Detektivky pro malé děti – může se to?

Klubko
Myslíte, že i malé děti mohou číst detektivky a může je to bavit? Není to příliš drastické je zatěžovat světem zločinu? Nemůže to nějak ublížit jejich čisté duši?

Takové otázky by si kromě rodičů měli klást asi i autoři a nakladatelé. Ale když i v klasických pohádkách servírujeme dětem zločinecké a někdy až hororové prvky, nebude to asi tak špatné ani s detektivkami pro děti.

Zvlášť, když jsou tak chytře a pěkně podané jako v sérii Detektiv Klubko – Případ černého ducha, Podvodník s růžovým hrochem, Tajemství žlutého kufru německé autorky Ursel Schefflerové. Klubko je milý kulatý prošedivělý muž s knírkem, který rozřeší každou záhadu a zločin, kolem kterého se mihne. Zločinci jsou většinou líčeni jako naivní troubové, kteří vždycky udělají nějakou chybu, která přispěje k jejich odhalení. A to zvládne nejen zmíněný detektiv, ale i každý pozorný čtenář či posluchač.

Každý příběh končí otázkou pro všechny detektivy a řešení je schované v červené lupě. Text se objeví po přiložení červené průsvitné fólie, která je součástí každé knížky – dokud ji neztratíte. Z vlastní zkušenosti vím, že se ztrácí velmi rychle, tudíž je dobré mít po ruce nějakou náhradní. Tím, že rozlousknutí každého případu není naservírované přímo, jsou tyto knihy dobrým tréninkem na tzv. čtení s porozuměním – což nám učitelé ve školách tvrdí, že naše děti všeobecně neumí. Díky ctižádosti přijít všemu na kloub sám i bez červené lupy se docílí i pozorného vnímavého čtení. A odměnou je dítku pochvala, že je učiněný detektiv.

Knížky jsou členěny do krátkých kapitol – co kapitola, to samostaný případ. V tom vidím velkou výhodu těchto detektivek – i méně zdatný čtenář se během jednoho čtení dozví řešení a není to příliš náročné na paměť. I proto jsou knihy určeny pro děti od sedmi let, čemuž odpovídá velikost písmen a velký prostor věnovaný ilustracím.

Ilustrace jsou dílem Hannese Gerbera a perfektně dopňují děj. Jako veliké plus českého vydání vidím to, že nápisy v ilustracích jsou převedeny do češtiny i českých reálií. I jména jednotlivých protagonistů jsou většinou česká, a to je pro malé čtenáře moc příjemné – takový tenista Boris Becker už našim dětem nic neřekne, zato u jména Boris Krekr se zasmějí a jen starší čtenář chápe i narážku na skutečného tenistu.

Podle mého je právě klíčem úspěchu této série i výborný překlad Dagmar Steidlové.

A tak knížky ze série Detektiv Klubko mohu doporučit i pro předčítání rodiči, ale hlavně i jako první samostané čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDetektiv Klubko - Tajemství žlutého kufru

Scheffler, Ursel

Fragment

zobrazit info o knizeDetektiv Klubko – Případ černého ducha

Scheffler, Ursel

Fragment, 2015

zobrazit info o knizeDetektiv Klubko – Podvodník s růžovým hrochem

Ursel Scheffler

Fragment

Napsat komentář