Vtipné, oddychové čtení o problémech čtyřicátnice

ZenaVKonKursu
Hledáte nějaké příjemné, nenáročné čtení pro chvíle odpočinku? Chcete se zasmát a pobavit, třeba i na cizí účet? Zkuste nahlédnout do života čtyřicátnice, kterou její sotva zletilá dcera udělá babičkou.

Česká spisovatelka na volné noze Eva Brabcová píše především pro ženy a její díla jsou převážně veselá a optimistická. Takovou je i její nová knihá Žena v (kon)kursu, kterou v edici Kassandra vydalo nakladatelství Metafora.

Porodní asistentka Viki od rozvodu sama vychovává dceru Dominiku a zahrnuje ji až přílišnou, „opičí“ láskou. Pro svou holčičku by obětovala první poslední, i svůj milostný život. Každého nového přítele před Dominikou pečlivě tají, hlavně aby nenarušila dceřin duševní vývoj.

Z Dominiky, jak jinak, vyroste docela rozmazlená mladá dáma. A aby toho nebylo málo, ve svých devatenácti letech mámě oznámí, že je těhotná. Její přítel Radek, kterého Viki okamžitě tajně překřtí na fracka, souhlasí se svatbou. Mladí manželé ale nemají kde bydlet, a tak se bez nejmenších rozpaků zabydlí u Viktorie. Frackovo chování plně odpovídá jeho přezdívce – tchýní pohrdá, nebere na nikoho ohledy, občas se z hospody vrací nad ránem, …

Viki, která vždy chtěla pro svou milovanou holčičku jen to nejlepší, je zděšená. Pro klid v rodině ale zapře samu sebe a do novomanželů investuje nemálo času, peněz i svých fyzických sil. Těhotná Dominika, ovládaná hormony, svou mámu jen využívá. Jak dlouho asi může Viki vydržet dělat mladým služku? A mají vůbec babičky právo na svůj vlastní život? A k tomu všemu se ještě přidávají problémy s partnery i těžkosti, které prožívají její kamarádky.

Trampoty, které mnozí z nás zažívají, jsou tu ale podány vtipně a s nadhledem. Sice z textu velice nenápadně vyplouvá na povrch zamyšlení nad láskou a zaslepeností některých žen vůči zbožňovaným mužům či nekritičnost matek vůči vlastním dětem, ale především se jedná o lehký, čtivý text určený k pobavení.

Pravda, dalo by se namítnout, že téma mezilidských vztahů a hledání té pravé lásky bylo zpracováno již tolikrát, že snad ani nic nového nemůže být napsáno. Ano, již mnohokrát bylo řečeno, že život ve čtyřiceti (padesáti, šedesáti, …) nekončí. To ale nemění nic na tom, že kniha je dobře napsaná a rozhodně nezarmoutí. Její atmosféru ostatně evokuje pestrobarevná, bláznivá obálka.

Pokud tedy hledáte knihu, u které můžete strávit mnoho příjemných chvil, tato může být tou pravou. Začtěte se a zjistěte, zda Viki pro svou dceru a vnouče opravdu obětuje vše a stane se z ní strhaná žena „v konkursu“, nebo zda najde cestu ven a bude opět elegantní, žádaná, prostě žena „v kursu“.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena v (kon)kursu

Brabcová, Eva

Metafora, 2011

Napsat komentář