorčinu povídku Duch babičky Terezky!

——————————————————

Pokud jste fanoušky detektivního žánru, pak i pro vás dnes máme pár knižních tipů, které vydalo nakladatelství MOBA. Vražda v lázních Skalka, jejíž autorkou je Jarmila Pospíšilová, zpracovává zajímavý příběh z prostředí lázní. Tento detektivní román je z edice Původní česká detektivka.

Blíží se letní prázdniny a v nedaleké Skalce zahájili lázeňskou sezonu. Marie to má z Kapliček jen nějakých deset kilometrů, a když z novinového článku zjistí, co všechno lázně nabízejí, nechá se zlákat k návštěvě.  Zalíbí se jí jak procedury, tak i klid malých venkovských lázní. Komorní prostředí působí mírumilovně, proto jako šok všechny místní zasáhne nález mrtvé ženy poblíž jednoho z léčivých pramenů. V první chvíli to vypadá na smrtelný úraz pádem z kola, nic však není takové, jak se na první pohled zdá. 

Zjistěte více o knize Vražda v lázních Skalka.

Také vám doporučujeme recenzi této knihy

——————————————————

Kdyby jeden detektivní příběh nestačil, nabízí se čtvrtým dnešním tipem soubor detektivních novel spisovatelky Hany Proškové, taktéž z edice Původní česká detektivka vydaná nakladatelstvím MOBA. Kniha Tajemství obří číše obsahuje dohromady šest novel, ve kterých figuruje dvojce detektivů.

Soubor detektivních novel (Tajemství obří číše, Rakev a hruška, Případ u jezera, Lásky čas, Prostý případ statistiky, Nepříjemný zápach), v nichž podezřelé sebevraždy nebo jasné vraždy řeší dvojice detektivů, kapitán Bezpečnosti a jeho přítel detektiv amatér, povoláním malíř. 

 

Přečtěte si více o knize Tajemství obří číše

——————————————————

U české tvorby samozřejmě nemůžeme zapomenout na poezii. Závěrečným dnešním knižním tipem je básnická sbírka mladého spisovatele Ondřeje Macury, který se svou čtvrtou publikací vrátil k poezii. Začtěte se do básnické sbírky Sklo plnou křehkých obrazů, kterou vydalo nakladatelství Host.

Nová básnická sbírka Ondřeje Macury s názvem Sklo je plná křehké, zimní obraznosti a nakažlivé krásy. Bohaté reliéfy lyrických nálezů vyvažují příběhy, ve kterých můžeme s autorem pobýt ve světě „přesné obraznosti“, pro kterou máme poezii rádi. Nejsou to světy náhradní a únikové, spíš pravá poezie dnešního dne! Ani v nové knize nechybí ironická echa, která jsou pro Macuru tak typická. 

Přečtěte si více o knize Sklo a ukázku z ní.

Více také v článku Všechny věci tohoto světa jsou ze skla…


  Které knize z dnešních tipů byste dali přednost? Napište nám do diskuze!

Nepřehlédněte tyto knihy také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrý voják Švejk v zajetí

Hašek, Jaroslav

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeSlepá mapa

Mornštajnová, Alena

Host, 2013

zobrazit info o knizeVražda v lázních Skalka

Pospíšilová, Jarmila

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeTajemství obří číše

Prošková, Hana

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeSklo

Macura, Ondřej

Host, 2013

Napsat komentář