Nezapomenutelná láska očima umělce

Koupani_v_potoce
První milostné vzplanutí zlákalo ke zpracování již nespočet autorů. Není také divu, díky své křehkosti, neopakovatelnosti a zpravidla bolestně pociťované konečnosti dokáže snadno pohnout čtenářovými city. Právě díky své oblíbenosti je však první láska také tématem, jehož otevření vyžaduje od tvůrce notnou dávku odvahy.

Poté, co se probouzení citů po svém zmocnila celá řada větších i menších spisovatelů, lze jen velmi těžko vystihnout všechny emoce s ním spojené, od šílené radosti až po neodbytnou hořkost, a přitom najít slova, která ještě v této souvislosti nebyla použita. Z českých autorů se o to nejnověji pokusil Miroslav Stoniš ve své knize Vdechoval jsem vůni potoka a nabíral svou milou do paměti, kterou vydalo nakladatelství Prostor.

Vypravěčem příběhu je ostravský rodák Filip Beránek, jenž v románu vystupuje jako šestnáctiletý gymnazista, již smělejší student Akademie výtvarných umění i jako důchodce, který se za svým životem ohlíží po řadě přestátých ztrát. Kniha se soustředí především na jeho lásky, z nichž největší prostor dostává ta první, Rozárka Jurečková, vesnická dívka, s níž se Filip seznámí během prázdninového pobytu v Jeseníkách. Jejich vztah prochází všemi fázemi od počáteční nejistoty přes bláznivou zamilovanost a první hádky až po postupné a nezadržitelné vyprchávání citů. Vypravěč vývoj své nezapomenutelné lásky líčí již jako starý muž, svou verzi příběhu však konfrontuje s nalezenými deníky, které si v období zamilovanosti psal. A zjišťuje, že některé vzpomínky získaly postupem času novou podobu nebo dokonce zcela zmizely. A tak jsou čtenáři představeny vlastně dvě podoby mladé Filipovy lásky – jedna psaná rukou mladého, nezkušeného chlapce, jenž vše bezprostředně prožíval, a druhá, kterou již dospělý vypravěč vidí sice střízlivěji a se schopností hodnotit své omyly, ale také zkreslenou dlouhým časovým odstupem a představou, že tehdy, ve věku naivních představ a ideálů, bylo vše trochu hezčí.

Román je psán barvitým lyrickým jazykem, který nezapře vzor v předních českých básnících, z jejichž děl vypravěč své milé na několika místech knihy recituje. Spojení knižnosti a silně citově prožívaného tématu vede k tomu, že autor nezřídka balancuje na hranici sentimentality či kýče a místy ji až překračuje, to mu však snad ani nelze vyčítat. Také to patří k první lásce, že i nejobyčejnější vyjádření znějí nově a neoposlouchaně a vše má v sobě nádech něčeho jedinečného.

A právě takový pocit jako z neopakovatelného prvního vzplanutí si čtenář odnáší i z celé knihy. S odstupem času a po kritickém, city nezatíženém zhodnocení lze říct, že román je vlastně celkem obyčejný. Ve chvíli bezprostředního prožitku však působí těžko postižitelným kouzlem, na nějž po otočení poslední stránky zůstane příjemná vzpomínka.

 

Foto: August Riedel, commons.wikipedia.org

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVdechoval jsem vůni potoka a nabíral svou milou do paměti

Stoniš, Miroslav

Prostor, 2013

Napsat komentář