Člověk versus dinosaurus

622792_dinos_4
Lidé jsou už od dávných dob, kdy poprvé náhodou narazili na obrovské zkamenělé kosti, fascinováni životem v pravěkých časech. Jací asi dinosauři byli? A obstál by proti nim člověk se svou inteligencí a svými zbraněmi? Odpověď se možná dovíte v sci-fi románu předního autora české fantastiky.

Sci-fi román Predátoři vydalo roku 2013  v dotisku nakladatelství Triton. Jeho autorem je jeden z nejnadějnějších autorů české fantastiky, Miroslav Žamboch. Miroslav Žamboch se narodil roku 1972 v Hranicích na Moravě. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou Českého vysokého učení technického v Praze, v současné době pracuje v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. První povídku napsal v sedmnácti letech, roku 1993 vydal prostřednictvím časopisu povídku Zpověď válečníka. Mezi jeho další díla patří například knihy Visio in Extremis, Ve službách klanu, Drsný spasitel nebo knižní série Koniáš a Bakly.

Hlavním hrdinou knihy Predátoři je mladý nadaný fyzik Marek Twilli, pracující na supermoderním projektu Kauzuálního skoku. Při práci v laboratoři se mu šťastnou náhodou podaří objevit způsob, jak se dostat do prostředí druhohor (a hlavně jak se dostat zpět do moderní doby), tedy do doby, kdy na naší Zemi vládli obří ještěři. O tomto přelomovém objevu se dozví Markův známý Jan Petr, bohatý businessman, který v něm vidí ohromný potenciál. A jelikož do otevření časoprostorové trhliny zbývá velice málo času, za který není možné připravit dobře vybavený vědecký tým, je vypravena „lovecká výprava“ tvořená převážně bohatými zájemci o dobrodružství.

Původní plán lovců, tedy získat pár skvělých dinosauřích trofejí a vrátit se v pořádku domů, se rychle hroutí jako domeček z karet. Členové výpravy zjišťují, jak moc idealisticky si svět druhohorních plazů představovali. Z panenské pravěké přírody se stává krvavé bojiště, z lovců se stávají oběti a moderní pušky se proti monstrózním dravcům ukazují až směšně neúčinné. Původně skvělý plán se mění v boj o přežití…

Příběh je psán ich formou z pohledu hlavní postavy, tedy fyzika Marka Twilliho. To dává celému vyprávění pozoruhodně osobní tón, který efektivně zvyšuje napínavost knihy. Další předností díla je široké spektrum postav, které vytváří neotřelé situace a oživuje děj střetnutími rozdílných charakterů. Ze všech postav mi přišel nejzajímavější již zmíněný Marek Twilli, který není typickým hrdinou pro akční příběh. Je to vědec věčně sedící za počítačem, jenž neoplývá ani svaly, ani krásným fyzickým vzhledem, a proto ani vysokým sebevědomím. Přesto pod svým nepříliš atraktivním vzhledem ukrývá velkou odvahu.

Jelikož je příběh postaven na vědě, je logicky plný vědeckých odborných pojmů zejména z oblasti fyziky. Ty však četbu knihy nijak nenarušují, ba právě naopak podporují její uvěřitelnost. Tomu přispívají i velmi podrobné popisy prostředí, jimiž autor dokáže navodit pocit, že čtenář je přímo uprostřed děje. Knihu mohu doporučit všem milovníkům sci-fi, kteří se rádi ponoří do víru akce, vědy a boje o přežití.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePredátoři

Žamboch, Miroslav

Triton, 2007

Napsat komentář