(Video)reportáž: Představení knihy Brno nacistické

Autoři a nakladatel
Pojďte s námi navštívit prezentaci svým způsobem ojedinělé publikace věnované nejtemnějším okamžikům v historii města Brna, prezentaci, která se konala 13. června tohoto roku v Domě pánů z Kunštátu.

Onou ojedinělou publikací byla kniha Brno nacistické pánů Alexandra Brummera a Michala Konečného. Kniha byla vydána letos nakladatelstvím Host a jde o první publikaci věnovanou Brnu, která je průvodcem jednak po některých významných místech, a současně i jejich nedávné historii spjaté s druhou světovou válkou.

Dejme však úvodní slovo panu nakladateli a následně i jednomu z pamětníků – dlouholetému předsedovi brněnské židovské obce a současně i autoru doslovu ke knize panu Pavlu Friedovi.

Poté promluvili sami autoři a to o tom, co je k napsání knihy vlastně inspirovalo, o svých důvodech k tomu, aby se do napsání takovéto knihy vůbec pustili, a v neposlední řadě i o tom, na jaká témata se zaměřili. Čtenáře zavádí do čtyřiceti tří brněnských ulic a dalších míst, ve kterých se odehrávaly důležité okamžiky druhé světové války. Události jsou řazeny chronologicky, od okupace (spojené s náměstím Svobody) až po osvobození (spojené s Moravským náměstím). V krátkých kapitolách, doplněných dobovými fotografiemi, vypráví zajímavé příběhy a přibližují mnohým Brňanům nepříliš známou historii města. Věděli jste například, že v Brně působila jedna z nejvýznamnějších organizací českého fašismu Národní tábor fašistický? Nebo jakou roli sehrála při odsunech brněnského židovského obyvatelstva do Terezína dnes výstavní brněnská třída Kapitána Jaroše? Ne? Pak tedy dejme slovo autorům.

Následovalo už jen poděkování všem, kteří se na vzniku knihy podíleli, a nezbytná autogramiáda. Šlo bezpochyby o velmi zdařilé představení zajímavé knihy, o čemž svědčí nejen hojná účast, mimo jiné i mnoha historiků, ale i dlouhá fronta zájemců o získání podpisu od obou autorů.

Pokud vás koncepce této publikace zaujala, pak vězte, že autorská dvojice má v plánu vytvoření podobně koncipované publikace s pracovním názvem Brno stalinistické.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrno nacistické
Průvodce městem

Brummer, Alexandr - Konečný, Michal

Host, 2013

(Video)reportáž: Představení knihy Brno nacistické - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Alena Badinová ABA napsal:

    Moc zajímavé představení určitě nevšední knihy. Děkuji.

Napsat komentář