Knižní pozvánka na cesty do historie

meč
V dnešní knižní nabídce zavítáme do historie. Čeká vás výlet do časů, kdy k nám přišli Konstantin a Metoděj, což jsme si nedávno připomínali státním svátkem, dále zavítáme na český přemyslovský trůn, ale i do časů Války růží či Francie Ludvíka XVI. Pojďte s námi cestovat časem!

První knihou v naší nabídce je nová kniha zkušené autorky historických knih Blanky Doktorové. Ta se systematicky věnuje Habsburkům a svoje poslední dílo věnovala Marii Tereze Charlottě Bourbon, vnučce Marie Terezie a dceři Marie Antoinetty, tzv. exilové královně. Kniha vyšla v Tribun EU.

Kniha popisuje pohnuté osudy u nás málo známé francouzské princezny,dcery popravených rodičů Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty. Jako jediná z královské rodiny přežila uvěznění v Templu za Francouzské revoluce. Většinu života prožila v exilu a její dlouhé putování Evropou ji dvakrát zavedlo i do Prahy. Mezitím však byla 16 let  také první dámou královského dvora v Paříži.

Přečtěte si více o knize Marie Tereza Charlotta Bourbon

 ———————————————————————–

Další kniha nás s sebou vezme do Florencie v polovině šestnáctého století. Autorka Klára Janečková, s níž jsme pro vás připravili rozhovor, tam totiž  umístila děj svého historického románu s názvem Prokletý původ, který v novém vydání přineslo nakladatelství Ikar.

Půvabná Annabela d’Avalos, hraběnka z Ischie se u otcova smrtelného lože dozvídá, že je „bastard“. Její život se tím rázem změní. Proti své vůli je provdána za chudého hraběte a zažívá příkoří nejen ze strany svých příbuzných, ale i manželovy rodiny. Je zneužita k zachování rodu d’Avalos a porodí manželovi své sestry Vittorie dítě – bohužel nežádoucí děvče. Svůj osud však nevzdává, rozhodne se za své štěstí bojovat…

Přečtěte si více o knize Prokletý původ a prolistujte si ukázku z ní

 ———————————————————————–

Konec šestnáctého století patří i počátku příběhu Alžběty Stuartovny, kterou jako Zimní královnu představila ve své knize Hana Whitton. Vydalo ji nakladatelství Alpress.

Krásná, bystrá, vzdělaná a ohnivá Alžběta Stuartovna, jediná dcera krále Jakuba I., hrála již od útlého věku stěžejní roli v diplomatické hře svých rodičů, kteří ji chtěli výhodně provdat, aby tak zajistili britskému impériu ještě výhodnější mocenské postavení. Volba padla na Fridricha Falckého, kterému bude zanedlouho nabídnuta česká koruna.

Přečtěte si více o knize Zimní královna a nepřehlédněte ani naši recenzi

 ———————————————————————–

Období války růží, to jest konec patnáctého století, si zase vybrala autorka Sandra Worth a zasadila sem děj románu Dáma z Růže, kterou vydalo nakladatelství Brána.

Mladičká Isobel, chráněnka anglické lancasterské královny Markéty z Anjou, je vášnivá, odvážná a velice krásná, a proto nemá o ctitele nouzi. Ona však hluboce miluje sira Johna Nevilla z tábora Yorků, i když tuší, že bude obtížné získat královnino požehnání. Je téměř zázrak, když královna svolí, aby se Isobel provdala za úhlavního nepřítele, třebaže za to Neville musí zaplatit veliké peníze.

Přečtěte si více o knize Dáma z Růže

 ———————————————————————–

Do ještě hlubší historie vás zve kniha z cyklu Přemyslovská epopej s názvem Král rytíř, která vypráví o Přemyslu Otakarovi II. (1233-1278). Její autor Vlastimil Vondruška ji vydal v nakladatelství MOBA.

Třetí část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů začíná v době mládí Přemysla II. V té době jeho otec Václav I. realizuje svůj politický sen – ovládnout prostřednictvím sňatku prvorozeného syna Vladislava rakouské země. Jenže Vladislav umírá a Přemysl se stane následníkem trůnu.

Přečtěte si o knize Přemyslovská epopej III – Král rytíř Přemysl Otakar II. a více informací o knihách Vlastimila Vondrušky najdete i na našem webu

 ———————————————————————–

O svatém Prokopu (970-1053), který oral ďáblem a založil Sázavský klášter, vypráví kniha Ďábel na řetězu. Jejím autorem je Otomar Dvořák a vydalo ji nakladatelství MOBA.

Muž, nad jehož utajeným zrozením visí krvavá kletba, se po celý život snaží vymanit z moci ďábla. Stává se poustevníkem a mnichem, hledá v sobě sílu, aby démona pekel zkrotil a pokořil, aby zlo proměnil v dobro. Přijímá řeholní jméno Prokop.

Přečtěte si více o knize Ďábel na řetězu

 ———————————————————————–

A ještě hlubší historií naše putování nabídkou knih ukončíme. Roku 863, když přišli na Velkou Moravu Konstantin a Metoděj, se odehrává děj napínavého detektivního případu s názvem Případ hrozničkové naušnice z cyklu Zločiny na Velké Moravě, který napsal Stanislav Češka. Pro milovníky historie knihu vydalo nakladatelství MOBA.

Příběh začíná roku 863 pod hradištěm Děvín. Poselstvo vedené Slavomírem a Erikem na Moravu přivádí řecké bratry Konstantina a Metoděje. O rok později už zastihujeme řecké bratry, jejichž popularita mezi moravským lidem rychle roste, v plné práci. Jak však Slavomír zjistí, Konstantinovi s Metodějem hrozí velké nebezpečí.

Přečtěte si více o knize Případ hrozničkové naušnice a přečtěte si i naši recenzi předchozí knihy Stanislava Češky s názvem Případ úzké dýky.

———————————————————————–

 

Tak jak se vám zamlouvá naše cesta dějinami? Co říkáte tomu, že ženské autorky píší příběhy z modernější doby, zatímco mužští autoři se věnují hluboké historii? A které období je právě to vaše oblíbené? Napište nám!

 

 Využijte příležitost, určete si vlastní cenu
a zkuste si knihy vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎábel na řetězu

Dvořák, Otomar

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizePřípad hrozníčkové náušnice
Zločiny na Velké Moravě

Češka, Stanislav

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizePřemyslovská epopej III
Král rytíř Přemysl II. Otakar

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeProkletý původ

Janečková, Klára

Euromedia Group, 2013

zobrazit info o knizeZimní královna

Hana Whitton

Alpress

zobrazit info o knizeDáma z Růže
Historický román z období války růží

Worth, Sandra

Brána, 2013

zobrazit info o knizeMarie Tereza Charlotta Bourbon

Doktorová, Blanka

Tribun EU, 2013

Napsat komentář