Knižní tipy: tajné služby, boje, prohry i vítězství

ostnatyDrat
Dnes tu pro vás máme koktejl knižních tipů namíchaný z literatury faktu, který by mohl potěšit naše čtenáře z řad silnějšího pohlaví. Představíme vám knihy o konci druhé světové války, zápisky Hitlerova lékaře, seznámíte se s neznámými hrdiny a také se projdete po okupovaném Brně.

 

Víte, jaký byl život za „železnou oponou“ ve východním Německu? Pod neustálým dohledem tajné policie Stasi? Ne? Pak si o tom můžete přečíst v knize Anny Funder s názvem Stasiland s podtitulem Příběhy ze země za berlínskou zdí, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Anna Funder vypráví ty nejzajímavější příběhy ze života v Německé demokratické republice: o svém setkání s dívkou Miriam, která jako šestnáctiletá málem rozpoutala třetí světovou válku, nebo s mužem, který vyznačil linii budoucí berlínské zdi. Autorka popisuje ztracenou zemi, v níž groteskně přerostlá a všemocná tajná policie Stasi, která ovládala a v mnoha případech nakonec i zničila životy jejích občanů, zasahuje do všech sfér lidského života.

Přečtěte si více o knize Stasiland

—————————————————————————————-

Kdo jiný by mohl vydat pravdivé svědectví o duševním zdraví Adolfa Hitlera než jeho osobní lékař? A víte, že jeho tajný deník vyšel v nakladatelství Naše vojsko? Knihu s názvem Tajné deníky Hitlerova osobního lékaře napsal David Irving.

Kniha podává pravdivou historii lékařů Adolfa Hitlera a zakládá se mimo jiné i na pozoruhodném tajném deníku jeho osobního lékaře prof. Dr. Theodora Morella. Byl Hitler po lékařské stránce šílený? Jaké nemoci ho v letech 1941 a 1944, tedy v osudových chvílích dějin jeho státu, sklátily na lůžko? Pozoruhodné deníky Hitlerova lékaře vyvracejí mnohé legendy z dob druhé světové války, týkající se diktátora nacistického Německa.

Přečtěte si více o knize Tajné deníky Hitlerova osobního lékaře

—————————————————————————————-

Byli ochotni položit život i za nás – skuteční hrdinové, na které se velmi rychle zapomnělo. O takových vypráví kniha s názvem Neznámí hrdinové autora Pavla Taussiga z nakladatelství Edice ČT.

Velitel posádky, která se jako jediná v roce 1939 bránila okupantům, služka u Heydrichů, která riskovala život pro druhé, sestra Franze Kafky, která pomáhala židovským dětem, nebohá Anna Letenská ve své poslední roli s oprátkou na krku, popravený profesor příbramského gymnázia, jehož osud inspiroval vznik povídky a filmu Vyšší princip a další jsou ti, jejichž pohnuté osudy poutavě vylíčil Pavel Taussig v knize, která by mohla mít další podtitul: o české statečnosti!

Přečtěte si více o knize Neznámí hrdinové a ukázku z ní

 —————————————————————————————-

Na téma porážky a konce nacistického Německa byl napsán již bezpočet knih. Dosud žádná se však do hloubky nezabývala zásadními otázkami, které se v souvislosti s jeho koncem nutně nabízejí. Proto přichází kniha s názvem Konec s podtitulem Německo 1944-45 autora Iana Kershawa, kterou vydalo nakladatelství Jota.

Komplexní, poutavé a zároveň velmi drastické líčení finálních měsíců existence hitlerovského státu, protkané citacemi z dobových úředních dokumentů, soukromých dopisů a deníkových zápisů, začíná nezdařeným atentátem na Hitlera v červenci 1944 a končí diktátorovou smrtí a kapitulací v květnu 1945.

Přečtěte si více o knize Konec a prolistujte si ukázku z ní

—————————————————————————————-

A co si pořídit netradičního průvodce po brněnských lokalitách z doby nacistické okupace? Stačí si vybrat knihu s názvem Brno nacistické s podtitulem Průvodce městem autorů  Alexandra Brummera a Michala Konečného, kterou vydalo nakladatelství Host.

Jaká byla atmosféra Brna „pod hákovým křížem“? Poněkud netradiční průvodce seznamuje čtenáře s tím, jak vypadalo město v době nacistické okupace. Na časové ose, vedoucí od obsazení k osvobození, jsou představena místa spojená s nacistickými koncentračními a internačními tábory, úřadovnami gestapa, okupačními úřady, vysokými školami, válečnou výrobou, holocaustem Židů, Romů a homosexuálů, propagandou, germanizací města i stavebními či památkovými zásahy v duchu národního socialismu.

Přečtěte si více o knize Brno nacistické. Tento titul jsme vám představili na našem webu

Podívejte se na videoreportáž z uvedení knihy na našem webu!

Zajímá vás, co autory inspirovalo k napsání knihy Brno nacistické?


Jaký titul v naší nabídce vás dnes zaujal? Myslíte, že uvedené knihy jsou spíše pro muže, nebo by mohly potěšit i ženy? Podělte se s námi o vaše názory!

Nenechte si ujít šanci a vydražte si tyto knihy
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStasiland
Příběhy ze země za berlínskou zdí

Funder, Anna

Slovart, 2013

zobrazit info o knizeTajné deníky Hitlerova osobního lékaře

Irving, David

Naše vojsko, 2013

zobrazit info o knizeNeznámí hrdinové

Taussig, Pavel

Edice České televize, 2013

zobrazit info o knizeKonec. Německo 1944–45

Kershaw, Ian

Jota, 2013

zobrazit info o knizeBrno nacistické
Průvodce městem

Brummer, Alexandr - Konečný, Michal

Host, 2013

Napsat komentář